Update

EU wil internationaal stadionverbod hooligans

Het Europees Parlement heeft in een rapport over de toekomst van het sportbeleid ervoor gepleit erkende hooligans ook buiten de landsgrenzen te weren bij evenementen. Een Nederlands stadionverbod zou automatisch voor de rest van de EU moeten gelden.

ANP
null Beeld AP
Beeld AP

Ook nu is het al de afspraak dat nationale politiediensten hun buitenlandse collega's bij risicowedstrijden uitgebreid informeren over geregistreerde voetbalvandalen die hun club willen volgen. In de praktijk verloopt die samenwerking moeizaam. Een Europese databank zou kunnen helpen bij een betere aanpak van de problematiek.

Een aantal parlementsleden riep de lidstaten en sportautoriteiten tevens op strenger op te treden tegen uitlatingen en acties die van homofobie en racisme getuigen. De spelers en atleten lijken daarvan steeds vaker het slachtoffer.

Om hen te beschermen tegen doping (,,een criminele daad'') verdient het aanbeveling geen onderscheid meer te maken tussen de handel in verboden prestatiebevorderende middelen en drugs.

Een grote meerderheid was voor het voorstel regels op te stellen voor het beroep 'spelersmakelaar'. Die moet om een licentie te krijgen officieel zijn gekwalificeerd, fiscaal ingezetene van de EU zijn en zich hebben geconformeerd aan een gedragscode. De resolutie voorziet in een Europees register van zaakwaarnemers met de lijst sporters die ze vertegenwoordigen. Ze zouden bovendien hun vergoeding niet langer in één keer moeten krijgen maar in porties verdeeld over de contractduur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden