En wie wil Ajax dit keer hebben?

AMSTERDAM - Elk jaar is het een paar dagen prijs bij Ajax. Dan kunnen kinderen tijdens 'de talentendagen' laten zien wat ze in huis hebben, in de hoop dat ze bij Ajax mogen komen spelen.De zevenjarige Lev Vinken is deze vrijdag door zijn moeder op de fiets naar sportpark De Toekomst gebracht. Lev speelt al ruim drie jaar bij GeuzenMiddenmeer. ''Ik sta vaak in het midden, of rechts. Daar kan ik goede voorzetten geven. Dit seizoen heb ik ook al een paar keer gescoord,'' zegt hij trots.

Levs moeder is meegekomen om haar jongste zoon aan te moedigen. ''Koud hier hè,'' zegt ze handenwrijvend. De wind heeft vrij spel op het veld. ''Levje is geweldig fanatiek. Hij speelt dan ook al iets boven zijn klasse. Fysiek gezien is dat wel eens lastig; hij is veruit de kleinste. De grote jongens duwen hem snel aan de kant. Ik was bang dat dat vandaag ook zou gebeuren, maar het valt mee.''

Elk kind krijgt in drie wedstrijdjes van vijftien minuten de kans om zijn kunsten te vertonen aan de vele scouts die langs de velden staan. Vanaf de zijlijn roepen fanatieke ouders hun kroost aanwijzingen toe: ''Naar voren, je let niet op, blijf bij je mannetje!'' Het ontgaat de meesten in het kluitjesvoetbal.

Lev moet eerst duidelijk in zijn ritme komen. Maar na een aantal strakke voorzetten en schoten op de paal komt in de tweede wedstrijd dan toch zijn verlossende doelpunt. ''Die kan vanavond lekker slapen,'' zegt zijn moeder. Vervolgens scoort Lev nog twee keer.

Na afloop is Lev te spreken over zijn prestaties. ''Ik heb drie doelpunten gemaakt, dat is fijn. Maar nu ben ik moe, ik wil wel naar huis. Dan moeten we nog even wachten op de brief. Ik ben benieuwd.''

Op 10 maart zal Ajax laten weten in welke kinderen de club wel wat ziet.

Voor Lev is deze ervaring in elk geval belangrijk. Hij heeft maar mooi op het veld van Ajax gestaan, al moest hij er een middagje schaatsen voor afzeggen.

© Het Parool, 01-03-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden