Plus

Een Rubik's Cube oplossen in 4,9 seconden? Dat moet Mats lukken

Met in zijn bagage vijf speciaal in China vervaardigde kubussen is Mats Valk (20) afgereisd naar Praag, waar vrijdag het EK Rubik's Cube begint. Valk wil het wereldrecord terug.

Wesley Meijer
Mats Valk is één van werelds beste Rubik's Cube spelers. Beeld Marc Driessen
Mats Valk is één van werelds beste Rubik's Cube spelers.Beeld Marc Driessen

Met deelname aan zes onderdelen staat Valk een hoop gedraai en geschuif te wachten. De speedcuber speelt mee in de kampioenschappen om kubussen met drie, vier, vijf en zes rijen, en competities waarbij met één hand wordt gespeeld, en geblinddoekt

De 'gewone' kubus, van drie bij drie bij drie, is zijn specialiteit. Drie jaar geleden verbrak hij het wereldrecord. In 5,55 seconden had hij het speeltuig zo opgelost dat alle zes vlakken bestonden uit hun eigen kleur. Maar hij is het record kwijt. Valk: "Het is inmiddels twee keer verbeterd. Mijn tijd is nog wel het Europese record."

Als het even kan, wordt hij weer 's werelds snelste. Dan moet hij sneller draaien dan 4,90 seconden. Dat moet makkelijk lukken; thuis heeft hij al eens een tijd van 3,81 seconden neergezet. "Je hebt een beetje mazzel nodig. De vorm van de dag speelt mee en tijdens een officiële wedstrijd is er ook meer druk."

43 triljoen
De mazzel hangt af van de beginstand van de kubus. De ene is makkelijker op te lossen dan de andere. Er zijn 43 triljoen manieren waarop het speeltje door de war gehaald kan worden: een 43 met achttien nullen.

Hoe hij de kubus in godsnaam moest oplossen, vroeg hij zich af toen hij van de juf in groep acht voor het eerst zo'n ding in handen kreeg. Anderhalve week later was het zover. Inmiddels zit hij op een snelheid van acht slagen per seconde. Voor het wereldrecord had Valk 45 slagen nodig.

De student Business Analytics aan de Vrije Universiteit is een grootheid in de wereld van de Rubik's cubers. Zo stonden er eens bij aankomst in Peru waar Valk meedeed aan een toernooi twintig fans op het vliegveld. "Ik was helemaal overdonderd."

Een Amerikaanse website die kubussen verkoopt, sponsort Valk en vliegt hem de wereld over. Filmpjes waarin hij in een uur in duizelingwekkende snelheid 374 kubussen oplost, staan op YouTube. "Dat is een record dat alleen Guinness bijhoudt, niet de wereldwijde kubusbond WCA." Vanwege die belangstelling houdt Valk op zijn facebookpagina mats.cube, met 11.000 likes, zijn volgers op de hoogte. Dat zal hij vanuit Tsjechië weer doen.

Vrijdag schuift de jury tijdens de voorrondes voor het eerst zijn eigen door de war gehaalde kubus onder zijn neus. Van Chinese makelij. "Die zijn speciaal voor mij gemaakt, bedoeld om snel te draaien."

5,55

Drie jaar geleden brak Mats Valk het wereldrecord, door een 'gewone' kubus van drie bij drie bij drie in 5,55 seconden op te lossen.

TheValk3
Valk heeft zijn zinnen gezet op zondag, de finaledag. Hij heeft zich de afgelopen weken niet speciaal voorbereid. Ja, meer geoefend dan normaal, want zo'n EK zorgt toch voor meer motivatie. Maar een biertje dronk hij ook gewoon als hij zin had.

Lukt het bij de 3x3x3-kubus niet, dan is er nog het 4x4x4-toernooi, al is deelname aan die andere onderdelen eigenlijk meer bedoeld om de afwisseling erin te houden.

Levert het toernooi helemaal geen succes op, dan heeft hij nog iets anders om naar uit te kijken. Over een maand wordt TheValk3 uitgegeven, zijn eigen 3x3x3-kubus. Valk: "Vet natuurlijk. Een eer dat een kubus naar mij wordt vernoemd."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden