Europees onderzoek: kunstgraskorrels zijn veilig

Volgens een onderzoek van het Finse European Chemicals Agency (ECHA) zijn rubberkorrels op kunstgrasvelden niet schadelijk voor de gezondheid.

In oktober rezen er zorgen over de veiligheid van rubberkorrels. Beeld Mischa Keemink

Volgens het Finse bedrijf zijn de gezondheidsrisico's van de rubberkorrels die gebruikt worden op kunstgrasvelden erg laag, voor zowel volwassenen als jeugdige spelers, als de werknemers die de korrels plaatsen en onderhouden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemde de risico's voor de gezondheid in december al praktisch verwaarloosbaar.

In het rubber zitten veel verschillende stoffen, zoals metalen en weekmakers. Die blijken in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij te komen, doordat de stoffen min of meer in het granulaat zitten 'opgesloten'. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid minimaal, aldus het onderzoeksinstituut. De gemeente houdt zich aan dit onderzoek vast en gaat geen velden vervangen.

Critici stellen dat het materiaal hoge concentraties kankerverwekkende stoffen bevat en ziekmakend kan zijn. Ajax verwijderde in oktober wel vier kunstgrasvelden die bezaaid waren met korrels van rubbergranulaat.

Het ECHA bevestigt dat er tal van gevaarlijke stoffen in de korrels zitten, maar dat de kans op kanker zeer laag is. Naast inslikken en inademen werd ook gekeken naar huidcontact met de korrels. Het advies is wel te douchen na het sporten.

Lees ook: Sceptische ouders zuigen rubberkorrels van voetbalveld [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden