Wedstrijdverslag

Feyenoord wint vlak voor tijd de Klassieker van Ajax en lijkt kampioenschap te beslissen

Ajax kan prolongatie van de landstitel vergeten. Koploper Feyenoord vergrootte de voorsprong zondagmiddag naar zes punten: 2-3. Ajax moet zich vooral richten op de strijd om plek twee, om ook volgend seizoen in de Champions League te kunnen spelen.

Dick Sintenie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Natuurlijk viel de winnende treffer van Feyenoord in de slotfase. In de 87ste minuut om precies te zijn. De Rotterdammers hebben er dit seizoen patent op. Het is geen geluk, maar een kwaliteit. Fysiek, organisatorisch en mentaal heeft trainer Arne Slot zijn selectie uitstekend geprepareerd, maar ook individueel maken spelers progressie, onder wie de maker van het winnende doelpunt, Lutsharel Geertruida, maar ook een middenvelder als Mats Wieffer. Beiden zijn door bondscoach Ronald Koeman opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal, dat komende week tegen Frankrijk en Gibraltar speelt.

Ajax zal zich achter de oren krabben, dat de ploeg wéér werd geklopt uit een corner, ditmaal vermoedelijk met vergaande gevolgen in de kampioensrace. Maar de realiteit is vooral dat Feyenoord over negentig minuten de zaakjes beter voor elkaar had, op een periode in de eerste helft na, waarin een 1-0 achterstand werd omgebogen in een 2-1 voorsprong. Feyenoord boog, maar barstte niet. Ajax leek zich te hebben opgeblazen en kon na rust nooit meer echt greep krijgen op Feyenoord, dat afstevent op het kampioenschap. Na zeven gewonnen wedstrijden op rij onder John Heitinga komt deze klap heel hard aan. Het resterende programma is bovendien pittig, met wedstrijden tegen ploegen (PSV en AZ) die ook loeren op deelname aan de Champions League.

Bedroevende opening

Ajax had zondag de gelegenheid willen aangrijpen om Feyenoord in een rechtstreeks gevecht van de troon te stoten, zoveel was duidelijk geworden in de aanloop naar de topper in de eredivisie. De verwachtingen werden flink opgeklopt. Heitinga had in een open brief op sociale media zijn licht laten schijnen over de betekenis van de Klassieker, over meer dan een eeuw rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord. De interim-trainer sloot zijn epistel af met: ‘Sommige dingen kun je niet leren, sommige dingen kun je niet trainen. Maar dit… moet je voelen. Het is borst vooruit, kin omhoog, Branie.’

In het licht van die woorden was de openingsfase van de kant van Ajax bedroevend. De hoofdrol was voor een jonge Feyenoorder, Quilindschy Hartman. De linksback, die donderdag tegen Shakhtar Donetsk (7-1) ontbrak wegens ziekte, gaf in de Johan Cruijff Arena binnen vijf minuten zijn visitekaartje af. Hartman ontsnapte op de linkerflank aan de aandacht van Mohammed Kudus en Jorge Sánchez. Zijn voorzet op Santiago Giménez was op maat. De spits van Feyenoord kreeg te veel ruimte van de onrustige Calvin Bassey: 0-1.

Vermaning

Het was een klap, die Ajax te boven kwam door een speler die als geen ander weet dat een Klassieker met het mes tussen de tanden moet worden gespeeld: Edson Álvarez. De Mexicaan kopte niet alleen de 1-1 tegen de touwen (17de minuut, corner Steven Berghuis), maar hij was ook de onverbiddelijke sloper op het middenveld, een eenmansleger. De Amsterdammers opereerden bezeten, een handelsmerk van het huidige Feyenoord, dat leek terug te deinzen voor de felheid en hardheid waarmee Ajax de regie in handen nam.

Hartman solliciteerde na de gelijkmaker van Álvarez nadrukkelijk naar zijn tweede gele kaart, maar arbiter Danny Makkelie liet hem – met geel op zak – na een wilde charge op Kudus wegkomen met een vermaning. Feyenoordtrainer Arne Slot wist niet hoe rap hij Hartman daarna moest wisselen. Het belette Ajax niet ook een tweede goal te maken, waarbij Steven Berghuis en Steven Bergwijn het voorwerk deden en Dusan Tadic de afmaker was.

Handelsmerk

De Arena ging er eens goed voor zitten, de tweede helft, maar aan alles was te merken dat Ajax zichzelf had opgeblazen. Binnen zeven minuten had Feyenoord de schade gerepareerd. Een voorzet van de rechterflank ditmaal, van Alireza Jahanbakhsh, werd met de punt van de schoen verlengd door middenvelder Sebastian Szymánski. Ook dát is een handelsmerk van Feyenoord: de ploeg is veerkrachtig, fysiek sterk en moeilijk te verslaan.

De intense wedstrijd glipte Ajax tussen de vingers door. De ploeg werd slordiger aan de bal. Het gevecht ontaardde in een worsteling en daarin was Feyenoord veel bedrevener. Heitinga bracht met Francisco Conceição, Brian Brobbey en Davy Klaassen nog wel een aantal verse offensieve krachten binnen de lijnen. Kudus had de 3-2 op zijn schoen in de 84ste minuut, maar keeper Timon Wellenreuther had een geweldige reflex in huis.

Met een remise had Ajax misschien nog een beetje hoop kunnen houden op de titel, maar Feyenoord sloeg toe op het moment waarop de ploeg al zo vaak toesloeg dit seizoen.

Live
 1. 16:27 19-3-2023

  90+6 Ajax verliest en lijkt kampioenschap te beslissen

  Ajax verliest van Feyenoord door een zwakke tweede helft en daardoor komen de Rotterdammers op zes punten voorsprong. Het kampioenschap lijkt daardoor beslist.

  ANP
 2. 16:21 19-3-2023

  90+1 Geel voor TImber

  Timber krijgt geel voor een ogenschijnlijke goede tackle. Feyenoord houdt er een vrije trap op een gevaarlijke positie aan over.

 3. 16:16 19-3-2023

  86. Geertruida kopt Feyenoord op voorsprong

  Uit een corner kopt Geertruida Feyenoord op voorsprong. Het kampioenschap lijkt hier beslist te worden.

 4. 16:14 19-3-2023

  84. Kudus mist de kans op 3-2

  Ajax laat bij vlagen weer even goed voetbal zien en dat levert een grote kans op voor Kudus. Hij kan vrij inschieten in de zestien, maar Wellenreuther kan nog net redding brengen.

  ANP
 5. 16:11 19-3-2023

  81. Geel Pedersen

  Pedersen gaat hard door op Bassey en krijgt geel. Maar Ajax had balbezit en er is veel frustratie bij de Amsterdammers dat Makkelie geen voordeel geeft.

 6. 16:07 19-3-2023

  78. Geel voor Sanchez

  Sanchez laat zich zien tegenover Paixao en krijgt geel van Makkelie. 

 7. 16:06 19-3-2023

  76. Vijf wissels

  Bij Feyenoord gaan Jahanbakhsh, Szymanski en Idrissi eruit. Paixao, Danilo en Dilrosun komen voor hun in de plaats. Ajax wisselt twee keer. Brobbey en Klaassen komen voor Bergwijn en Taylor.

 8. 16:02 19-3-2023

  72. Idrissi speelt met vuur

  Nu is het Idrissi die bij Feyenoord met vuur speelt. Hij maakt een overtreding op Conceição die naar geel ruikt, maar krijgt geen kaart van Makkelie.


  Pro Shots / Kay Int Veen
 9. 15:54 19-3-2023

  64. Beide teams wisselen

  Trauner gaat eruit bij Feyenoord en zijn vervanger is Pedersen. Bij Ajax mag Wijndal gaan douchen en zijn vervanger is Conceição. Ajax gaat daardoor aanvallender spelen.

 10. 15:53 19-3-2023

  63. Ajax tweede helft veel minder balbezit

  Ajax heeft in het eerste kwartier van de tweede helft maar 22 procent balbezit. Ajax heeft het erg lastig.

  ANP
 11. 15:49 19-3-2023

  59. Ajax heeft het lastig

  Feyenoord is feller en Ajax slordig aan de bal. De Rotterdammers drukken Ajax daardoor steeds verder terug. 

 12. 15:42 19-3-2023

  52. Gelijkmaker Feyenoord

  Feyenoord schiet uit de startblokken en maakt de gelijkmaker. Na een voorzet van Jahanbakhsh kan Szymanski afdrukken en het staat 2-2. Ajax moet weer opnieuw beginnen.

  Pro Shots / Toon Dompeling
 13. 15:35 19-3-2023

  46. De bal rolt weer

  We zijn weer begonnen in de Johan Cruyff Arena. Beide teams zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.

 14. 15:18 19-3-2023

  45+1 Rust

  Het is rust in de Johan Cruijff Arena. Ajax begon zwak, maar herstelde zich daarna goed en gaat met een voorsprong rusten.

  Pro Shots / Toon Dompeling
 15. 15:15 19-3-2023

  44. Geel voor Taylor

  En daar is de eerste gele kaart voor Ajax. Taylor ontvangt die na een stevige tackle op het middenveld.

 16. 15:13 19-3-2023

  39. Timber en Alvarez sterkhouders Ajax

  Alvarez en Timber zijn vandaag tot nu toe de sterkhouders bij Ajax. Ze winnen veel duels en hebben vaak een goed vervolg. Bassey is daarentegen de zwakke schakel vandaag. De centrale verdediger heeft veel foute inspeelballen en is ook in de duels niet scherp. Feyenoord laat hem ook vrij in de opbouw en weet daar al paar keer bijna van te profiteren.

 17. 15:09 19-3-2023

  37. Ajax op voorsprong door goal Tadic

  Tadic zet Ajax op voorsprong na een steekbal van Bergwijn. Maar vooral de pass van Berghuis op Bergwijn mag er wezen. De voorassist is prachtig.

  Pro Shots / Toon Dompeling
 18. 15:07 19-3-2023

  35. Bergwijn met kan

  Bergwijn gaat alleen op Wellenreuther af na een steekpass van Kudus, maar hij schiet de bal op de keeper. Maar als hij had gescoord, had het doelpunt niet geteld. Bergwijn stond buitenspel.

 19. 15:02 19-3-2023

  30. Slechte inspeelbal Bassey leidt kans Feyenoord in

  Weer een foute bal van Bassey waardoor Feyenoord snel kan counteren. Szymanski knalt de bal uiteindelijk over het doel van Rulli, maar Bassey moet gaan oppassen met deze inspeelballen. 

 20. 14:58 19-3-2023

  26. Idrissi pakt vol de enkel van Wijndal

  Idrissi gaat in de achtervolging bij Wijndal en gaat daarbij achterop de enkel en kuit van Wijndal staan. Hij krijgt geel en komt daar goed mee weg.

  ANP
 21. 14:57 19-3-2023

  24. Slot grijpt vroeg in

  Slot neemt geen risico en haalt Hartman eruit. De verdediger zat al dicht tegen een tweede gele kaart aan. In zijn plaats komt Lopez.

 22. 14:54 19-3-2023

  22. Bergwijn met een grote kans

  Ajax combineert in de zestien van Feyenoord en de bal belandt voor de bal van Bergwijn. Zijn schot gaat via Hartman over. Ajax wordt sterker en dringt Feyenoord terug.

 23. 14:53 19-3-2023

  21. Hartman kruipt door oog van de naald

  Kudus snelt langs paar man van Feyenoord waarna Hartman aan de noodrem trekt. Dit had de tweede gele kaart voor de Feyenoorder kunnen zijn, maar Makkelie spaart hem. Feyenoordtrainer Slot stuurt direct een verdediger de warming-up in.

 24. 14:48 19-3-2023

  17. Alvarez met de gelijkmaker

  Berghuis snijdt een corner strak aan en daar is Alvarez. Met het hoofd kopt de Mexicaan de gelijkmaker binnen. Ajax doet snel wat terug na de vroege openingsgoal van Feyenoord.

  ANP
 25. 14:45 19-3-2023

  13. Berghuis schiet vrije trap ver naast

  Na een overtreding op Kudus krijgt Ajax een vrije trap op de rand van de zestien. Berghuis mag hem nemen, maar schiet de bal ver naast.

 26. 14:44 19-3-2023

  12. Spel Ajax slordig

  Ajax komt niet aan voetballen toe door slordigheden in de opbouw en bij balbezit. Al meerdere keren schuiven Ajacieden de bal zo in de voeten van een speler van Feyenoord.

  Pro Shots / Kay Int Veen
 27. 14:41 19-3-2023

  7. Hartman geel

  Hartman. linksback van Feyenoord, heeft zojuist geel gekregen van scheidsrechter Makkelie vanwege een overtreding.

 28. 14:37 19-3-2023

  5. Ajax op achterstand

  Feyenoord komt vroeg op voorsprong in de Johan Cruijff Arena. Balverlies op het middenveld van Bergwijn waarna Bassey staat te slapen en Gimenez kan afdrukken.

  ANP
 29. 14:36 19-3-2023

  4. Fel begin van de wedstrijd

  Beide teams beginnen fel aan de wedstrijd en geven elkaar weinig ruimte in de openingsfase. Het komt de wedstrijd voetballend nog niet ten goede.

  ANP
 30. 14:32 19-3-2023

  1. De bal rolt

  Scheidsrechter Danny Makkelie heeft gefloten en de Klassieker is begonnen.

 31. 14:26 19-3-2023

  Heitinga: aan het einde van de middag moeten wij bovenaan staan

  Trainer John Heitinga van Ajax heeft zijn spelers in de bespreking voor de topper tegen Feyenoord een duidelijke boodschap meegegeven. "Speel vandaag alsof dit je laatste wedstrijd is," vertelde Heitinga kort voor de aftrap bij ESPN. "Aan het einde van de middag moeten wij bovenaan staan."

  Feyenoord verdedigt in de Johan Cruijff Arena aan kop van de Eredivisie een voorsprong van 3 punten op Ajax, dat onder interim-trainer Heitinga de laatste zeven competitiewedstrijden won. De Rotterdamse aanvoerder Orkun Kökcü zei vooraf dat het voor Feyenoord vooral zaak is om niet te verliezen. "Feitelijk heeft hij daar gelijk in," aldus trainer Arne Slot. "Maar dat wil niet zeggen dat wij hier niet op onze eigen manier willen voetballen. We weten dat Ajax daar ook heel goed in is. De grootste uitdaging voor ons is om te kijken of we het ook in dit stadion voor elkaar krijgen om op onze eigen manier te spelen en Ajax onze wil op te leggen."

  Pro Shots / Kay Int Veen
 32. 13:42 19-3-2023

  Feyenoord trapt met herstelde Hartman af tegen Ajax

  Feyenoord begint met Quilindschy Hartman aan de uitwedstrijd tegen Ajax. De linksback is hersteld van een griep die hem donderdag de thuiswedstrijd tegen Sjachtar Donetsk (7-1) in de Europa League kostte.

  Hartman krijgt weer de voorkeur boven Marcos López, die op de bank zit als het duel om 14.30 uur van start gaat.

  Feyenoord verdedigt de koppositie van de Eredivisie in een uitverkochte Johan Cruijff Arena. Ajax volgt op 3 punten maar heeft wel een beter doelsaldo dan de bezoekers uit Rotterdam.

  Opstelling Feyenoord: Wellenreuther; Geertruida, Trauner, Hancko en Hartman; Wieffer, Szymanski en Kökcü; Jahanbakhsh, Giménez en Idrissi.

 33. 13:23 19-3-2023

  Ajax begint de Klassieker met Taylor en Sánchez

  De opstelling van Ajax is bekend: de ploeg begint het thuisduel tegen Feyenoord met Taylor, Bergwijn, Wijndal en Sanchez.

  Middenvelder Kenneth Taylor bkrijgt opnieuw de voorkeur boven Davy Klaassen, net als vorige week in Heerenveen. Klaassen begint vanaf de bank.

  Devyne Rensch ontbreekt in de basisformatie en zit ook niet op de bank. Jorge Sánchez, die dit seizoen nog geen beste indruk weet te maken, is de rechtsback van Ajax in een uitverkochte Johan Cruijff Arena.

  Ajax wil voor eigen publiek de koppositie van de Eredivisie aanvallen. De thuisploeg heeft een achterstand van 3 punten op Feyenoord, dat wel een slechter doelsaldo heeft dan de Amsterdamse nummer 2 van de ranglijst.

  Opstelling Ajax: Rulli; Sánchez, Timber, Bassey en Wijndal; Álvarez, Berghuis en Taylor; Kudus, Tadic en Bergwijn.

 34. 07:33 19-3-2023

  Ajaxwatcher Dick Sintenie over bepalende Klassieker: ‘Bij verlies kan Ajax titel vergeten’

  Het uitgangspunt voor de Klassieker is in jaren niet zo spannend geweest. Koploper Feyenoord en naaste belager Ajax kunnen elkaar een gevoelige tik uitdelen in de titelstrijd. Lees hier het interview met Ajaxwatcher Dick Sintenie: ‘Voor Ajax is het wel klaar bij verlies.’

 35. 17:29 18-3-2023

  Ajax blokkeert ruim honderd kaarten voor thuisduel met Feyenoord

  Ajax heeft ruim honderd toegangsbewijzen voor het thuisduel van komende zondag met Feyenoord geblokkeerd. Volgens de club zijn de bewuste tickets op de zwarte markt verhandeld. Ajax verwacht nog meer tickets te gaan blokkeren.

  Lees hier het hele nieuwsbericht.

 36. 12:00 18-3-2023

  Edson Álvarez: ‘Op mijn tiende ging ik al uit huis, naar een voetbalschool’

  Edson Álvarez (24) volgde de jeugdopleiding van Pachuca, maar de eenzaamheid maakte hem ongelukkig. Op zijn vijftiende wilde hij zelfs niks meer met profvoetbal te maken hebben. 

  Het liep anders, vertelt de Mexicaan in een interview:  ‘Als je je hele leven vecht, kun je die stijl op het veld niet veranderen.’

  Lees hier het volledige interview met Edson Álvarez. 

 37. 11:58 18-3-2023

  Ajaxpodcast Branie

  In de nieuwste aflevering van Ajaxpodcast Branie blikken Menno Pot, Dick Sintenie en Bart Veenstra vooruit op de kraker die Ajax eigenlijk moet winnen om de titelkansen intact te houden. 

  Beluister de aflevering hieronder:


 38. 11:56 18-3-2023

  Is Ajax klaar voor de Klassieker?

  De uitslag van de Klassieker zal zijn schaduw vooruitwerpen en de kampioensrace misschien wel een beslissende wending geven. Winst op Feyenoord, zondag, brengt Ajax terug aan kop in de eredivisie, op doelsaldo weliswaar.

  Voor een wedstrijd tegen Feyenoord hoef je niemand op te laden, weet Ajaxcoach Heitinga. Vraag is wel hoe een speler met de spanning omgaat. “Het is een grote wedstrijd, daar komen andere dingen bij kijken. Dat probeer ik met mijn eigen ervaring over te brengen.”

  Lees hier verder. 

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden