Een nieuwe locatie voor voetbalclub AFC?

Trots toont voetbalclub AFC in de kantine een maquette van een spiksplinternieuw clubhuis. Maar als het aan clubcoryfee Jack van Gelder ligt, gaan die bouwplannen vandaag nog de prullenbak in.

Frank Hettinga
Topscoorder Ignacio van AFC Beeld BSR Agency
Topscoorder Ignacio van AFCBeeld BSR Agency

Als het aan Jack van Gelder ligt, vertrekt voetbalclub AFC van de Zuidas. "AFC wordt door de gemeente letterlijk en figuurlijk weggedrukt op de huidige locatie," zegt de presentator van ­Ziggo Sport, bijna zestig jaar AFC-lid.

Sportpark Goed Genoeg is gelegen aan de ­Zuidas, de duurste grond van Nederland. AFC is als een Gallisch dorpje dat dapper weerstand biedt tegen alle hoogbouw van het zaken­district. Aan de andere kant zijn de vijf velden ingekapseld door snelwegen en treinsporen.

"Iedereen raakt ervan doordrongen dat dit een onhoudbare situatie is, ook het bestuur," zegt Van Gelder. "We tekenen ons doodvonnis als we niets doen. Er is veel te weinig ruimte. Het is een chaos met parkeren. We zijn totaal omzoomd door hoge gebouwen waardoor we verstoken zijn van zon op de velden."

Om nog maar te zwijgen over de ongezonde lucht, gaat hij verder. "Een van de uitgangen van de Tunnel Zuidas komt straks ter hoogte van ons hoofdveld. Dan komt er zó veel fijnstof onze kant op. En dat is nu al op het randje, qua normering. Dan kunnen we wegens gezondheidsredenen niet op deze plek blijven."

Win-winsituatie
Zijn oudste kleinkind speelt ook bij de tweededivisieclub. "Kinderen moeten toch kunnen spelen waar de lucht fris is en de zon schijnt? Ik lig hier echt wakker van. Vandaar mijn noodsignaal: alsjeblieft gemeente, doe er iets aan!" Volgens Van Gelder is het een win-winsituatie. Alleen de kantine is van AFC, de velden huurt de club van de gemeente. "Het geld ligt er voor het oprapen. De grond levert de gemeente na aftrek van de verplaatsingskosten zeker een half miljard euro op. En dat is nog een lage taxatie."

Het AFC-bestuur zal zich niet openlijk uitspreken voor een verhuizing, weet Van Gelder. Dat zou de eigen onderhandelingspositie ondermijnen. "Maar ik weet zeker dat het bestuur bereid is om mee te denken als een alternatief wordt geboden."

"Van Jack is al heel lang bekend dat hij dit geen goede plek vindt," zegt AFC-voorzitter Ad ­Westerhof. "Maar Jack heeft geen volmacht om namens de club te praten. En er moet wel een ­alternatief zijn en dat is er op dit moment niet. Ik zeg altijd: op plannen kun je niet voetballen. Dit is wat we hebben en daar houden we ook aan vast."

Een miljard euro
Een woordvoerder van wethouder van ­Financiën Udo Kock zegt dat de gemeente zich wil concentreren op de overeenkomst die in 2016 is getekend met AFC. "Er ligt een gezamenlijk plan van de ­gemeente en AFC voor nieuwe velden, een ­parkeergarage daaronder en een nieuw club­gebouw. We zitten nu in de afrondende fase van de aanbesteding.'

null Beeld Laura Van Der Bijl
Beeld Laura Van Der Bijl

Toch is voorzitter Westerhof bereid om opnieuw te praten. "Natuurlijk sta ik daarvoor open. We hebben door de jaren heen meerdere locaties onderzocht, waaronder Amstelscheg, Overamstel, Riekerhaven, het Amstelpark, het Amsterdamse Bos en het Loopveld in Amstelveen, die allemaal om verschillende redenen zijn afgevallen. We zijn nu al twintig jaar bezig het sportpark te renoveren. Het gaat moeizaam. De ­bedoeling is dat de aannemer van de gemeente over een paar maanden begint met bouwen."

Dat komt vooral door de waarde van de grond onder het sportpark, die Westerhof schat op 800 miljoen tot een miljard euro. "Er staat zo veel druk op deze grond, het is de duurste grond van Nederland. En de belangen van ontwikkelaars en bouwers zijn heel anders dan die van een sportclub."

Amsterdamse Bos
Natuurlijk zou Van Gelder een verhuizing ook betreuren. "We zijn gehecht aan ons sportpark. Maar als je zo veel moet inleveren op wat deze plek ooit is geweest en zeker weet dat dit een doodlopende weg is, dan moeten we wel. We moeten de toekomst van AFC waarborgen."

Daarom twitterde hij: 'Gezocht: mooie sportaccommodatie met licht, lucht en ruimte voor de bijna 125-jarige AFC.' De presentator noemt vier alternatieve locaties: Het Amsterdamse Bos. Het zuidelijk gedeelte van het Amstelpark. Overamstel: "In de oksel van de A10 en A2, daar ligt een groot stuk grond dat ooit bedoeld was voor een olympisch stadion." En als laatste: bij zustervereniging ACC in Amstelveen.

Het zou niet de eerste verhuizing voor AFC ­zijn. De oudste voetbalclub van de stad vestigde zich na de oprichting tussen het ­Vondelpark en de Oranje Nassaulaan. In 1962 verhuisde AFC van de zuidelijke wandelweg naar de huidige ­locatie op de De Boelelaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden