Plus

Geen breuken bij Van der Poel na val in mountainbikerace

Door een cruciale denkfout in de eerste volledige ronde viel Mathieu van der Poel zwaar op zijn heup, zijn olympische droom op zijn geliefde mountainbike was meteen aan diggelen. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat hij geen breuken heeft opgelopen.

Pim Bijl
De crash die een einde maakte aan de kansen van Mathieu van der Poel. Beeld ANP
De crash die een einde maakte aan de kansen van Mathieu van der Poel.Beeld ANP

Na acht minuten en veertig seconden wedstrijd komt Mathieu van der Poel aan bij de Sakura Drop. Zo hebben ze deze passage, een garantie voor waaghalzerij en spektakel, bij het Japanse sportwielercentrum genoemd. Vanaf een rotsblok moeten de mountainbikers een sprong maken, ze zien alleen de opstaande steen en springen als het ware in het diepe, zonder het diepe te zien, richting grote keien en een steile afzink.

Tijdens de wedstrijd dan. Bij de verkenning de voorbije dagen ligt er nog een plank, waar je met de fiets vanaf kunt rollen. Voor de veiligheid. Maar de mountainbikers weten dat ze nu de sprong moeten wagen. Op Mathieu van der Poel na. Die rijdt het rotsblok op, plaatst het zwaartepunt van zijn lichaam naar voren en maakt zich op voor het houten plankje. Dat is er niet. Hij slaat over de kop, valt precies op een steen en hard op zijn heup. Hij staat snel op, maar de pijnlijke grimas maakt dan al veel duidelijk.

Van der Poel beukt nog een uur door op adrenaline en wilskracht, gelet op de traag oplopende voorsprong is hij sterk maandag, maar na ruim een uur pijn lijden geeft hij alsnog op. Uitleg geeft hij nog niet, hij wordt met een ambulance afgevoerd. Onderweg naar het ziekenhuis laat hij weten: “Ik was niet op de hoogte, die plank lag er tijdens de verkenning wel. Enkel meegekregen dat hij op het testevent was weggehaald.”

Milan Vader

Dat heeft Milan Vader, die na een ontzettend sterke start uiteindelijk tiende is geworden, hem namelijk maandagochtend nog op het hart gedrukt. Maar als Vader kort na zijn sprong bij de Sakura Drop het publiek hoort schreeuwen, vermoedt hij al hoe laat het is. Het is een compleet raadsel hoe deze denkfout bij Van der Poel heeft kunnen ontstaan. Het lijkt op een nieuwe miscommunicatie in het Nederlandse kamp. Want zowel Vader als bondscoach Gerben de Knegt menen dat iedereen, inclusief Van der Poel, is verwittigd.

De Knegt: “Ik heb het van de week honderd keer tegen hem gezegd. Misschien is hij het vergeten. Wat een domper.” Volgens Vader is het logisch dat de plank is weggehaald. “Het mountainbiken wordt steeds extremer. Een mooie ontwikkeling. En het is hard om te zeggen, want ik hoop dat Mathieu oké is, maar zo’n sprong hoort erbij. En iedereen wist het.”

Een dag nadat de vier favorieten bij de vrouwen op Fuji Speedway hadden gemist dat er nog en koploper vooruit was, volgt in het bergachtige en bosrijke Izu, op 150 kilometer van Tokio, een nieuwe deceptie voor het Nederlandse wielrennen. Tussen de zingende cicaden verprutst Van der Poel zijn kans op een gouden medaille op zijn meest geliefde discipline. De alleskunner die in het veld en op de weg al zoveel won, heeft sinds 2016 veel opzij gezet om zich een weg omhoog te knokken op de mountainbike.

Gele trui in de Tour

Vader Adrie heeft eerst nog zijn vraagtekens, de wereldtop is lang drie maten te groot. Maar Van der Poel durft te dromen van de Olympische Spelen. En in 2019 en 2020 hoort hij bij de wereldtop. Het jaar uitstellen van de Spelen pakt voor hem ongunstig uit. Door alle ambities op de weg rijdt hij te weinig op de mountainbike. Maar dat het hem nog altijd menens is, blijkt wel uit het feit dat hij na een uiterst succesvolle eerste Tourweek met een ritzege en zes dagen gele trui uitstapt. Een veelbesproken beslissing, maar Van der Poel wil zichzelf niets kunnen verwijten.

Toch maakt hij tijdens zijn voorbereiding weer zijn eigen keuzes. Door zijn wegprogramma rijdt hij dit jaar slechts twee wereldbekers. En in Japan landt hij pas op vrijdag, ondanks de zeven uur tijdsverschil en alle verhalen over jetlagprotocollen. Veel concurrenten bekijken bovendien het parkoers al minutieus, een dag voor zijn vlucht. “Een wilde gok,” noemt hij het zelf. Die eigengereide aanpak heeft hem al veel opgeleverd, maar het lijkt erop dat zijn rivalen op deze Spelen beter bij de les zijn. Hij heeft veel mannen wél zien springen de voorbije dagen, maar denkt met het rollen van de plank minder kans op materiaalpech te hebben.

Wanneer de Brit Tom Pidcock, net als hij een multidisciplinair wonderkind, het goud van een dienblad afhaalt, is Van der Poel in het ziekenhuis in afwachting van foto’s en met zijn mobiel in de weer.

Volgens hem heeft niemand hem op de sprong voorbereid, reageert hij op Twitter. “Ik wist van niets.” In het ziekenhuis werden geen breuken geconstateerd in de heup van Van der Poel. Hij is terug in het hotel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden