Plus

Feyenoord bewijst zich slim genoeg voor overwintering

De hele voorhoede van Feyenoord kwam tot scoren tegen Union Berlin: 3-1. Met Luis Sinisterra en Bryan Linssen als grote uitblinkers hebben de Rotterdammers uitstekende papieren om de knock-outfase te bereiken.

Bryan Linssen was een van de grote uitblinkers tegen Union Berlin. De spits schoot Feyenoord in een kolkende Kuip naar 2-0. Beeld DeFodi Images via Getty Images
Bryan Linssen was een van de grote uitblinkers tegen Union Berlin. De spits schoot Feyenoord in een kolkende Kuip naar 2-0.Beeld DeFodi Images via Getty Images

Robin Knoche is een gerenommeerde naam in de Bundesliga. De 29-jarige verdediger van Union Berlin heeft alle topspitsen in de Bundesliga weleens tegenover zich gehad. Maar in de Kuip keek hij voor rust vol schaamte naar de grond. Bij een lange bal van Marcus Pedersen leek de speler van Union Berlin de situatie volledig onder controle te hebben, maar dat handje van Bryan Linssen dat tussen zijn schouderbladen porde, veranderde alles.

Linssen is niet de beste speler in de eredivisie en ook niet in de Conference League, maar tot de slimste spelers behoort de kleine Limburger wel. Een slimmigheidje als een zetje in de rug van Knoche behoort al geruime tijd tot zijn wapenarsenaal. Altijd is er weer een handje, een voetje, een duwtje of een tikkie. Nooit grof, altijd subtiel. En vaak worden die acties onbestraft gelaten door de scheidsrechters. Arbiter Giorgi Kruashvili was er ook zo eentje, zoals hij de hele avond lekker de vaart in het spel hield.

Knoche liet zijn hoofd onder de bal vandaan duwen en via de knie van de Duitser had Linssen opeens een vrije doortocht naar keeper Andreas Luthe. De spits van Feyenoord liet zich het buitenkansje niet ontnemen en schoot Feyenoord soepel naar 2-0.

De Kuip vierde uitbundig feest, zoals mede door de luidruchtige inbreng van de bijna drieduizend aanhangers van Union Berlin er toch al een echte voetbalsfeer in het stadion heerste. Feyenoord, zonder de zieke Arne Slot langs de lijn, had de score geopend door Alireza Jahanbakhsh, die het voorbereidende werk van eerst Luis Sinisterra en vervolgens Guus Til op waarde schatte.

Na de 2-0 van Linssen kwamen de Duitsers nog sterk terug. Taiwo Awoniyi kopte de 2-1 binnen. Jens Toornstra verzuimde de 3-1 te maken en Union zette na rust nog eens stevig aan. Maar wederom Linssen was de remmende factor in de Duitse dadendrang. Weggestuurd door Til verscheen de spits weer in kansrijke positie. Zijn inzet was nog een prooi voor de boomlange Luthe, maar de eveneens uitstekend spelende Sinisterra benutte de rebound: 3-1. En zo verdween er voor de tweede keer in een week een Duitse club met de staart tussen de benen uit Nederland.

Die derde Rotterdamse treffer kan wel eens een doorslaggevende zijn in de jacht van Feyenoord op een ticket voor de knock-outfase. De winst op Union Berlin en de nederlaag van Slavia Praag in Israël tegen Maccabi Haifa brengt de ploeg in een schitterende uitgangspositie. Union en Slavia staan op vier punten in groep E. Feyenoord heeft er zeven. Dat brengt de eerste overwintering voor de Rotterdammers sinds januari 2015, toen trainer Fred Rutten in een poule met Sevilla, Standard Luik en Rijeka wist te overleven, al aardig dichtbij. Al ligt in deze poule alles nog steeds open.

Jens Toornstra was er destijds bij. “Ik heb echt genoten. Van alles. Van ons spel, maar zeker ook van de sfeer, die was fantastisch,” zegt Toornstra, die net als directeur Mark Koevermans de aanval van woensdagavond op het bestuur van Union veroordeelde. “We hebben veel kansen gekregen, dit was echt een goede overwinning. We hebben het nog niet over overwinteren gehad. We staan er goed voor. Maar we moeten beseffen dat we er nog niet zijn.”

Agressie supporters tegen bestuur Union Berlin

Volgens Feyenoord­directeur Mark Koevermans is de maat vol nu er weer een incident heeft plaatsgevonden met een deel van de Rotterdamse aanhang. De aanval op een bestuursdelegatie van Union Berlin woensdagavond in hartje Rotterdam heeft de algemeen directeur woedend gemaakt.

“Ik heb de mensen van Union donderdag tijdens de gebruikelijke lunch gesproken, we hebben onze excuses aangeboden. Er is met stoelen gegooid naar die men­sen. Ik schaam me als mens, Rotterdammer en Feye­noorder. Dit is voor het imago van Feye­noord ook heel erg slecht. Het is een klein groepje dat deze ellende aanricht, maar het is wel hardnekkig. We willen hier vanaf, maar dat valt niet mee.”

Koevermans kreeg zelf ook te maken met dreigementen in zijn woonomgeving. “We willen dit uitbannen, hoe moeilijk het ook is. Het gaat niet om mij, maar om de club. Dat clubs straks zeggen: daar heb je Feyenoord weer, daar zitten we niet op te wachten. Er was bij mij ongeloof, frustratie, boosheid en verdriet toen ik hoorde dat het bestuur van een club die hier te gast is, is aangevallen. Het is zo verwerpelijk. In mijn ogen zijn dit ook geen supporters van Feyenoord die dit aanrichten. Dit doe je niet. Die mensen moesten onder politiebegeleiding terug naar hun hotel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden