PlusAnalyse

EK zwemmen: Europees succes zegt weinig over kansen op Spelen

Twee maanden voor de start van het olympisch zwemtoernooi vormden de EK in Boedapest een prima opwarmertje voor de Nederlandse zwemmers, maar ook niet meer dan dat. Vier keer een blik op de kansen van Oranje in aanloop naar Tokio.

Natasja Weber
Ranomi Kromowidjojo op weg naar het goud op de 50 meter vlinderslag, een niet-olympisch nummer.  Beeld AP
Ranomi Kromowidjojo op weg naar het goud op de 50 meter vlinderslag, een niet-olympisch nummer.Beeld AP

Met vier gouden medailles, waarvan twee op olympische 50 en 100 vrij voor vrouwen, vijf zilveren en één bronzen plak keerde de Nederlandse zwemploeg gisteren met een goed gemoed terug van de EK in Hongarije. Toch zegt dit voorbereidingstoernooi niet zoveel over de kansen op de Olympische Spelen. Dat erkent ook technisch directeur André Cats van de zwembond. “Het was een mooi tussenstation op weg naar Tokio,” vindt Cats. “De zwemmers die het straks moeten doen, hebben goed gepresteerd. We zijn op de goede weg, maar nog niet op het eindstation.” Hoe staan de vier Nederlandse toppers, die vanaf 24 juli in het Tokyo Aquatics Centre moeten vlammen, er nu voor?

Femke Heemskerk (33)

Verlost van alle sores

De nestor van de Nederlandse ploeg tekende voor het hoogtepunt van de EK. Nooit eerder won Femke Heemskerk een individuele titel op een belangrijk langebaantoernooi. In haar zeventiende seizoen als topzwemster sloeg ze eindelijk toe op haar zevende EK. Op de 100 meter vrije slag zwom Heemskerk soeverein naar EK-goud in 53,05. “Eindelijk laat ik zien dat ik het ook in mijn eentje kan,” zei ze door haar tranen heen. Heemskerk verkeert op haar 33ste in de vorm van haar leven, zo liet ze ook op de estafettes zien. Na veel tegenslag – zoals recent de heisa om een olympisch startbewijs op de 50 vrij, nadat haar man positief was getest op corona – is Heemskerk nu verlost van alle sores. Niemand weet waartoe een ‘vrije Heemskerk’ in staat is op haar laatste Olympische Spelen.

Ranomi Kromowidjojo (30)

Werk aan de winkel op de 100

Op de 100 meter had Ranomi Kromowidjojo het moeilijk in de Duna Arena in Boedapest. Zowel in de estafettes als op haar individuele 100 meter vrije slag zwom ‘Kromo’ tegenvallende tijden. In de finale van de 100 vrij kwam ze met 53,44 één honderdste tekort voor het brons. Vormen haar tijden reden tot zorg? Een beetje wel, al zwom Kromowidjojo vorige maand nog een prima 53,13 op de 100 meter. De olympisch kampioene van 2012 toonde op de EK wel haar uitzonderlijke klasse op de 50 vrij met goud in een wereldtijd: 23,97. Op deze korte sprint blijft Kromowidjojo een belangrijke kandidaat voor olympisch eremetaal.

Arno Kamminga (25)

Steeds meer zelfvertrouwen

De druk op zijn schouders neemt toe nu de ogen van de internationale zwemwereld gericht zijn op de schoolslagtopper uit Katwijk. In aanloop naar het titanengevecht op de 100 meter schoolslag zei de Britse vedette Adam Peaty al: “Leuk en aardig, een toptijd in een testwedstrijd, maar laat het ook maar eens zien op een groot toernooi.” En dat deed Kamminga. Hij was op de 100 school de enige die het Peaty lastig maakte en hetzelfde gold voor het duel op de dubbele afstand met wereldkampioen Anton Tsjoepkov. Twee zilveren medailles geven Kamminga veel zelfvertrouwen. En het mooie is: hij wordt nog steeds beter. Een medaille in Tokio zou een stunt zijn.

Kira Toussaint (27)

Nog een stapje maken

Met haar eerste individuele medaille op een groot langebaantoernooi – goud op de niet-olympische 50 meter rugslag – beleefde Kira Toussaint in Boedapest haar internationale doorbraak. Op de wél olympische 100 rug leek ze een zilveren medaille te winnen, maar door een haperend startsignaal werd de uitslag ongeldig verklaard. Toussaint hoopte op een dagje uitstel, maar amper twee uur later moest ze opnieuw aan de bak. Op het einde sloeg de verzuring toe; geen zilver, maar een vierde plek. Hoe dan ook moet Toussaint op de 100 meter rugslag nog een stapje maken om in Tokio in de buurt van het podium te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden