EK als medicijn voor gemiste kans volleybalvrouwen

Na het mislukte olympisch kwalificatietoernooi maken de Nederlandse volleybalvrouwen zich op voor het EK. Na de succesjaren is de vraag: is de stijgende lijn gestopt?

Lisette van der Geest
De Nederlandse volleybalvrouwen tijdens het WK in 2018. In januari krijgt Oranje nog één kans de Spelen te halen, al ligt op dat OKT opnieuw maar één ticket klaar.  Beeld ANP
De Nederlandse volleybalvrouwen tijdens het WK in 2018. In januari krijgt Oranje nog één kans de Spelen te halen, al ligt op dat OKT opnieuw maar één ticket klaar.Beeld ANP

Het gebeurt niet vaak dat Robin de Kruijf wijsheden uit haar vroege paardrijverleden toepast in de volleybalzaal, maar deze week is zo’n moment. Het EK dat vrijdag begint, 2,5 week na het mislukte olympische kwalificatietoernooi (OKT), had van haar al eerder mogen beginnen. “Als je van een paard valt, moet je er gelijk weer op gaan zitten. Anders word je angstig.”

Of, vertaald naar Oranje en de periode sinds Italië op het OKT met duidelijke cijfers met de Nederlandse vrouwen afrekende: “Je gaat trainen, maar zit nog wel met dat nare gevoel, met frustraties. Ik ben blij dat we eindelijk weer een wedstrijd krijgen.”

Oranje begon een paar jaar geleden aan een opmars, met eerst in 2015 zilver op het EK in eigen land en daarna plaatsing voor de Olympische Spelen, waar Oranje vierde werd. Vorig jaar schreef het team historie door vierde te worden op het WK. Op het eerste olympische kwalificatietoernooi van begin deze maand werd daarom hoog ingezet. Daar moest het gebeuren. Dat was de makkelijkste manier om de Spelen te bereiken. Niet eerder was het zelfvertrouwen zo groot.

Maar tegen Italië ging het mis. Geen moment was de beslissende laatste wedstrijd van het toernooi spannend (25-23, 25-17, 25-22). Nederland is daardoor veroordeeld tot het laatste OKT in januari, met onder meer topland Turkije. Er is dan slechts één ticket beschikbaar.

Volleybaltop

De kloof naar de absolute top lijkt groot. Is de stijgende lijn gestopt? “Dat vind ik een lastige vraag,” zegt Celeste Plak. “Mensen kennen ons pas een paar jaar, de meesten stapten in bij de Spelen, maar we zijn al zoveel langer bezig. Het heeft veel tijd gekost om die stijgende lijn in te zetten en dat is drie jaar op rij goed gegaan. Er zijn langere investeringen nodig om iets te bereiken, meer dan mensen doorgaans zien.”

De Kruijf: “Een stijgende lijn wordt op een gegeven moment wat vlakker. Het is makkelijker om van plaats 15 naar de top 8 te gaan dan dat laatste stukje. En het is lastig om die top te verslaan. Die stap hebben we nog niet gemaakt, maar we zijn ook niet gezakt.”

Na het OKT kwam het team bij elkaar voor een evaluatie. “Daar zijn flinke woorden gevallen,” zegt Plak. Een van de conclusies was dat er soms te gehaast gespeeld wordt, dat het spel netter moet. Maar ook het wisselbeleid tijdens het treffen met Italië kwam ter sprake. Bondscoach Jamie Morrison hield lang vast aan zijn vaste basis, al bleef succes uit.

Mindset

De Kruijf, gevraagd of Morrison eerder had moeten wisselen: “Achteraf is het makkelijk praten. Ik denk dat daar meer mogelijkheden lagen, maar we hebben het zelf op het veld niet gedaan. Tegen Italië hebben wij geen moment normaal gevolleybald. Wat daar gebeurde was niet representatief. Het was een verkrampte wedstrijd. Het ging niet mis op technisch vlak, maar met onze mindset. We moeten harder worden en iets meer respect naar onszelf tonen in plaats van naar anderen.”

Donderdag vertrekt het team naar Boedapest, voor de poulefase van het EK. Het belangrijkste doel van deze zomer was het OKT. Plak: “Maar ik wil thuiskomen met een medaille en de finale spelen. Want dat is wat je moet doen als je ooit goud wilt winnen.” De Kruijf: “Snel op dat paard stappen en zelf de teugels in handen nemen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden