Een rouwstoet van Ajax aanhang trekt stil naar de uitgang

Ajax-fans die zondag de ontknoping van de eredivisie volgen in de Arena in Amsterdam realiseren zich dat Ajax geen kampioen wordt. Foto ANP Beeld
Ajax-fans die zondag de ontknoping van de eredivisie volgen in de Arena in Amsterdam realiseren zich dat Ajax geen kampioen wordt. Foto ANP

AMSTERDAM - 16.000 Ajax-fans kwamen zondag naar de Arena in de hoop dat hun club de landstitel zou binnenhalen. Maar een kwartier voor tijd liep het stadion al leeg. Iedereen die naar de Arena is gekomen, is een gelovige. Optimist, zo je wil. In ieder geval voor het begin van de wedstrijd. Ze hebben de hoop vooraan te staan als de kampioenen worden gehuldigd. Volgens Ajax zijn ruim 16.000 fans met die hoop naar het stadion gekomen.

Op de schermen verschijnen voor de wedstrijd al feiten over het afgelopen seizoen. Prominent vertegenwoordigd is het grote aantal doelpunten dat Ajax scoorde.

De gratis toegankelijke Arena trekt jongeren die al drie dagen aan het feesten zijn, gezinnen met kinderen en veteraan-supporters. Vrijwel iedereen kan ongehinderd doorlopen. Een enkeling moet zijn tas aan een inspectie onderwerpen. Op het plein staat een enkele ME-bus. Af en toe klinkt de knal van vuurwerk.

Rick (10) is voor het eerst in de Arena en hij kijkt met grote ogen rond. Zijn vader Henri uit Veenendaal voorspelt een gelijkspel van rivaal FC Twente. Want Ajax heeft het niet in eigen hand, zoals het heet. Twente staat op kop en dat blijft zo als die club wint.

De supporters Jeroen en Geert hebben een risico-analyse gemaakt. Ze hebben vertrouwen in NAC, de club uit Breda die tegen Twente speelt. Uitkomst van de analyse: Ajax heeft meer dan vijftig procent kans om kampioen te worden. Dat Ajax gaat winnen van NEC in Nijmegen is niet eens een vraag.

De spreker op het podium laat geen ruimte voor twijfel. Ajax wordt kampioen. ''Die kampioensschaal hoort hier thuis.'' Het is een groot verschil met de gebeurtenissen van exact een jaar geleden. Toen blokkeerde een deel van de harde-kern supporters de poorten van de Arena uit protest tegen de slechte resultaten.

Na dertien minuten spelen klinkt de eerste 'ooeeii' in de Arena. Een minuut later is het wel raak. De vloer die over het grasveld van de Arena is gelegd, deint op en neer. Er wordt een fakkel ontstoken.

Even later is er nog meer gejuich, maar dat sterft snel weg. Er werd ten onrechte gedacht dat NAC had gescoord. Het tegendeel blijkt waar. Twente staat voor en NAC moet een man op het veld missen na een rode kaart.

De geestdrift na het tweede en derde doelpunt van Ajax is plichtmatig. Leuk, maar het betekent nu niets meer. ''We blijven hopen,'' zegt een jongen in de rust. Wie weet krijgt NAC een penalty. ''Voor mij is Ajax al kampioen,'' zegt zijn vriendin. ''Door de manier waarop ze spelen en omdat ze zo veel doelpunten maken.''

Op het podium roept Dries Roelvink de Ajax-fans op moed te houden. ''NAC gaat scoren. Daarom zing ik Maria Magdalena.'' Even later wordt een zangkoor aangeheven: 'Every little thing is going to be allright.'
Als er weer gespeeld wordt, is de interesse voor het spel in Nijmegen weg. Twee jongens die de oortjes van een koptelefoon delen, trekken wel belangstelling. Zij horen als eerste wat er in Breda gebeurt. ''Godverdomme, kut,'' zegt de een. Even later wordt het slechte nieuws voor Ajax ook via de commentator verspreid. Twente staat 2-0 voor.

Er is nog een kwartiertje te spelen, maar er komt direct een uittocht op gang. Zwijgend, met terneergeslagen blik trekt een rood-witte rouwstoet naar de uitgang. Een enkeling wil nog wel wat zeggen. ''Ik heb het helemaal gehad. We hebben dertien keer achter elkaar gewonnen,'' zegt Henny.

Voor Yoram uit Sneek is dit het teleurstellende einde van een weekeinde feesten, dat begon op Koninginnedag. ''Ik ga maar weg, dat is beter dan hier op de grond liggen huilen.''

In de metro naar het centrum is er al een feestvierder voor wie de stilte lang genoeg heeft geduurd. ''Wie niet springt, die is geen jood,'' klinkt het. En ''Waar komen die superjoden toch vandaan?'' ''Israël, hier ver vandaan,'' antwoordt een deel van de fans.

Dat Ajax geen hoofdprijs heeft gewonnen, is een tijdelijk probleem. ''Volgend jaar worden we kampioen.'' (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden