PlusInterview

Esmee Visser over vorm: ‘Ik schaats achteruit’

Het seizoen van Esmee Visser (24) is praktisch klaar. De olympische kampioene op de 5000 meter heeft te lang te veel van zichzelf gevraagd. ‘Ik dacht: waarom ben ik hier aan het rondrijden.’

Pim Bijl
null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

Esmee Visser pakt binnenkort haar koffer in met spullen om een maand lang de schaatsbubbel in te gaan, terwijl haar seizoen er al zo goed als op zit. De olympisch kampioene op de 5000 meter is reserve en mist hoe dan ook alle grote toernooien. Ze is uit vorm en kijkt nu al naar volgend jaar.

Terug naar 28 december. Tijdens de 5000 meter, háár 5000 meter, op het WK-kwalificatietoernooi in Thialf vecht ze tegen de stemmetjes in haar hoofd. Haar gevoel op het ijs is helemaal weg. “Ik dacht: waarom ben ik hier aan het rondrijden?” vertelt ze later die middag. “Ik schaats achteruit.”

Ze zwoegt door, maar wordt derde achter Irene Schouten en Carlijn Achtereekte. Omdat een dag eerder de 3000 meter ook niet goed ging, gaan de grote toernooien in deel twee van het seizoen aan haar voorbij. Wel gaat ze de voor schaatsers gecreëerde bubbel in; hoogstwaarschijnlijk mag ze toch nog een keer in actie komen tijdens een wereldbekerweekeinde en zonder de bubbel zou haar schaatswinter gevoelsmatig al helemaal klaar zijn. “Nu zit ik tenminste nog tussen de andere schaatsers en zie ik mijn coaches dagelijks.”

Een jaar voordat ze haar titel wil verdedigen op de Winterspelen in Peking, worstelt Visser met haar vorm, met haar status en met het coronavirus, dat haar veel extra zorgen oplevert. “Het mag duidelijk zijn dat Esmee niet fit aan het seizoen is begonnen,” zegt IKO-coach Martin ten Hove. Hij wil niet uitweiden over de reden daarvoor, maar Visser knikt even later als wordt gevraagd of ze misschien overtraind is. Ze wil niet alles vertellen, maar waar het op neerkomt: ze heeft te lang te veel van zichzelf verlangd. “Esmee is een meisje dat de grenzen opzoekt,” zegt Ten Hove. “Veel trainen, ook met de mannen. In de zomer ging ze er fantastisch op, maar als je niet fit bent, kun je ook het randje over gaan.”

Stresskip

Het lijkt erop dat Visser in haar eigen valkuil is gestapt. Ze is perfectionistisch en wil altijd meer – en dat terwijl haar carrière zo ongeveer met het hoogst haalbare is begonnen. In de winter van 2017 op 2018 kwam ze uit het niets op, als 21-jarige studente farmaceutische wetenschappen, schaatsend voor een kleine, niet commerciële ploeg. Niet veel later gleed ze in het Zuid-Koreaanse Gangneung overtuigend naar het goud. Sindsdien heeft ze het gevoel dat zij, de olympisch kampioene, meer moet doen dan de concurrentie.

Wanneer mensen zeggen dat ze het rustiger aan moet doen, luistert ze niet of nauwelijks. En met de komst van het coronavirus is ze zo mogelijk nog meer gaan doen. “Ik ben een stresskip, ik werd onrustig van de situatie. Ik piekerde en gebruikte het trainen als uitlaatklep. Dan deed ik in plaats van een rustige training een testje op de fiets. Even gas erop en maximaal gaan.”

De voorbije maanden voelde Visser dat bij zware inspanningen de echte kracht ontbreekt. Ze voelt zich futloos en een test wijst uit dat haar bloedwaarden niet goed zijn. Inmiddels is ze op de weg terug, zeggen Visser en Ten Hove, maar die weg is er een van de lange adem. Het WK-kwalificatietoernooi kwam simpelweg te vroeg.

Het besef dat het anders moet, lijkt ingedaald, al zal haar karakter nog vaak tegensputteren. “Ik heb nu gevoeld dat minder hard trainen soms beter is. Dus dat gaan we veranderen.”

Reset

Die 28ste december heeft ze gehuild: einde seizoen, geen WK. Die teleurstelling heeft een positieve kant: nu kan ze zonder de druk van wedstrijden geduldig bouwen aan een beter lichaam. Ten Hove: “Ze moet eerst fysiek weer op niveau komen. En dan kan zij volgend jaar olympisch kampioene worden. Daar zijn wij nog altijd van overtuigd.” Visser: “Goud in Peking is nog altijd het doel, maar dit is niet in twee weken gefikst. Mijn lichaam moet gereset worden. Ik mag eigenlijk mijn handjes dichtknijpen dat het dit jaar is gebeurd.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden