PlusAchtergrond

Geen coronapaniek bij KNVB: ‘Opnieuw stoppen zien we niet gebeuren’

Een corona-uitbraak bij NAC verhinderde het doorgaan van de topper in de eerste divisie van donderdagavond tegen De Graafschap. Is een serieuze competitie zo nog wel mogelijk?

Dennis van Bergen
null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

“Het is heel frustrerend,” verzucht NAC-directeur Mattijs Manders. Maanden achtereen proberen ze bij de Bredase club de Covid-19-protocollen tot in de puntjes na te leven. Dat wil zeggen: op frequente basis testen, trainen achter gesloten deuren, de anderhalvemeterregel in acht nemen en al die dingen meer. En toch bleek donderdag dat het coronavirus bij de koploper van de eerste divisie genadeloos heeft toegeslagen.

Zes medewerkers zijn besmet, onder wie vijf voetballers. Om die reden gaat de NAC-selectie in elk geval tot dinsdag in quarantaine en kan het uitduel met De Graafschap vanavond niet doorgaan. “Je wilt het over voetbal hebben, niet over dit soort zaken,” zegt Manders. “Maar helaas is de realiteit dat de situatie bij ons niet op zichzelf staat.”

Om dat laatste kan niemand heen. Eerder deze week werd in de eerste divisie al het duel Almere City - Den Bosch geschrapt vanwege besmettingen bij beide clubs. En in de eredivisie kon de wedstrijd RKC - PEC Zwolle afgelopen weekeinde niet doorgaan omdat er een coronagolf bij de Brabantse club was vastgesteld.

Verontrustende statistieken zou je zeggen, zo pril in het seizoen. Passend bij de ontwikkelingen in de ‘gewone’ maatschappij. Het RIVM meldde gisteren weer 5831 nieuwe besmettingen met corona, ruim 800 meer dan de dag ervoor. Langzamerhand lijkt de vraag gerechtvaardigd of het überhaupt nog zin heeft, voetbalcompetities spelen in de wetenschap dat de besmettingen alleen maar op zullen lopen. En dat om die reden mogelijk om de haverklap wedstrijden uit het programma gehaald moeten worden.

Manders noemt die zorg echter te voorbarig. “Voorafgaand aan de competitie wisten we allemaal dat het een grillig seizoen zou worden. Iedereen snapte dat we ons flexibel op zouden moeten stellen. Laten we dan nu, na zes wedstrijden, niet opeens roepen dat het allemaal geen zin heeft om door te voetballen. Daarvoor is het echt te vroeg. Zeker als die sneltesten er straks zijn, heb ik er alle vertrouwen in dat de competities gewoon uitgespeeld gaan worden. En ik hoop en verwacht ook nog steeds dat daar binnen afzienbare tijd publiek bij aanwezig zal zijn.”

null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal, liet eerder deze week al weten dat ook hij verwacht dat de eredivisie en eerste divisie dit seizoen straks een eindstand kennen. En in die verwachting is, ook na de afgelastingen van Almere - Den Bosch en De Graafschap - NAC, geen verandering gekomen. “Het feit dat de besmettingen aan het licht zijn gekomen bij die clubs, is mede te danken aan het feit dat we in het voetbal zo intensief testen,” zegt hij. “Sterker: er is geen beroepsgroep waarin zo intensief getest wordt als in het voetbal. Je kunt het dus ook positief uitleggen. Tegenover de drie afgelaste wedstrijden staan veel meer wedstrijden die wél gewoon doorgang konden vinden. Juist omdat we de situatie zo goed monitoren.”

Protocollen

Wel zijn de besmettingen in Breda, Den Bosch, Almere en Waalwijk voor Bluyssen aanleiding geweest om alle clubs in de ere- en eerste divisie via een ingelaste videovergadering nog eens te wijzen op het goed naleven van de coronaprotocollen. Eenvoudig omdat het virus ‘nu zo agressief is’ dat extra aandacht geen kwaad kan.

“Dat is iets anders dan in paniek zijn. Daarvan is bij de KNVB absoluut geen sprake,” benadrukt Bluyssen. “We hebben in de competitieschema’s ruimte ingebouwd om zo nodig te schakelen. Er kan eens een wedstrijd worden uitgesteld of in een ander stadion worden gespeeld wanneer in een bepaalde stad een uitbraak is. In die zin zal het coronavirus heus invloed houden. Maar opnieuw stoppen met de competities? Nee, dat zien we niet gebeuren.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden