Geen proflicentie voor Standard Luik, Oostende en Moeskroen

De licentiecommissie van de Belgische voetbalbond KBVB heeft geen proflicentie toegekend aan Standard Luik, KV Oostende en Moeskroen.

ANP/Het Parool
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Tenzij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) anders beslist, zakken de clubs af naar de eerste amateurklasse.

Elf profclubs moesten vorige week extra toelichting geven over hun dossier. Daarvan zijn er alsnog zeven die de commissie niet konden overtuigen van hun levensvatbaarheid, met naast Standard, Moeskroen en Oostende uit de Jupiler Pro League vier clubs van het tweede niveau.

Clubs die geen licentie hebben gekregen, kunnen die weigering aanvechten bij het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS). Dat doet uiterlijk op 10 mei uitspraak.

Standard, tienvoudig landskampioen van België heeft geen licentie gekregen omdat de club geen betalingsbewijs voor de tekenpremies van de maand februari kon laten zien aan de licentiecommissie. Dat gaat om een bedrag van ruim een miljoen euro, verdeeld over acht spelers.

Ook constateerde de commissie bij de profclub uit Luik op 31 december 2019 een verlies van ruim 14 miljoen euro. ‘Dat bedrag wordt enerzijds niet door voldoende fondsen gedekt. Anderzijds is er op basis van de cash flow-verklaringen een gebrek aan liquiditeit,’ staat in het dossier.

Bezwaar tegen toekenning Anderlecht

De club heeft net als Moeskroen en Oostende al aangekondigd tegen de beslissing in beroep te gaan. Oostende maakt ook bezwaar tegen de toekenning van de licentie aan Anderlecht. Oostende heeft nog een conflict met voormalig eigenaar en huidig Anderlecht-voorzitter Marc Coucke, die via zijn holding Alychlo schuldeiser en eigenaar is van de tribunes van Oostende.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden