Emmons

MAARTEN MOLL

En dan duurt het weer vier jaar voordat je je tijd verdoet met het kijken naar de ontknoping van het onderdeel skeet voor vrouwen bij het schieten. Of dat je staat te juichen omdat de Nederlandse waterpolodames goud hebben gehaald. (Ik wilde trouwen met Daniëlle de Bruijn.)

De komende vier jaar zul je nooit meer met verbazing het sadomasochistische kanovaren - of was het kayakken? - op één knie bezien. Laat staan dat je nog naar synchroonzwemmen, beachvolleybal, dressuur of hoe heten al die onzinsporten zult kijken. En dat is maar goed ook, want folklore mag nooit verloren gaan, maar er zijn grenzen aan het kijken naar sport.

Daarom concentreren we ons vanaf nu weer gewoon op het voetbal.
Alhoewel. Er is één sporter die ik graag vier jaar zou volgen tot de volgende spelen, in Londen. Matthew Emmons.

Als ik documentairemaker was, richtte ik me de komende vier jaar helemaal op deze 27-jarige Amerikaanse schutter. Emmons deed in Peking mee aan het onderdeel op 50 meter klein kaliber geweer 3 houdingen. (Waarom er geen onderdeel 61,6 meter klappertjespistool, 28 houdingen is, weet ik niet.)

Vier jaar geleden, vlak voor de kwalificatie voor Athene kwam hij erachter dat iemand met een schroevendraaier zijn geweer had gesaboteerd. Met een geleend geweer kwalificeerde hij zich. In Athene, met nog één schot te gaan, stond hij op goud. Toen schoot hij op het doel van zijn buurman. Emmons werd achtste. Dat moeten vier helse jaren geweest zijn, tussen Athene en Peking. Maar Matthew Emmons kwalificeerde zich opnieuw voor de Olympische Spelen. Wat een sportman!

In Peking, met nog één schot te gaan, stond hij op goud. Toen drukte hij tijdens het mikken te hard op de trekker, waardoor zijn geweer te vroeg afging. Een lage score en Emmons duikelde naar de vierde plaats.

Twee keer goud weggegooid. Wat een ongelooflijke verliezer. Het verhaal van Emmons is de natte droom van de documentairemaker. Want het falen van een ander levert ook in de kunst van het documentairemaken de mooiste resultaten op. O, ja, wat zei Emmons na zijn laatste schot in Peking? "Tot ziens in Londen." Hij is voor mij de held van deze Olympische Spelen.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden