Geen draagvlak voor topklasse

AMSTERDAM - Draagvlak voor de topklasse is er nagenoeg niet. De zaterdaghoofdklassers zijn unaniem tegen de nieuwe voetbalpiramide.Na de hoofdklasse C en hoofdklasse B heeft nu ook de hoofdklasse A zich tegen de nieuwe structuurvoorstellen van de KNVB uitgesproken.

Het standpunt van de zaterdaghoofdklassers is een gevoelige klap voor de voetbalbond. De KNVB heeft de voorbije maanden onder de noemer 'optimalisering voetbalpiramide' een uitgebreide promotiecampagne gevoerd. Daarbij luidt het voorstel om in het seizoen 2009-2010 twee of drie topklassen in te voeren, boven de bestaande zes hoofdklassen.

Het charmeoffensief ten spijt is de scepsis en antipathie groot en het aantal tegenstanders enorm. Ook bij meerdere zondaghoofdklassers kan de topklasse geen goedkeuring vinden.

Hoe sterk de oppositie ook is, het plan van de KNVB ligt hiermee niet in de prullenbak. Allereerst beslissen niet de hoofdklassers over een nieuwe structuur in voetballand. Daartoe zijn de zestig regiovertegenwoordigers bevoegd. Zij spreken zich uiteindelijk op de algemene vergadering amateurvoetbal van 31 mei over de kwestie uit. Maar ze kunnen uiteraard niet voorbij gaan aan de wensen van de belangrijkste clubs.

De zaterdaghoofdklassers hebben verschillende redenen om zich tegen de topklasse uit te spreken. De plannen bevatten te veel 'open einden', zo wordt gesteld. De clubs willen verder vasthouden aan het huidige aanvangstijdstip van wedstrijden. De KNVB wil die vaststellen op 16.00 uur zaterdagmiddag. Daarbij hikken de clubs aan tegen de investeringen die gepaard gaan met de verplichte lichtinstallatie.

Groot struikelblok vormt tenslotte ook de promotie/degradatieregeling met het betaalde voetbal. Die ligt officieel nu niet op tafel, maar zweeft wél nadrukkelijk boven de materie. Directeur betaald voetbal Henk Kesler heeft dat immers meermaals gezegd. De amateurclubs vrezen ook dat er straks, als de topklasse er eenmaal is, eisen op tafel komen voor verdergaande professionalisering. Daar zijn ze organisatorisch en qua infrastructuur niet geschikt voor.

De sectie amateurvoetbal van de KNVB komt op 17 maart met het definitieve voorstel over de nieuwe structuur. De algemene vergadering amateurvoetbal doet vervolgens op 31 mei uitspraak.

© Het Parool, 29-02-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden