Geen wielerzesdaagse meer in Amsterdam

Deze winter gaat de wielerzes­daagse van Amsterdam niet door. De organisator, de Engelse Madison Sports Group, houdt het na één editie voor gezien.

Publiek bekijkt de renners tijdens de Zesdaagse van vorig jaar. Beeld anp
Publiek bekijkt de renners tijdens de Zesdaagse van vorig jaar.Beeld anp

Met het stoppen van Six Day Amsterdam, zoals de zesdaagse vorig jaar heette, komt er een einde aan de rijke baangeschiedenis van de stad. Sinds 1932 is het wielerevenement een traditie.

Madison Sports Group blies het evenement een jaar geleden nieuw ­leven in, nadat in 2015 voor het eerst in vijftien jaar geen geldschieter werd gevonden voor de zesdaagse. De Engelsen hoopten het evenement na dat tussenjaar weer een succes te maken.

'Te kleine wielerbaan'
Kosten noch moeite werden gespaard: groots opgezette promotie en dagelijkse uitzendingen van Eurosport vanuit het Velodrome in Sloten. Renners als Niki Terpstra en Jeffrey Hoogland gaven de zesdaagse allure.

Maar na het evenement in december bleef het stil. "Er is amper nog contact geweest," zegt Joep van de Voort, de Nederlandse projectleider. "We hebben nog gesproken over een kortere variant, maar dat idee is nooit van de grond gekomen."

Het schrappen van de zesdaagse is ingegeven door financiën. Het evenement heeft te weinig opgebracht voor de Engelse organisator.

Alistair Carr van Madison Sports Group noemt Six Day Amsterdam 'niet langer commercieel interessant'. De baan in Sloten is met ongeveer duizend zitplaatsen volgens hem te klein. "In Londen, op de olympische baan van Lee Valley, kunnen zes keer zoveel mensen terecht."

Sponsorwerving
Ook de bereikbaarheid liet te wensen over, zegt Carr. "In Londen komen en gaan de toeschouwers de hele nacht met de metro. Het Velodrome is alleen met de auto te bereiken. Dat werkt niet."

Volgens Van de Voort was niet de beperkte omvang van de baan het breekpunt. Op de eerste twee avonden na was het Velodrome uitverkocht. "Pas in het najaar is begonnen met sponsorwerving. Veel te laat. Daardoor was er een gat in de begroting."

Bovendien smeet Madison Sports Group met geld, zegt Van de Voort. "Ze wilden minimaal twee uur per dag live op Eurosport met beeld in topkwaliteit."

Het einde van de zesdaagse is ook zuur voor de gemeente Amsterdam, die de baan gratis ter beschikking stelde. Het verouderde stadion werd er zelfs voor opgeknapt. "Misschien komen we ooit terug naar Amsterdam," zegt Carr. "Een stad met zo'n wielerhistorie past bij ons, maar in dit Velodrome gaat dat niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden