Sport Bewaar

Gebrek aan hiërarchie bij PSV

Zowel Jérémie Bréchet (links) als Timmy Simons (rechts) kreeg geen vat op Roy Beerens, die twee keer tegen PSV scoorde. Foto ANP/Toussaint Kluiters
Zowel Jérémie Bréchet (links) als Timmy Simons (rechts) kreeg geen vat op Roy Beerens, die twee keer tegen PSV scoorde. Foto ANP/Toussaint Kluiters © UNKNOWN

HEERENVEEN - In minder dan tien minuten redde PSV zaterdagavond in Heerenveen een duur puntje (2-2). Huub Stevens stelde in Friesland opgelucht vast dat er 'nog steeds leven zit' in zijn elftal.

Hij verwees daarmee naar de manier waarop PSV een 2-0-achterstand wegpoetste. In de laatste tien minuten van het duel toonde PSV de mentale weerbaarheid, die de coach zo vaak miste bij zijn spelers. Met vijf aanvallers dwong de ploeg aan het eind van de wedstrijd een punt af, wat lange tijd onhaalbaar had geleken.

De weinige woorden die Stevens na afloop wilde gebruiken, maakten duidelijk hoe zwaar de spanning op hem drukt. Hij had Otman Bakkal, de logische vervanger van Ibrahim Afellay, aan de kant gelaten en betoogde het gelijk van zijn keuze door te onderstrepen dat Stef Nijland het verloren gewaande punt had binnengesleept.

Het is bijna vast pandoer voor de regerende landskampioen dat het vroeg opgelopen schade zelf moet repareren. De snel opgelopen 1-0 achterstand leidde tot een fase waarin PSV zijn tegenstander wel tot wankelen bracht, maar nooit tot wanhoop. Goed beschouwd was alleen Timmy Simons dicht bij de gelijkmaker.

Daarna moest PSV toch weer terug. Het ontbreekt dit team aan de persoonlijkheden om een wedstrijd naar de hand te zetten. Die onmacht was een uur lang voelbaar. Dan openbaart zich een gebrek aan hiërarchie. Daardoor is het allemaal nogal dun wat dit PSV in moeilijke situaties te bieden heeft.

Heerenveen kwam, door simpel balverlies van Jérémie Bréchet, via opnieuw Roy Beerens zelfs op 2-0 en een derde treffer leek waarschijnlijker dan een tegendoelpunt.

Stevens greep in door Reimond Manco in te brengen voor Francisco Rodriguez en die wissel pakte wonderbaarlijk goed uit. De eerste actie van Manco was een perfecte voorzet op Danny Koevermans, die de 2-1 maakte. PSV ontleende aan die treffer nieuwe moed. Nijland was zo koel als een Groninger kan zijn door met een subtiele stiftbal de gelijkmaker binnen te tikken. (FRANS VAN DEN NIEUWENHOF)