Elmont verliest zijn wereldtitel

RIO DE JANEIRO - Judoka Guillaume Elmont heeft zijn wereldtitel niet met succes weten te verdedigen. In de kwartfinales werd de Amsterdammer gedwarsboomd door de Brit Burton.Elmont kon ondanks zijn nederlaag nog wel een plaats veiligstellen in zijn gewichtsklasse (tot 81 kilo) voor Nederland op de Olympische Spelen. Daarvoor moest hij via de herkansing bij de eerste vijf eindigen. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend of dat is gelukt.

Mark Huizinga en Edith Bosch hebben zich wel gekwalificeerd voor Peking, door beiden de halve finales in hun klasse te halen. De finale haalden ze niet. Bosch bleek niet opgewassen tegen de Amerikaanse Ronda Rousey, Huizinga ging ten onder tegen de Griek Ilias Iliadis. Vandaag judoën ze nog wel om een bronzen medaille.

Formeel haalden de twee judoka's van coach Chris de Korte alleen een startbewijs binnen voor hun land, maar gezien hun status in Nederland bestaat geen discussie over wie in het vliegtuig stappen naar het verre oosten over een klein jaar. Vormbehoud volstaat in 2008 om naar Peking te mogen.

Mark Huizinga (34) beschouwt het evenement in Peking als zijn afscheidstoernooi. Hij wil een record vestigen door op vier achtereenvolgende Spelen medailles te winnen. Huizinga bereikte in Rio de halve eindstrijd door af te rekenen met de Kirgiziër Babaev, de Marokkaan Elassri, de Cubaan Benavidez en de Brit Gordon.

Voor Edith Bosch worden het haar derde Spelen. In 2000 werd de regerend wereldkampioen zevende en vier jaar later vertrok ze met een zilveren medaille uit Athene. Bosch (27) dwong gisteren kwalificatie af door te winnen van de Cubaanse Castillo, de Koreaanse Kim en de Portugese Cachola.

Behalve Elmont miste ook Elisabeth Willeboordse de halve finale. De Japanse Tanimoto veroordeelde de Rotterdamse op haar 29ste verjaardag tot de herkansingen.

De score van de tweede dag in Rio contrasteerde voor de Nederlanders sterk met de openingsdag. Net als debutante Marhinde Verkerk haalden Elco van der Geest en Dennis van der Geest de halve eindstrijd of troostfinale niet. Maar vader (en technisch bondscoördinator) Cor weigerde daaruit dramatische conclusies - als zou de judogeschiedenis van de broers ten einde zijn - te trekken.

''Dennis haalt Peking gewoon. Hij wil nog een keer naar de Spelen en is goed in vorm. Hij bleef door gebrek aan wedstrijdritme alleen niet in zijn tactische plan zitten, waardoor hij twee keer verloor.''

Elco van der Geest is meer het zorgenkind. De fysiotherapeut haalde in mei 2003 voor het laatst een medaille op een titeltoernooi en lijkt de reeks tegenslagen zat te zijn. Cor van der Geest: ''Ik heb deze ochtend twintig minuten met Elco gesproken en dat is goed geweest. Je kunt na zo'n teleurstelling wel besluiten om te stoppen, maar daar krijg je spijt van. De rest van je leven overdenk je hoe het zou zijn geweest als je was doorgegaan.''

Carola Uilenhoed deed het de eerste dag fantastisch door ondanks een gescheurde kruisband - vijf weken geleden opgelopen tijdens een trainingsstage in Parijs - het brons te winnen.

© Het Parool, 15-09-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden