live

Frivool Ajax vrij eenvoudig langs Sturm Graz

Ajax opende het Europese seizoen met een 2-0-overwinning op Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League. Lees in dit liveblog de ontwikkelingen binnen de lijnen nog eens terug.

Nabeschouwing

Als Ajax er volgende week in slaagt Sturm Graz uit te schakelen, dan komt de club niet alleen een stapje dichterbij het hoofdtoernooi van de Champions League.

Ajax is in dat geval ook minimaal verzekerd van een plaats in de groepsfase van de Europa League. Voor spelers die nog twijfelen is Europees succes misschien wel een reden om toch maar een jaartje te blijven. Daarbij kan Erik ten Hag na zijn mislukte start in de tweede helft van het vorige seizoen wel een duwtje in de rug gebruiken.

Veldoverwicht
Hakim Ziyech was eigenlijk wel uitgeleerd in Nederland, verklaarde hij aan het einde van het vorige seizoen. De middenvelder heeft na het WK echter nog geen geschikte club gevonden en verscheen dus gewoon aan de aftrap. Bij Ajax waren ze daar niet rouwig om want Ziyech was de motor waar het aanvalsspel van Ajax opdraaide.

De international van Marokko had in de vijftiende minuut bij zijn openingstreffer geluk dat doelman Jörg Siebenhandl zijn schot door de vingers liet glippen. Ziyech beloonde zijn ploeg voor een enorm veldoverwicht.

Sturm Graz kwam niet veel verder dan verdedigen en mocht niet mopperen dat de achterstand bij rust slechts één doelpunt bedroeg. Klaas-Jan Huntelaar was het dichtst bij de 2-0. Hij schoot vanaf een metertje of twintig op de paal.

Veel spanning
Trainer Erik ten Hag moest nogal puzzelen voor de openingswedstrijd van het Europese seizoen. Aankopen als Daley Blind en Dusan Tadic waren nog onvoldoende fit voor een basisplaats. Zakaria Labyad, een andere aanwinst, moest nog een schorsing uitzitten en Kasper Dolberg haakte maandag af met een buikblessure.

David Neres was wel van de partij en versierde in de 55e minuut een strafschop die Lasse Schöne net als op het WK miste. De Deen wist dit keer de rebound wel te verzilveren (2-0). Met de ingevallen Tadic en Blind in de gelederen kreeg Ajax nog een enorme kans op de 3-0. Huntelaar verzuimde echter veel spanning uit de return te halen.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Ziyech op rapport

  Het Parool beoordeelt alle voetballers van Ajax en die van de tegenstander na hun wedstrijd. En wie of wat viel het meest op tijdens Ajax-Sturm Graz (2-0)?

  Hij hoopt deze zomer een transfer te maken, maar voorlopig is hij nog Ajacied. En daar mag de club blij mee zijn: Hakim Ziyech was woensdagavond in de thuiswedstrijd tegen Sturm Graz de beste speler op het veld.

 2. Ten Hag: 'Schitterende avond'

  Ajax-trainer Erik ten Hag tegen Ziggo Sport: “Ik denk dat we een schitterende Europese avond hebben gehad. We zijn net bij elkaar dus als je dat zo kunt afmaken is dat mooi. Sturm Graz is toch een levensgevaarlijke ploeg die goed kan counteren, ook met die standaardsituaties.”

  “Je ziet hoe belangrijk Frenkie de Jong is. Het stond als een huis achterin tot Frenkie geblesseerd uitviel. Ik ben blij hoe hij dat invulde.”

  “Ook vond ik Carel Eiting uitstekend spelen. Ik heb ervoor gekozen hem lang te laten staan omdat hij goed in de wedstrijd zat. Daarom heb ik gewacht om Blind in te brengen, maar we hebben veel aan zijn ervaring natuurlijk. Er gebeurde ook echt wat toen hij en Tadic in het veld kwamen.”

 3. Blind: 'Zal dit niet snel vergeten'

  Blind in gesprek met Ziggo Sport over zijn terugkeer in de Arena en het applaus van het publiek: “Het is mooi om te zien. Dit is iets wat ik niet snel vergeten.”

  “Ik denk dat we een gretige groep hebben. Met een goede mix van jong en oud. Vandaag hebben we een goede eerste stap gezet. We moeten klaar zijn voor de volgende wedstrijd.”

  “Je probeert de jongens te helpen waar mogelijk. Dan hoop je dat ze het oppikken. We hebben allemaal spelers met ervaring, zoals Huntelaar, Schöne en Tadic, en zo kunnen we de groep goed helpen.”

  Over zijn eigen conditie: “Ik ben nog niet 100 procent fit, maar de volle negentig minuten zitten er aan te komen.”

 4. Ziyech: 'Even moeilijk knop omzetten'

  Hakim Ziyech in gesprek met Ziggo Sport: “Ik denk dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld, veel kansen gecreëerd. We waren de hele wedstrijd de bovenliggende partij.”

  Hij wil graag deze zomer naar een andere club verkassen, maar gesprekken met AS Roma liepen vooralsnog op niets uit. Daarover zegt hij: “Het was even moeilijk om de knop om te zetten, de eerste paar dagen. Maar op een gegeven moment moet je de knop omzetten en focussen op deze wedstrijden. Die hoor je gewoon te winnen.”

  Afsluitend: “Champions League voetbal is een ambitie voor Ajax, voor iedereen hier. Daar moeten we voor gaan.”

 5. Dik verdiende overwinning

  Ajax heeft thuis tegen Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League tot een goed einde gebracht. Het elftal van trainer Erik ten Hag zegevierde met 2-0 in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA.

  De overwinning was dik verdiend. Ajax speelde goed en kon zich alleen kwalijk nemen dat het volgende week slechts met een voorsprong van twee treffers aan de return begint.

  Hakim Ziyech schoot Ajax in de vijftiende minuut op voorsprong na een blunder van Jörg Siebenhandl. Deze keeper van Sturm Graz stopte in de 57e minuut een strafschop van Lasse Schöne. Hij kon echter niet voorkomen dat de Deen in de rebound alsnog raak kon schieten.

  Daley Blind en Dusan Tadic mochten na rust invallen bij Ajax.

 6. De nul

  Ajax houdt voor het eerst na negen wedstrijden de nul in een Europese wedstrijd.

 7. 93. Wedstrijd afgelopen

  De scheidsrechter heeft afgefloten. Ajax bedankt het publiek en kan met vertrouwen toewerken naar het tweede duel tegen Sturm Graz, volgende week woensdag.

 8. 91. Blessuretijd

  Ajax stevent op een eenvoudige overwinning af vanavond tegen Sturm Graz. Het werd redelijk in het zadel geworpen door een blunder van doelman Siebenhandl, maar daarna is de ploeg van Erik ten Hag niet of nauwelijks meer in de problemen gekomen.

 9. 87. Huntelaar naar de kant

  Het blijkt niet de avond van Huntelaar, hij krijgt genoeg kansen maar mist de scherpte. Hij krijgt de bal maar niet langs Siebenhandl. Weer wordt hij diep gestuurd, maar zijn stiftje komt niet hoog genoeg.

  Daarna wordt hij gewisseld voor spits Kaj Sierhuis. Daarmee debuteert opnieuw een speler bij Ajax.

Voorbeschouwing

De wedstrijd is hier vanaf live 20.00 uur te volgen.

In een uitverkochte Johan Cruijff Arena willen trainer Erik ten Hag en zijn spelers een goede uitgangspositie verwerven voor de return van volgende week.

Daley Blind en Dusan Tadic zitten al bij de selectie van Ajax voor de ontmoeting met de nummer 2 van Oostenrijk. Blind is pas een week terug in Amsterdam en Tadic meldde zich afgelopen maandag pas na drie weken vakantie. Volgens Ten Hag zijn ze zeker voldoende fit voor een invalbeurt.

Kasper Dolberg kampt met een buikblessure en Zakaria Labyad zit een schorsing uit. Als Ajax Sturm Graz uitschakelt, dan wacht een dubbele ontmoeting met Standard Luik in de derde voorronde van de Champions League.

Ajax weet dan ook dat het minimaal in de groepsfase van de Europa League mag uitkomen. Bij een slechte afloop van het tweeluik met Sturm Graz stuit Ajax in de derde voorronde van de Europa League op AEK Larnaca of Dundalk.

Lees ook: Vrees voor doemscenario: schiet Ajax zich opnieuw in eigen voet?