PlusAchtergrond

Een marathon lopen onder de twee uur, maar geen wereldrecord

Eliud Kipchoge rende zaterdag in Wenen als eerste marathonloper ooit een marathon in minder dan twee uur. Maar de tijd van de Keniaan gaat niet als wereldrecord de boeken in.

Pim Bijl
Eliud Kipchoge. Beeld EPA
Eliud Kipchoge.Beeld EPA

Zelfs na zijn olympische titel of zijn elf overwinningen in stadsmarathons was Eliud Kipchoge ingetogen. Maar op deze dag, 12 oktober 2019, is hij totaal uitzinnig. Met grootse gebaren komt hij over de finish en springt in de armen van zijn vrouw, die voor het eerst met hun drie kinderen naar een marathon is gekomen. Achter hem de bevroren cijfers op de klok: 1 uur 59 minuten en 40 seconden. Een marathon onder de twee uur; tot voor kort werd het voor onmogelijk gehouden.

Geen wereldrecord

Zijn tijd gaat niet de boeken in als wereldrecord. Dat blijft staan op zijn in Berlijn gelopen 2.01.39. In Wenen zijn innovaties doorgevoerd die niet mogen. Zo werd hij geholpen door 41 tempomakers. Ze stapten in groepjes in, uit en weer in. En ze liepen exact op schema, doordat een uit een auto geprojecteerde groene laser het ideale tempo aangaf.

Vanaf de start, om kwart over acht in de ochtend, plaatst Kipchoge zich achter zijn tempomakers, die in een speciale, in een windtunnel geteste formatie lopen. Hij oogt kalm, in controle. Na ruim anderhalf uur zien we soms een glimlach, zijn manier om de pijn van de inspanning te verdrijven. Met nog zo’n 500 meter te gaan komen de wilde handgebaren. Voor het eerst pakt Kipchoge de kop, met een machtige versnelling soleert hij naar zijn historische tijd.

Eliud Kipchoge, in het witte shirt, omringd door hazen, op weg naar zijn historische tijd.  Met een laserstraal werd het ideale tempo op de weg geprojecteerd.  Beeld AP
Eliud Kipchoge, in het witte shirt, omringd door hazen, op weg naar zijn historische tijd. Met een laserstraal werd het ideale tempo op de weg geprojecteerd.Beeld AP

“Dat was het mooiste moment in mijn leven. Het was tijd om geschiedenis te schrijven,” zegt Kipchoge, die vertelt dat de uren vóór zijn marathon de zwaarste van zijn leven zijn geweest. Hij voelde zich zwak en had twijfels. “De druk op mijn schouders was heel groot. Ik kreeg de afgelopen periode telefoontjes en berichten van heel veel mensen. Mooie aanmoedigingen, maar als je gebeld wordt door de president van Kenia en door andere ‘high profile people’, dan leidt dat ook tot een heel hoge druk.”

Commerciële stunt

Critici zien het project vooral als een commerciële stunt. Kipchoge haalde er vooraf al zijn schouders over op. Bijna verstopt in het groepje tempomakers legde hij de gehele afstand af met een verschroeiende gemiddelde snelheid van 21,15 kilometer per uur. “Er bestaat geen wereld zonder verschillende meningen. Iedereen mag denken wat hij wil. Mijn doel was geschiedenis schrijven. De barrière breken. En aantonen dat de mens geen grenzen heeft.”

Toeval of niet, een dag later verpulvert Brigid Kosgei het wereldrecord bij de vrouwen. Ze loopt de marathon van Boston in 2 uur, 14 minuten en 4 seconden en is ruim een minuut sneller dan het oude record. Geheel in lijn met de filosofie van Kipchoge.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden