PlusExclusief

Filmpjes geven beeld van ruzie tussen wielrenner Mathieu van der Poel en tienermeisjes in hotel

Wielrenner Mathieu van der Poel is in Australië veroordeeld voor het aanvallen van twee meisjes in een hotel in Sydney. Nu zijn er ook beelden van het voorval. Die verduidelijken veel van wat er gebeurde, afgelopen zaterdagavond op de gang van het Novotel.

Thijs Zonneveld
Van der Poel stapt de ochtend na de arrestatie gedesillusioneerd af voordat het WK goed en wel begonnen is. Beeld BELGA
Van der Poel stapt de ochtend na de arrestatie gedesillusioneerd af voordat het WK goed en wel begonnen is.Beeld BELGA

Gefluister. Gegiechel. Een paar sokken op het tapijt. De sokken sluipen naar een hotelkamerdeur. Er komt een pubermeisje in beeld. Ze kijkt nog een keer lachend om naar haar filmende vriendin. Dan klopt ze op de deur en rent ze weg, haar kamer in. Er klinkt gestommel, een gil. De telefoon beweegt alle kanten op.

In een flits is te zien hoe het meisje ineengedoken in een hoek zit, met haar handen over haar hoofd, haar ellebogen omhoog. Dan schiet er een man in een zwarte boxershort door het beeld. Hij springt in één beweging over het bed. Bij de landing lijkt zijn linkerhand de handen of het hoofd van het meisje te raken. Daarna houdt het filmpje op.

Beschuldigingen

De video zou gestuurd zijn door de zus van het twaalfjarige meisje dat op de deur klopte. Zij heeft via sociale media verschillende journalisten benaderd met gedetailleerde beschrijvingen en beschuldigingen.

Naast het filmpje van dertien seconden, dat veel onduidelijke flitsen bevat en nogal abrupt eindigt, stuurt ze langer videomateriaal van de ruzie die op het voorval volgt. Daarop is meer te zien en te horen. Het is duidelijk dat het gaat om de ruzie die afgelopen zaterdagavond plaatsvond in een hotel in Brighton-les-Sands. De ruzie die Mathieu van der Poel het wereldkampioenschap kostte.

Aankloppen

De 14-jarige zus, die de informatie deelt met toestemming van haar ouders, vertelt dat ze geen weet hadden dat er op de bewuste avond een wielrenner tegenover hen op de gang ligt. De familie is in Sydney op vakantie en niet op de hoogte dat er een WK wielrennen wordt georganiseerd. Ze hebben twee kamers naast elkaar. Op de ene liggen de drie meisjes, op de andere hun ouders.

De drie pubermeisjes maken lawaai, maar hun ouders grijpen niet in. Die denken dat de meisjes een horrorfilm kijken. Dat is niet waar. De oudste is bezig met het aanbrengen van een gezichtsmasker, de jongste twee gaan belletje trekken op de hotelgang. Volgens het oudste meisje doet haar zusje dat wel vaker in hotels. Ze zegt dat haar ouders daar ook van op de hoogte zijn.

Achtervolging

Uit het filmpje blijkt dat het niet de eerste keer is dat ze op de kamer van Van der Poel kloppen; hij trekt namelijk vrijwel meteen de deur open. De achtervolging duurt niet langer dan zeven seconden. Als het meisje haar kamer in rent, sprint Van der Poel erachteraan. Bij de landing na zijn sprong over het bed lijkt hij haar kort aan te raken. Maar een gerichte klap of duw lijkt het niet. Het filmpje eindigt op een vreemd en abrupt moment. Er is nog net te zien dat hij zich opricht na de sprong, weg van het meisje. Waarom het filmpje daar stopt, blijft onduidelijk.

Op het filmpje van de ruzie daarna zijn de ouders te zien. Er wordt geschreeuwd, iemand huilt. Te horen is dat Van der Poel tegen de meisjes zegt: “Voor jullie is dit een spelletje, maar ik heb morgen een belangrijke wedstrijd.”

Verder zegt hij tegen de ouders dat het niet de eerste keer is dat de meisjes hebben aangeklopt: die middag en eerder op de avond hebben ze het ook al gedaan. Hij krijgt vooral veel scheldwoorden als weerwoord. Daarna volgt het verwijt dat hij een klap heeft uitgedeeld.

Van der Poel: “Ik heb niemand aangeraakt.”
Een vrouwenstem: “Shut up, het staat op camera!”
Van der Poel: “Laat maar zien dan, geen probleem.”
Een vrouwenstem: “Jij mag niet in mijn kamer komen!”
Van der Poel: “Jij mag niet drie fucking uur lang op mijn deur kloppen!”
Een vrouwenstem: “Je hebt ons bedreigd!”
Van der Poel: “Moet je de politie bellen en ze erover vertellen.”
Een vrouwenstem: “Heb ik al gedaan! Ze zijn onderweg.”
Van der Poel: “Prima. Weet je het zeker?”

Arrestatie

Van der Poel wordt gearresteerd en meegenomen naar het bureau, de familie laat de videobeelden zien aan de politie. Voor de aanklacht van common assault is het volgens het Australische rechtssysteem niet eens van belang of Van der Poel het meisje wel of niet aanraakte bij zijn landing. Dat hij haar achterna rende naar haar kamer kan al worden gekenmerkt als bedreigend. Van der Poel mist een nacht slaap en stapt de volgende ochtend gedesillusioneerd af voordat het WK goed en wel begonnen is.

Volgens de oudste zus richten haar ouders zich niet zozeer op wat de meisjes hebben gedaan, maar zijn ze vooral boos op Van der Poel. Ze vinden enkel een boete geen passende straf. Zelf vindt ze het ergens wel rot dat Van der Poel een nacht slaap heeft moeten missen voor zo’n belangrijke wedstrijd. Haar zusje, zegt ze, zit er een stuk minder mee.

Het management van Mathieu van der Poel wil vooralsnog niet officieel reageren.

Video
In dit artikel zijn de videobeelden niet te zien, omdat de meisjes in kwestie minderjarig zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden