Sport Bewaar

Foppe de Haan grijpt naast Ajaxtitel

Scheidend trainer Foppe de Haan, wist de titel niet te behalen in Zuid-Afrika. Oud-Ajacied Ruud Krol sneed hem de pas af.
Scheidend trainer Foppe de Haan, wist de titel niet te behalen in Zuid-Afrika. Oud-Ajacied Ruud Krol sneed hem de pas af. © EPA

Trainer Foppe de Haan is er zaterdag net niet in geslaagd om in zijn laatste wedstrijd als trainer zijn eerste landstitel te pakken. De 67-jarige coach bleef met Ajax Cape Town steken op een gelijkspel tegen Maritzburg United: 2-2.

Orlando Pirates liet zich kronen tot kampioen van Zuid-Afrika door een 2-1-zege op Golden Arrows.

Door de landstitel van de Pirates was er toch nog een Nederlands succes. Ruud Krol, oud-ajacied, is trainer van de nieuwe kampioen. Beide ploegen eindigden de competitie op 60 punten uit dertig wedstrijden. De Pirates hadden echter een beter doelsaldo.

Knotsgekke wedstrijd
''Fantastisch, het was een knotsgekke wedstrijd. Ik wil de titel opdragen aan mijn spelers, de president en onze geweldige supporters'', reageerde Krol die omringd werd door feestende fans. Het duel was iets later afgelopen dan de wedstrijd van Ajax Cape Town en supporters van de Pirates bestormden het veld direct na het laatste fluitsignaal.

Hans Vonk vertolkte een negatieve hoofdrol bij de ploeg van De Haan. De 41-jarige voormalige doelman van Ajax en sc Heerenveen blunderde bij de 1-1 van Maritzburg. De bezoekers kwamen even later zelfs op voorsprong. In de slotfase zorgde Sameehg Doutie nog voor de gelijkmaker, maar dat was niet genoeg voor de titel.