PlusInterview

Erwin Koeman: ‘Samen met Ronald bij Oranje, voor mijn vader was dit het ultieme geweest’

Ronald en Erwin Koeman gaan nog één keer samenwerken. Ditmaal bij Oranje, waar Erwin vanaf 1 januari 2023 assistent wordt van bondscoach Ronald. ‘Ik ben blij verrast. We hebben verschillende karakters en in Engeland werkte dat eerder goed,’ zegt Erwin.

Maarten Wijffels
2014: Trainer Ronald Koeman (l) langs de lijn tijdens de competitiewedstrijd in de Premier League tussen zijn ploeg Southampton en West Bromich Albion. Zijn broer Erwin Koeman (r) is zijn assistent.  Beeld Olaf Kraak/ANP
2014: Trainer Ronald Koeman (l) langs de lijn tijdens de competitiewedstrijd in de Premier League tussen zijn ploeg Southampton en West Bromich Albion. Zijn broer Erwin Koeman (r) is zijn assistent.Beeld Olaf Kraak/ANP


Samenwerken bij Southampton. Later bij Everton. En straks ook bij het Nederlands elftal. Ja, Erwin Koeman kijkt ernaar uit om weer een duo te gaan vormen met zijn broer. De oudste Koeman (60) beëindigde eind vorig jaar zijn loopbaan als hoofdtrainer op clubniveau. Erwin stapte om gezondheidsredenen op bij het Israëlische Beitar Jeruzalem.

“Ik heb in 2020 natuurlijk een openhartoperatie ondergaan. Ik voelde dat het voor mijn gezondheid beter was om geen club meer te leiden, hoewel er niet acuut iets aan de hand was. Ik heb geen hartschade, dat is belangrijk, en de laatste periodieke controle in januari was goed. Ik slik wel pillen voor cholesterol, maar dat doen zoveel Nederlanders. Werken als assistent kan prima.”

Totaal verschillende karakters

Het initiatief is nu van Ronald (59) uitgegaan. Logisch, vindt Erwin. Hij is niet van ‘het zichzelf profileren’. “Bescheidenheid is goed, maar in topsport ook niet altijd. Ik was blij verrast dat Ronald vroeg om na het komende WK in zijn staf te komen.”

In Engeland werkten ze eerder bijna 3,5 jaar samen. “Toen bleek dat het goed paste. We zijn totaal verschillende karakters. Engeland is erg van de hiërarchie, de manager staat boven alle partijen, tot ie ontslagen wordt. Ik was de tussenpersoon in de staf, degene die overal tussendoor liep en die met spelers sprak als Ronald daar geen tijd voor had. Hoofdtrainer zijn of assistent zijn, dat maakt mij geen ander mens.”

Na Everton gingen ze vanaf 2018 beiden hun eigen weg. Er werd gesuggereerd dat onenigheid de reden zou zijn. “Nou, absoluut niet. Na Everton heb ik Ronald gezegd dat ik graag nog een keer zelf op avontuur wilde. Dat had ik eerder ook gedaan: ik heb nog in Turkije, Oman en Jeruzalem gezeten. Misschien had ik al eerder met Ronald naar Oranje gekund, maar ik ben blij dat ik in 20 jaar trainerschap zoveel landen en culturen heb gezien en zoveel leuke mensen heb ontmoet.”

Gouden EK van 1988

Straks zullen ze weer opduiken: de foto’s en filmbeelden uit de oude doos van Koeman en Koeman samen als internationals. Het Gouden EK van ’88. “Leuk dat het eerste toernooi waarvoor we ons straks kunnen kwalificeren weer een EK in Duitsland is. De gewonnen EK-finale is onze ultieme herinnering samen, maar ik moet zeggen: de halve finale tegen West-Duitsland was onze beste gezamenlijke wedstrijd. In de eerste coronaperiode had de NOS een terugblik op dat toernooi. Ik zat te kijken thuis en was zelf ook een beetje verrast hoe vaak ik die avond in Hamburg voor hun doel kwam.”

Destijds leefde hun vader fanatiek mee. Martin Koeman overleed in 2013. “Hij heeft niet meer meegemaakt dat Ronald en ik naar Engeland gingen. Het nieuws nu zou hij prachtig hebben gevonden. Zijn zonen nog een keer bij Oranje als bondscoaches, dat was voor mijn vader het ultieme geweest.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden