Ex-minister Wouter Bos gaat wielerbond leiden

Wouter Bos was al een fanatieke hobbyfietser en nu is de voormalig PvdA-leider ook nog voorzitter van wielerbond KNWU. Gisteren werd hij in zijn nieuwe functie benoemd.

ANP
Wouter Bos: ‘Mijn filosofie en die van de mensen van de KNWU is dat bestuurlijke achtergrond op dit moment belangrijker is dan een verleden in de wielersport.’ Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Wouter Bos: ‘Mijn filosofie en die van de mensen van de KNWU is dat bestuurlijke achtergrond op dit moment belangrijker is dan een verleden in de wielersport.’Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Bos (58) volgt Marc van den Tweel op, die de functie maar een paar maanden heeft vervuld. Hij vertrok om algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF te worden.

Van den Tweels aantreden was gepaard gegaan met kritiek over diens gebrek aan wielerachtergrond. Als het gaat over Bos en zijn sportieve voorkeuren, komt bij veel mensen toch vooral Feyenoord bovendrijven. “Die liefde is er nog steeds,” zegt Bos, “maar ik voetbal niet en fiets wel, fanatiek. Mijn filosofie en die van de mensen van de KNWU is dat bestuurlijke achtergrond op dit moment belangrijker is dan een verleden in de wielersport.”

Bos was nog politicus – hij was onder meer minister van Financiën in het kabinet-Balkenende IV – toen hij van zijn vrouw een racefiets cadeau kreeg. “Daarbij zei ze dat ik gezonder moest gaan leven. Sindsdien heeft het virus me te pakken.”

Passief volgde hij de wielersport al veel langer. Inmiddels fietst hij zo’n 100 tot 150 kilometer per week. Een nieuwe fiets (‘de derde’) komt er zeker aan. Met schijfremmen dan. “Afgelopen zomer in Spanje voelde afdalen bij 20 procent niet lekker op die remblokjes.”

Aangenaam verrast

Het KNWU voorzitterschap is een onbezoldigde functie. Bos is in het dagelijks leven topman van Invest-NL, een investeringsmaatschappij gericht op duurzaamheid en innovatie. “Ik raad iedereen aan om naast een betaalde baan ook vrijwilligerswerk te doen. Daar word je geen slechter mens van en het is ook goed voor de samenleving.”

De vertrouwenscommissie die Bos voor de functie heeft voorgedragen, was aangenaam verrast over de aanbevelingen die hij deed, nog voor de keuze op hem was gevallen. Zelf vond hij het niet meer dan normaal ‘heikele issues’ te benoemen in het sollicitatiegesprek. Het betrof bijvoorbeeld het vrijwel ontbreken van Nederlanders in besturen en commissies van internationale wielerbonden. Bos noemt het belangrijk zowel uit het oogpunt van het binnenhalen van grote evenementen als om de belangen van de sporters te behartigen.

De medailleoogst in Tokio bevestigt volgens Bos dat de topsport binnen de KNWU er goed voorstaat. “De uitdaging zit ’m in het vasthouden en verbeteren.” Daarbij denkt hij aan het faciliteren en het in beeld brengen van jonge talenten. “Het gaat al lang niet meer op de traditionele manier. Je ziet wegrenners uit een andere discipline instromen en nieuwe wielertakken populair worden, zoals BMX en offroad. Dat vraagt om meer faciliteiten bij verenigingen.”

Topsport is het uithangbord voor de breedtesport, beseft Bos. “Om kinderen aan het fietsen te krijgen, om bij de overheid dingen voor elkaar te krijgen en sponsors binnen te halen.”

Vervolgsuccessen

De financiën zijn een aandachtspunt, na een periode van anderhalf jaar waarin vanwege corona amper wedstrijden plaatsvonden en de bond inkomsten is misgelopen. Geld is nodig om de successen een vervolg te geven. Zonder beeldbepalende toppers zijn de plannen een stuk lastiger uit te voeren.

Bos hoorde al eens dat bij Jumbo-Visma de zorg heerst dat er in de jeugd geen potentiële opvolger van Tom Dumoulin rijdt. “Ik zou het fantastisch vinden als het lukt om samen met ploegen als Jumbo talenten te vinden die in staat zijn een grote ronde te winnen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden