FC Chabab verdwijnt na jarenlang gekrakeel uit Amsterdam

FC Chabab verdwijnt uit Amsterdam. De leden hebben gisteravond ingestemd met de voorgenomen fusie met sv Nieuw Utrecht. Dat betekent na 42 jaar het einde van de voetbalclub.

Wesley Meijer
Een speler van FC Chabab in het geelzwarte tenue van de club. Beeld Marcel Israel
Een speler van FC Chabab in het geelzwarte tenue van de club.Beeld Marcel Israel

Als de KNVB de fusie goedkeurt, houdt Chabab als club op te bestaan. Nieuw Utrecht neemt de schulden over, evenals de baten en het vermogen. Chabab heeft een schuld van 28.000 euro bij de gemeente.

Stadsdeel Nieuw-West had eind vorig jaar de huur opgezegd en de kantonrechter oordeelde dat de club sportpark Riekerhaven moet verlaten, maar niet per wanneer. De gemeente is een bodemprocedure begonnen voor de ontruiming en wegens huurachterstand. In maart kon Chabab nog net een faillissementsaanvraag afwenden door de schulden aan twee eisers te betalen. Met twee andere partijen loopt een betalingsregeling.

Chabab, Arabisch voor jeugd, ontstond in de jaren zeventig toen Amsterdamse Marokkanen uit de horeca met elkaar voetbalden in het Oosterpark. Na de oprichting in 1973 speelde Chabab tien jaar in de migrantencompetitie voordat het in 1983 toetrad tot de KNVB. 'Voor de Marokkaanse gemeenschap verdwijnt een instituut,' zegt voorzitter Khalid Berdouni. 'Voor ons is dit pijnlijk.'

Amsterdamse fusieplannen met DWS en Blauw-Wit ketsten af. 'Het is moeilijk te verkroppen dat die gesprekken niet tot een samenwerking hebben kunnen leiden,' aldus Berdouni, volgens wie zelfstandig doorgaan een heilloze weg was. Het eerste elftal van Nieuw Utrecht komt uit in de hoofdklasse, de drie overige elftallen van Chabab houden op te bestaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden