null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Een kwaaie Zlatan is gevaarlijker dan Covid-19

PlusSpaan geeft punten

Sportjournalist Henk Spaan recenseert dagelijks spelers, coaches en andere personen it de sportwereld in de rubriek Spaan geeft punten. Reageren? h.spaan@parool.nl.

Henk Spaan

24 november: een 8 voor Zlatan Ibrahimovic

Zlatan is zoals veel voetballers iemand met twee persoonlijkheden: klier op het voetbalveld, sociaal in het leven. Hij gaf een interview aan The Guardian zonder onzin te vertellen. Over de Premier League: “Technisch gezien wordt de kwaliteit overschat, maar de Premier League heeft andere kwaliteiten, de snelheid, het ritme. Al ben je de beste speler ter wereld, als je dat niet aankunt, ga je ten onder.” Aan het begin van de Italiaanse coronacrisis doneerde Ibrahimovic 100.000 euro. Hij leidde bewustwordingscampagnes en pleitte voor het dragen van mondkapjes, doeltreffende adviezen die onze ministers niet in hun poepgeoriënteerde vocabulaire wensen op te nemen. Denk je dat Zlatan zou accepteren dat in zijn team een of andere Kimmich het voortouw zou nemen in het weigeren van vaccins? Ik zou vrezen voor het leven van Kimmich, omdat een kwaaie Zlatan nog gevaarlijker is dan Covid-19.

Zlatan Ibrahimovic. Beeld REUTERS
Zlatan Ibrahimovic.Beeld REUTERS

23 november: een 6 voor Antonio Conte

Op zijn erelijst is weinig aan te merken. Trainer Conte werd met Juventus drie keer kampioen, in Engeland met Chelsea en vorig seizoen weer in Italië met Inter. In dat opzicht heeft Spurs een slag geslagen. De schaduwkanten van Conte bleven onbelicht, typerend voor schaduwkanten. Zo zette hij Christian Eriksen op de bank terwijl Vidal mocht spelen, een voetbaltechnische schaduwkant vanjewelste. Is het nodig om de dopingperikelen van Juventus weer op te rakelen? Lijkt me wel. Zidane heeft allang toegegeven dat hij de van dokter Agricola verkregen stimulantia tot zich heeft genomen, maar Conte heeft nooit iets geslikt. Tuurlijk niet. Dat hij in die CL-finale tegen Ajax anderhalf uur als een gek op en neer heeft gesprint, was op een boterham met smeerkaas. Zijn zondagse schaduwkant viel op Bergwijn die hij tegen Leeds niet van de bank liet komen.

Antonio Conte. Beeld REUTERS
Antonio Conte.Beeld REUTERS

22 november: een 8 voor Donny van de Beek

Nederlandse verslaggevers noemden het toezingen van Donny van de Beek camp of cult. Zij bekijken de vlogs van de invloedrijkste Unitedfans niet. Ik wel, vooral de United Stand van Mark Goldbridge (1,2 miljoen abonnees), die al anderhalf jaar steen en been klaagt over Donny’s afwezigheid. Zaterdag kreeg hij het gelijk van de eeuw. Donny viel in, scoorde en was verreweg de beste voetballer van zijn elftal. Hij zette Ronaldo twee keer voor de keeper, twee keer gemist door de ijsbadenartiest, volgens mijn fysio een therapie die al in de jaren vijftig als ouderwets werd beschouwd. Hij stuurde Sancho diep en hij pakte een aantal ballen af bij spelers van Watford. De kers op de taart kwam ’s avonds voor Donny en Manchester United: Solskjaer out. Mensen in heel Manchester zakten huilend van dankbaarheid op de knieën.

Donny van de Beek (rechts). Beeld EPA
Donny van de Beek (rechts).Beeld EPA

20 november: een 9 voor Steven Bergwijn

Bergwijn is mentaal een kanon. Hij voetbalde zich hoogstpersoonlijk de basis in tegen Noorwegen door als invaller een goede tweede te spelen tegen Montenegro. Na afloop van de tweede wedstrijd zei hij dat hij zich had ‘willen laten zien’. Ik vind dat een model van beeldende voetbaltaal. Stevie zegt nooit zo veel, is meer een observant dan een deelnemer. Hij laat zich niet intimideren, zwijgend knokt hij zich de basis in.

Aan hem moest ik denken bij het nieuws over de hockeymeisjes die gebukt gingen onder wat ‘prestatiecultuur’ heet voor de groep van oudere meiden, en ‘pestcultuur’ voor het jongere deel. Speelsters van Den Bosch, ‘de bitches’, nemen geen blad voor de mond bij het kleineren van nieuwkomers. De hockeybond stelt een onderzoek in. Het zal worden uitgevoerd door een ‘onafhankelijk persoon’.

Mocht die persoon toevallig geen ervaring hebben in de topsport, weet ik de uitslag al. Dan hangen de bitches. Zou het onderzoek worden verricht door een ‘type Cruijff’, hingen de jonkies. PSV’ers die zich in 1974 neerlegden bij de Amsterdamse overheersing in de kleedkamer, zoals de gebroeders Van de Kerkhof, werden geaccepteerd. Topkeeper Van Beveren en topscorer Willy van der Kuylen verlieten het trainingskamp. Het regime duldde geen tegenspraak. Het is de vraag of het regime daarbij niet te veel kwaliteit inleverde of dat het juist de autocratie was onder wiens bewind de finale werd gehaald. Dat Van Beveren de beste keeper van het land was, stond buiten kijf.

Het zelfvertrouwen van Bergwijn leidde niet tot egomanie. Hij speelde aan de rechterkant in dienst van het team, liet zich zien door individuele hoogstandjes alleen als het nodig was tussen tackelende Noren in. Dat hij de bal afgaf bij de tweede goal, was een hoogtepunt van overlevingskunst. Hij won er de steun van Memphis mee. De volgende keer staat de zwijgzame, straatwijze artiest in de basis.

Steven Bergwijn (r) met Memphis Depay . Beeld ANP
Steven Bergwijn (r) met Memphis Depay .Beeld ANP

20 november: een 6 voor Martin Ødegaard

Ødegaard viel vies tegen dinsdag. Frenkie de Jong had vermoedelijk de taak hem onzichtbaar te maken maar dat deed hij zelf al. Nooit zie je van die ogenschijnlijk mooie voetballer een beslissende steekbal, laat staan een snoeiend schot op doel. Voor Arsenal speelde hij negen wedstrijden, scoorde hij één keer en gaf hij nul assists. Dat is knap met iemand als Aubameyang om diep te sturen.

Voor de Noor moet het slecht nieuws zijn dat Arsenal van Renato Sanches een doelwit voor de volgende transferperiode heeft gemaakt. De Portugees scoort ook niet veel, maar is verdedigend veel sterker en bestrijkt een groter deel van het veld. Stel je het verdedigende middenveld Partey-Sanches voor met Smith Rowe op 10. Ødegaard mag ervan genieten vanaf de bank.

Martin Ødegaard . Beeld AFP
Martin Ødegaard .Beeld AFP

20 november: een 6 voor Davy Klaassen

Davy passte op Danjuma die op doel schoot. Davy kopte met zijn achterhoofd door op Danjuma, maar dat was tegen Montenegro. Alles liep een beetje door elkaar. Wat verder opviel was de onzichtbaarheid van Klaassen, die in dat opzicht een wedstrijd leek te doen met Ødegaard. Helaas publiceert de Uefa geen afgelegde afstanden, dus het loopvermogen van Davy bleef even onzichtbaar als de rest.

Als Berghuis terugkomt zal Van Gaal hem ook in Oranje op 10 willen proberen, terwijl Wijnaldum een concurrent blijft. De conclusie luidt dat Davy Klaassen een probleem heeft, dat zijn mentale kracht zal moeten oplossen.

Davy Klaassen. Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Davy Klaassen.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

19 november: een 9 voor Paul Pogba

Pogba is geblesseerd. Terwijl het in de fysiotherapie allang gemeengoed is, een wet, om niet af te werken tijdens de eerste training bij het nationale team – ‘koud’ uit het vliegtuig of de auto komen is vragen om problemen – stond Pogba lekker op doel te knallen, koud en wel, totdat het ‘erin schoot’ en hij kon gaan revalideren. Even zijn cijfers over de interlands in 2021: hij had de meeste balcontacten, gemiddeld 93 per wedstrijd, hij veroverde de meeste ballen, gemiddeld 8,8 en hij won de meeste duels van de Franse internationals, 7,2. Alleen kneus Solskjaer vindt hem niet goed genoeg. Mbappé, met acht doelpunten en zes assists dit seizoen voor het nationale elftal, maakte de mooiste tegen de Finnen. Op topsnelheid kreeg hij een enorm effect aan de bal die in de verre hoek tegen het zijnet draaide. Een ‘caviar’.

Paul Pogba raakt geblesseerd tijdens de training. Beeld AFP
Paul Pogba raakt geblesseerd tijdens de training.Beeld AFP

18 november: een 4 voor Ole Gunnar Solskjaer

Wij spelen geen rol in de dynamiek van Solskjaers wip. Tijdens de interlands stond de wip omhoog en kon Solskjaer rondkijken, deze Noor die opereert op het treurige niveau van een door saaie fjorden omzoomd voetballandschap. Je kijkt er altijd over het voetbal heen naar de volgende fjord. Zodra het Engelse voetbal weer begint, komt de wip hard omlaag, terwijl er clubs op de agenda staan als Norwich, Newcastle, Brentford en Brighton, waarvan we niet kunnen zeggen of ze nu in de Premier League of de Championship spelen. Omdat het een bureaucratisch geleid monster is, zal Manchester United hem wel weer een maand laten zitten. Ze hebben wel ‘een lijstje’, waarop bijvoorbeeld de naam van Erik ten Hag staat, zegt de Manchester Evening News. Alsof Ten Hag zou overwegen naar die miezerregen te vertrekken. Almelo is opwindender, met zijn stoplichten.

Ole Gunnar Solskjaer. Beeld EPA
Ole Gunnar Solskjaer.Beeld EPA

17 november: een 9 voor Steven Bergwijn

Volkomen terecht was de basisplaats van Bergwijn na zijn uitstekende invalbeurt tegen Montenegro. Een doelpunt en een assist kon hij bijschrijven op een nog tamelijk lege scoresheet in het Nederlands elftal. Uit mijn eigen aantekeningen haal ik elf goede acties van de rechtsbuiten, die liever van links zou komen. Het soort doelpunt en de uitbraak voor de assist heb ik zo vaak eerder gezien van deze voetballer, die nu Steven heet, maar in mijn hoofd is dat zijn vader en hem noem ik Stevie. In de F-jes kwam hij naar Ajax, waar hij zeven jaar speelde. Ik krijg net de cijfers van Statsperform, maar nu al weet ik dat Stevie terug is op het niveau van zijn jeugd. Gisteravond kwamen 33 van 36 passes aan, slaagden drie van zijn vier voorzetten en creëerde hij meer kansen dan welke Oranjespeler ook.

Steven Bergwijn. Beeld ANP
Steven Bergwijn.Beeld ANP

16 november: een 4 voor Teun Koopmeiners

Van Gaal heeft het uitgelegd: aanvankelijk moest Koopmeiners als een tweede ‘6’ naast Frenkie de Jong spelen. Toen Gravenberch kwam, de vervanger van Frenkie, werd Koopmeiners degene met de punt naar achteren. Het verklaart deels het matige omschakelen van Gravenberch, maar niet waarom Koopmeiners zijn man liet lopen bij het eerste doelpunt. Zand erover. Koopmeiners naar de tribune en De Roon terug in de selectie graag, Louis.

Hij heeft een zachte evaluatie gedaan. Er is niet gescholden, slechts met woorden gepamperd. Je kunt 6 miljoen per jaar verdienen, wat niet wil zeggen dat pamperen uit den boze is. Pamper ze murw, de rijken der aarde. Streel ze met doekjes, leg ze in watten, dompel ze in amandelolie. Droog ze af, föhn ze en smeer ze in. Alleen zodanig voorbereid kunnen we ze het duister insturen voor de botsing met Vikingen.

Teun Koopmeiners. Beeld Marcel van Dorst/Pro Shots
Teun Koopmeiners.Beeld Marcel van Dorst/Pro Shots

15 november: een 5 voor Louis van Gaal

De eerste wissel was goed: Bergwijn viel lichtvoetig in, passeerde tegenstanders, zette Dumfries vrij en legde mooie voorzetten neer. De twee volgende wissels waren rampzalig: wat waren de instructies voor Gravenberch? Dat hij voor de bal moest blijven? Of zagen we hier het door Ten Hag bestreden hardnekkige symptoom van de gebrekkige omschakeling? Koopmeiners die tegen Manchester United goed speelde, viel verschrikkelijk in. Meteen was zichtbaar hoe belangrijk Wijnaldum, volgens sommigen onzichtbaar, was geweest. Koopmeiners deed me denken aan Schaars in een of andere interland, waarin zijn lot voorgoed werd bezegeld. Moge Louis van Gaal vlug De Roon van de tribune halen en Koopmeiners die functie elders geven. Frenkie de Jong had zijn gebrekkige vorm helemaal niet meegenomen naar Montenegro. Hij was Nederlands beste speler, hoe goed werd zichtbaar toen van Gravenberch werd verlangd in Frenkies schoenen te staan.

Louis van Gaal. Beeld ANP
Louis van Gaal.Beeld ANP

13 november: een 7 voor Aminata Diallo

Een ware gebeurtenis die om fictie schreeuwt, hard-boiled beslist, die zich ontvouwt als een avondscène in een Franse film, misschien zelfs geregisseerd door Paul Verhoeven. Twee hoofdpersonen met de mooiste namen: Aminata Diallo, schuldige vooralsnog, en Kheira Hamraoui, slachtoffer. De eerste zat aan het stuur van een langzaam rijdende auto, ondanks aansporingen van Hamraoui om wat harder te rijden, de tweede werd uit die auto getrokken en met een ijzeren staaf op haar benen geslagen en uitgescholden. Beide vrouwen profvoetballer bij PSG, vriendinnen. Slachtoffer naar het ziekenhuis voor hechtingen, vooralsnog schuldige naar politiebureau voor voorlopige hechtenis.

Had zij, Aminata, hoodlums gehuurd om haar vriendin, tevens concurrente bij PSG en het Franse elftal, zodanig te verwonden dat zij meer speeltijd zou krijgen? Er zat trouwens nog een vrouw in de auto, Sakina Karchaoui, de linksback, inmiddels ook verhoord door de politie. Meer dan een getuige zit er niet in haar. De twee anderen hadden haar al voor de aanslag thuis afgezet.

Wending: een uur of dertig na het incident is Aminata vrijgelaten zonder aanklacht, hoewel zij telefonisch in contact was geweest met een vent die in de gevangenis van Lyon zit. Gek genoeg wilde Diallo niet worden bijgestaan door een advocaat en werkte ze tijdens de verhoren uitstekend mee met de politie. Ze heeft ook niet ontkend met die vent te hebben gebeld. Ze kende hem al een paar jaar via social media. Met dezelfde telefoon had die kerel trouwens gebeld met andere speelsters van PSG en Kheira Hamraoui ervan beschuldigd zijn huwelijk te hebben verwoest, waarvoor hij wraak wilde nemen (bron: L’Equipe). Dat is de plot, voorlopig.

De film schreeuwt om Paul Verhoeven: vrouwenliefde in de kleedkamer en onder de douche, hetero telefoonseks met een bajesklant en openbare geweldpleging met ijzeren staven. Zondag spelen de vrouwen van PSG tegen Lyon. De aanloop daartoe voorzien van suspense: dat kun je aan Verhoeven wel overlaten.

Aminata Diallo. Beeld AFP
Aminata Diallo.Beeld AFP

13 november: een 8 voor Lucas Paqueta

Neymar speelde als Memphis op een slechte dag: hij verloor de bal 27 keer en ontsnapte aan een rode kaart toen hij bewust zijn borst als een hond met prooinijd tegen die van de scheidsrechter aan knalde. En in die waardeloze wedstrijd was hij toch weer beslissend. Marquinhos ving een dieptepass op met de borst, gaf hem aan Neymar in de as, die de bal met zijn linker in één keer doorschoof op Lucas Paqueta. Doelpunt. Brazilië won met 1-0 van Colombia, bleef voor de 28ste achtereenvolgende keer ongeslagen en is geplaatst voor Qatar. Middenvelder Paqueta (24) is bezig aan zijn beste seizoen. Bij Lyon scoorde hij al vijf keer en gaf hij twee assists.

Lucas Paqueta. Beeld AP
Lucas Paqueta.Beeld AP

13 november: een 8 voor Dani Olmo

Griekenland was slecht, maar kon niet beter, Spanje was slecht omdat Spanje door Barcelona nu eenmaal in een voetbaldepressie is beland. Busquets begon tegen de Grieken dan ook op de bank.

De enige speler die al een tijdje goede interlands speelt is Dani Olmo, een Spanjaard met een tweede, Kroatisch paspoort. In 2014 vertrok hij uit de jeugd van Barcelona naar het tweede van Dinamo Zagreb, promoveerde in 2015 naar het eerste en werd vorig jaar voor 22 miljoen verkocht aan RB Leipzig. Nu is zijn marktwaarde 50 miljoen euro. Het woord bizar wordt vaak misbruikt, maar is hier van toepassing.

Dani Olmo. Beeld Getty Images
Dani Olmo.Beeld Getty Images

12 november: een 8 voor Rinus Bennaars

28 november 1962 bespraken we op het schoolplein de onrechtvaardige waarschijnlijkheid dat de wedstrijd Vasas Boedapest-Feyenoord niet zou worden uitgezonden op de televisie. De voormalige koningin Wilhelmina was dezelfde dag overleden. Men was in Nieuw-West eerst voor DWS en daarna voor Feyenoord. Ajax kwam uit Oost, dat was in onze hoofden verder weg dan Rotterdam. Het werd 2-2 die avond in een inderdaad door niemand in Nederland bekeken Europese bekerwedstrijd. Omdat Feyenoord twee weken eerder 1-1 had gespeeld, werd er op 12 december een beslissingswedstrijd georganiseerd in Antwerpen. Rechtsbinnen Rinus Bennaars maakte de 1-0, het winnende doelpunt. Dat zou zijn legende bezegelen. Gisteren overleed hij, 90 jaar oud. Dat hij Pelé zou hebben uitgeschakeld, is klets. Die speelde tegen Oranje contractueel een half uur. Bennaars heeft er zijn hele leven grappen over gemaakt. “Ik heb Pelé de wedstrijd uitgespeeld.”

Rinus Bennaars. Beeld ANP
Rinus Bennaars.Beeld ANP

11 november: een 5 voor Mino Raiola

Een week geleden schreef ik dat het lullig zou zijn om Raiola de ogenschijnlijke depressie van Mo Ihattaren in de schoenen te schuiven, maar dat het interessant was om naar de volgende stappen van de agent te kijken. Welnu, Mino heeft van zich laten horen. Tegen VI zei hij dat hij zijn pupil had afgeraden naar het buitenland te gaan. VI verzuimde door te vragen. Sinds wanneer raadt Raiola klanten een buitenlandse transfer af? Sinds het hem goed uitkwam nu zijn project er niet best aan toe is? “Als hij mijn hulp nog wil, zal ik hem helpen. Maar het klopt dat we al een tijdje geen contact hebben.” Met andere woorden: Bel me gerust. Het is een weinig bemoedigende reactie. We horen een zaakwaarnemer die zijn schouders ophaalt en zegt: Het is jouw leven, vriend, zoek het uit.

Mino Raiola. Beeld NurPhoto via Getty Images
Mino Raiola.Beeld NurPhoto via Getty Images

10 november: een 8 voor Emile Smith Rowe

Omdat Rashford revalideert, eet Smith Rowe zijn brood, een jongen van 21 die al elf jaar bij Arsenal speelt. Dit is het seizoen van zijn doorbraak, met vier doelpunten en twee assists, uitstekend voor een nummer tien. Vier weken geleden viel hij me op: Arsenal versloeg Tottenham Hotspur en Emile Smith Rowe, of ESL, maakte een doelpunt en zette Aubameyang, die nooit zo’n kans mist, voor de keeper. De uitbraak is ESL’s specialiteit, al of niet met de bal aan de voet. Aubameyang stuurde hem diep, Smith Rowe denderde op Sanchez af, die erop was gespitst zijn armen achter zijn rug te houden. Zo bood hij, pilaar, de Arsenalaanvaller alle gelegenheid zijn pass naar Auba te schuiven. De jongen neemt de bal goed aan en kijkt vooruit. Als hij vrijdag invalt tegen Albanië, scoort hij voor Engeland. Voor het eerst.

Emile Smith Rowe. Beeld Action Images via Reuters
Emile Smith Rowe.Beeld Action Images via Reuters

9 november: een 4 voor Dirk Kuijt

Kuijt gokte, illegaal, voor duizenden euro’s per dag. Hij scheidde van zijn echtgenote en deed op een bijna lachwekkende manier aan plastische chirurgie. Hij werd trainer van Feyenoord O19 en zegde soms zomaar af. Hij viel Wesley Sneijder bij die een opleiding ‘op maat’ eiste van de KNVB en toen hij die niet kreeg, wegliep van school. Vier jaar geleden was Kuijt nog een ideale schoonzoon en de wonderboy van De Kuip. Wat is er in hemelsnaam gebeurd? Is het mogelijk dat oud-voetballers eerder aan een midlifecrisis gaan lijden dan wij? Ik keek op de site ‘Eigenapotheek24’ en vond deze therapeutische aanwijzingen: “Eet twee keer per week vette vis.” Voor Dirk geen probleem. “Eet genoeg groente en genoeg eiwitten en drink genoeg water. Je zult versteld staan van de grote impact die dit kan hebben op je klachten.” Graag gedaan, Dirk.

Dirk Kuijt. Beeld ANP
Dirk Kuijt.Beeld ANP

8 november: een 8 voor John Beer

Lucas Hogeling en John Beer zijn er ten slotte in geslaagd om zonder arbitrage tot overeenstemming met Ajax te komen over een schadevergoeding voor de ongelukkige Abdelhak Nouri. Althans, er moet nog wel het nodige op papier komen voordat de slepende zaak echt tot een einde is gekomen. De handtekeningen staan er zeker nog niet. Het herstel van Christian Eriksen heeft vermoedelijk een rol gespeeld, al was het maar omdat Ajax kon zeggen: kijk, hij is hersteld, maar mag niet meer voetballen bij Inter. Dus waarom willen jullie dan zoveel geld? Aan de andere kant worden door Ajax salarissen betaald die in Italië alleen grote spelers verdienen. In elk geval was, vier jaar na een zichtbaar medisch fiasco, live op de televisie te zien hoe snel en adequaat handelen het leven van een voetballer kan redden. En een functie elders.

Advocaten Christa Wijnakker, Veeru Mewa en John Beer. Beeld anp
Advocaten Christa Wijnakker, Veeru Mewa en John Beer.Beeld anp

6 november: een 8+ voor Teun Koopmeiners

In Koopmeiners heb ik me vergist. Dat hij zich met zijn ogenschijnlijk lage handelingssnelheid zou kunnen handhaven op het niveau van de Cham­pions League, had ik nooit gedacht, ook al is Manchester United geen elftal dat de ruimtes klein houdt. Hij zat Pogba zo op de huid dat de Franse middenvelder, hoe langer hoe gefrustreerder in Manchester, ten slotte werd gewisseld; een triomf voor zijn directe tegenstander.

Hij verstuurde een paar lange ballen met zijn linker die me sterk aan Van Hanegem deden denken, die ook over grote afstanden de bal dwarrelend in de loop van Wery, of Kindvall kon neerleggen. Koopmeiners had 79 balcontacten, alleen de ook uitstekend spelende De Roon had er meer. Hij gaf de meeste voorzetten van beide teams: 6. Hij verstuurde 9 passes op het laatste derde deel van het veld, ook de meeste van beide teams, meldde ‘Stats­perform’.

Dat Ronaldo ten slotte na een handsbal van Greenwood de winnende maakte, was bijna onverdraaglijk. Ronaldo was de komiek die nooit meeschrijft, maar die bij binnenkomst op kantoor een grap hoort voorbijkomen en zegt: ‘Die is voor mij’ en daarmee de hardste lach van de avond scoort. Dortmund kan zeuren over de rode kaart van Hummels en daarin hebben ze gelijk, maar dat de var die handsbal van Greenwood niet zag, lijkt op de rand van opzettelijk.

Teun Koopmeiners. Beeld Getty Images
Teun Koopmeiners.Beeld Getty Images

6 november: een 6 voor Roger Schmidt

Ik volg de populisten niet die al van meet af aan Schmidt met beledigingen achtervolgen, vooral omdat hij een Duitser is, maar die opstelling tegen Monaco riep vragen op. De eerste was: wie in dit team is in staat om een van de twee spitsen voor de keeper te zetten? PSV speelde met Mwene, Sangaré en Gutiérrez op het middenveld en Vertessen hangend op links. Bij AZ zag ik er een paar een bal met de buitenkant van de voet spelen, iets wat bij het PSV van donderdag echt niemand kan. Ja, Gakpo, maar die is geblesseerd. In oktober verwees ik naar een onderzoek onder soldaten waarbij een schrikbarend percentage na een hersenschudding binnen twee jaar een blessure opliep aan knieën, benen of enkels. Ik weet niet wat Gakpo mankeert, dus of zijn afwezigheid kan worden toegeschreven aan de te lange tijd op het veld na de hoofdblessure, is onbekend. Toevallig is het wel.

Roger Schmidt. Beeld Marcel van Dorst/Pro Shots
Roger Schmidt.Beeld Marcel van Dorst/Pro Shots

6 november: een 6 voor Ryan Gravenberch

Ik hoop dat de voetballers die met dollartekens in hun ogen bij Raiola hebben getekend, in de gaten houden wat er terechtkomt van andere voetballers in zijn stal. Boadu zien spelen tegen PSV? Overigens is de trainer daar geen wonderkind. Sidibé speelde nog in het grote Monaco van Lemar, Mendy, Fabinho, en Bernardo Silva. Kijk eens wat er van hem over is. Net zo’n zielige zwoeger als de rest onder Niko Kovac.

Anyways, Boadu en Raiola. Dat Gravenberch nog niet rijp is voor een transfer, zoals we al wekenlang kunnen zien, en dat er desondanks nu al gezeik is met Ajax over bijtekenen of niet, zou de familie ­Gravenberch aanleiding moeten geven om de ­contractverlenging heel snel tot stand te brengen. Verwijder Raiola uit de onderhandelingen. Geef hem zijn commissie en haal hem bij Overmars vandaan. Ten Hag wisselt Ryan nog niet, maar dat ­moment komt steeds dichterbij. Net als de treurige verhuur van Boadu.

Ryan Gravenberch. Beeld Niels Boersema/Pro Shots
Ryan Gravenberch.Beeld Niels Boersema/Pro Shots

5 november: een 5 voor Dirk Kuijt

Ik hoor mensen pleiten voor het stopzetten van de analyses van Kuijt en Sneijder. Mij hoor je niet. Het is een zware tijd en de mensen hebben behoefte aan vertier. Woensdag was er op RTL7 het nieuws dat Wesley kapt met de trainersopleiding omdat hij niet tevreden is. “Ik moet dingen leren die niet echt bij mij passen.” Dit soort hogeschoolteksten hoor je niet eens in De Kleine Komedie bij Peter Pannekoek. Kuijt viel Sneijder bij: “Wij hebben veel ervaring in het omgaan met de pers.” Dat zou je niet zeggen bij het geboden materiaal tijdens de voorbeschouwing, noch in de rust, noch na afloop. De amusementswaarde daarentegen was hoog. Dat is ook veel waard. Tot nu toe was een komisch hoogtepunt het weglopen uit Zeist van Jaap Stam. Hij werd fobisch in een klaslokaal. Wes kwam in de buurt.

Dirk Kuijt Beeld Pro Shots / Toin Damen
Dirk KuijtBeeld Pro Shots / Toin Damen

4 november: een 5 voor Michael Oliver

Je kunt wel braaf aantekeningen over een wedstrijd zitten maken – ‘22ste minuut weer foutje Martínez. Lost het zelf op’ – maar als de scheidsrechter zich ongewenst met de wedstrijd gaat bemoeien, ben je nergens. Het was een onterechte rode kaart voor Hummels en het was geen penalty voor Dortmund. Daarna kwam als eerste bemoedigende notitie: ‘Reus snakt naar adem.’ Toen was er nog een half uur te spelen en Klaassen, die altijd scoort, liep intussen in het veld, dus dat Ajax minstens gelijk ging spelen, stond vast. Het geven van ergerniswekkende passes bleef een symptoom van vormverlies. Blind verloor in de 56ste minuut twee keer de bal binnen tien seconden, met een gevaarlijke Duitse aanval tot gevolg, maar het tij zou keren. Twee assists van Antony, een prachtige kopbal van Haller en natuurlijk Klaassen. ‘Maar dat wisten we van tevoren.’

Michael Oliver. Beeld ANP
Michael Oliver.Beeld ANP

3 november: een 7 voor Mohamed Ihattaren

Het nieuws komt van een Twitteraccount genaamd Oussoud al Atlas. Ihattaren zou lijden aan een depressie. Raiola kan hem niet bereiken. Hij wil zijn oudste broer niet zien. Mo schijnt in Eindhoven te verblijven bij zijn schoonfamilie en niet meer te trainen. ‘Il semble avoir sombré dans une profonde dépression’. Het zou lullig zijn om Raiola de schuld van deze depressie te geven, maar het gesol met Ihattaren – die onlangs nog zeker wist voor Monaco te gaan voetballen, daar ook naartoe was gevlogen vanuit Eindhoven, om vervolgens in Genua als huurling te belanden bij een club die hij na Juventus en Monaco als ‘klein’ zal hebben ervaren – is deerniswekkend. Het is interessant om te zien wat Raiola doet. Blijft het bij telefoontjes of neemt hij de moeite naar Eindhoven te vliegen en eens aan te bellen bij die vriendin?

Mohamed Ihattaren. Beeld ANP
Mohamed Ihattaren.Beeld ANP

2 november: een 8 voor Bart Ramselaar

Precies vijf jaar geleden verloor PSV met Ramselaar in de basis met 1-2 van Bayern München. Een van de oorzaken was de zichtbare mismatch tussen Ramselaar (25) en de één jaar oudere Joshua Kimmich. Ramselaar, die voorin aan de linkerkant stond in een 4-2-3-1 opstelling, begreep niks van de tactische zetten die hij kreeg voorgeschoteld. Hij wilde het wel, rechtermiddenvelder Kimmich volgen als die naar voren stoof, maar hoe? Bart werd er tureluurs van en voor mij was dat het moment om hem af te schrijven. Deze jongen ging het niet redden, niet aan de top. Dit seizoen lijkt er een laatbloeier tot wasdom te komen. Hij speelde vrijwel alles voor FC Utrecht en maakte zes doelpunten in elf wedstrijden, waarvan zondag drie. Zijn loopvermogen is een wapen, scoren ook. Met meer talent om hem heen, kan Ramselaar nog beter worden.

Bart Ramselaar. Beeld ANP
Bart Ramselaar.Beeld ANP

1 november: een 5 voor Lisandro Martínez

Het allerslechtste kunstgras van de eredivisie ligt in Rotterdam op Spangen. Het neemt niet weg dat zonder Ten Cate en KNVB-bestuurder Jan Smit, die onlangs tot bonds­ridder is benoemd, Sparta nooit op kunstgras was gaan voetballen.

Smit gaf bij Heracles het voorbeeld en andere clubs volgden hem uit financiële overwegingen. Zijn opvolger bij de KNVB, Jan Albers, is tevens directievoorzitter bij Koninklijke Ten Cate, zodat de weinig koninklijke belangenverstrengeling vrolijk kon worden voortgezet.

Hoe is het mogelijk dat een organisatie met het woord voetbal in zijn naam, een kunstgrasboer tot topman benoemt? Dat doet denken aan Sicilië, aan Napels of Bari, aan organisaties die ’Ndrangheta heten of Sacra Corona Unita. (Zonder moorden. Hyperbool). Martínez en andere Ajacieden waren meer bezig met hun knieën en enkels dan met voetballen. Heracles ging beter om met de omstandigheden. Wat je logisch kunt noemen.

Lisandro Martínez. Beeld Pro Shots / Niels Boersema
Lisandro Martínez.Beeld Pro Shots / Niels Boersema

30 oktober: een 5 voor Ronald Koeman

Ronald Koeman is altijd de beste ambassadeur van zichzelf geweest. Vandaar de welwillende geluiden in onze pers na zijn ontslag bij Barcelona. Goed beschouwd kon Koeman er niks aan doen dat Barcelona een schuld van een miljard heeft.

Ik zie overeenkomsten tussen het structuurloze team van Manchester United en Barcelona. Busquets kan het niet meer en Piqué ook niet, stond er. Maar werd Piqué tien jaar geleden ook niet af en toe uitgespeeld door een snellere aanvaller? Busquets liep tegen Rayo ­Vallecano inderdaad te slapen toen ze hem de bal afpikten. Hij gaf het na afloop volmondig toe. Dat hij later tijdens de wedstrijd twee acties van wereldklasse liet zien op een vol middenveld, qua dribbelen en handelingssnelheid, las ik niet.

De grootste overeenkomst tussen Solskjaer en Koeman is natuurlijk hun status bij hun respectievelijke clubs als beslissende doelpuntenmakers tijdens een Champions Leaguefinale. Zonder die wapenfeiten zouden ze nooit in de positie zijn gekomen die hen de vorstelijke afkoopsom heeft opgeleverd en zal opleveren.

Het gaf me de gelegenheid die finales nog eens op te zoeken. Eerst Sheringham en daarna Solskjaer tikten de bal in blessuretijd van dichtbij binnen voor de 1-1 en de 2-1, nadat Bayern in de tweede helft op de paal en op de lat had geschoten. Als dank kreeg de Noor van Ferguson 20 jaar later een baan die hij niet aankan. Koeman schoot in 1992 een vrije trap binnen die, als je de beelden goed bekijkt, ook zo maar een vrije trap voor Sampdoria had kunnen opleveren. Eusebio ging over de bal heen op de wreef van Invernizzi staan, die hem daarna in zijn val meetrok.

Het goede nieuws voor Solskjaer en Koeman is, behalve de afkoopsom, dat hun status als beslissende doelpuntenmakers tot de historie van de clubs zal blijven behoren. Dat ze er ooit hoofdcoach waren, weet over een jaar of twee niemand meer.

Ronald Koeman. Beeld REUTERS
Ronald Koeman.Beeld REUTERS

30 oktober: een 8 voor Arsenal

Door een tweet van ‘voetblah-mazuro’ stuitte ik op een prachtig verhaal over een supporter van Arsenal die zijn autistische zoon voor het eerst meenam naar het Emiratesstadion. Halverwege de eerste helft kon de jongen het lawaai en de hoeveelheid mensen niet meer verdragen en gingen ze naar buiten. Een steward vroeg waarom ze weggingen. De vader legde het uit. Kom maar mee, zei de vrouw. Het bleek dat Arsenal beschikte over een sensory room, een therapeutische ruimte waar bijvoorbeeld mensen met ­autisme in alle rust de wedstrijd kunnen volgen. Uit de commentaren bleek dat er in de UK meer van die ruimtes zijn, onder andere bij Watford en Liverpool. Dit zou nu eens een mooi initiatief zijn voor de KNVB om te subsidiëren. Doe het!

De sensory room van Arsenal. Beeld Arsenal
De sensory room van Arsenal.Beeld Arsenal

30 oktober: een 7 voor Xavi

Guardiola was een van de weinig ex-topvoetballers die succesvoller waren als trainer. Hij had Begiristain als technisch directeur, ook geen sukkel. Nadat hij naar Manchester City was verhuisd in 2012 haalde hij in 2016 Guardiola binnen: een succeskoppel herenigd. De huidige directeur bij Barcelona is Ramón Planes, die het hiervoor een jaar uithield bij Getafe, een jaar bij Rayo Vallecano, een jaar bij Elche en een jaar bij Spurs. Hij wordt dus de Begiristain van Xavi die de nieuwe Guardiola van voorzitter Laporta moet worden. We wensen Barcelona veel geluk toe in deze loterij.

Xavi. Beeld REUTERS
Xavi.Beeld REUTERS

29 oktober: een 5 voor Ronald Koeman

Ik las een jubelende necrologie in VI over Koeman. Men was bij hem wezen lunchen en dat werd nu terugbetaald. De verslaggever kreeg zelfs een appje te zien van Messi: ‘Sorry, Mister,’ stond er. Daarvan moest ik een heel klein beetje overgeven. Dat een trainer om zijn gelijk te halen een digitale boodschap van een superster liet zien aan een journalist. Die hem daarvoor beloonde, en voor de lunch natuurlijk, met een glanzende uitlui na een matige periode bij een topclub. De naam van Pjanic viel niet. Die van Luuk de Jong, een aankoop van de succes­trainer, één keer. Ik heb gekeken naar de wedstrijd tegen Rayo Vallecano: het was bagger. Agüero wilde een penalty nemen, Memphis eiste hem op. Gezien het fragiele zelfbeeld van Koemans aankoop besefte deze kijker dat dit verkeerd zou kunnen aflopen. Dat deed het ook.

Ronald Koeman. Beeld REUTERS
Ronald Koeman.Beeld REUTERS

28 oktober: een 8 voor Mark Koevermans

Ergens aan het begin van de jaren negentig bezocht ik een basketbalwedstrijd tussen de Cleveland Cavaliers en de Boston Celtics. Ik had een beker cola gekocht, die ik voor mijn neus op de rand van de balustrade zette. De beker zal er een seconde of twintig hebben gestaan toen een steward me gebood hem daar weg te halen. Zo kon hij niet omvallen op een toeschouwer beneden me. Hij waarschuwde één keer, zei hij. Crowd control. Aan die man denk ik terug als bij ons voetballers onder het bier worden gegooid. Daaraan is iets te doen. Het vereist handhaving, iets wat in Nederland niet bestaat. Laat staan dat ze bij Feyenoord op Twitter zouden kijken, waar de bedreigers van Koevermans geen schaamte tonen. Doe aangifte, spoor het tuig op. Weet je hoe je ze herkent? Aan een vuurpijl in hun handen.

Mark Koevermans. Beeld ANP Sport
Mark Koevermans.Beeld ANP Sport

27 oktober: een 3 voor Ole Gunnar Solskjaer

Paul Scholes en Roy Keane geven de spelers de schuld van het abominabele voetbal in Manchester. ‘De spelers gooiden Mourinho onder de bus en ze zullen met Solskjaer hetzelfde doen,’ aldus Keane. Scholes zegt dat Pogba geen discipline heeft. Ronaldo aanpakken durven ze niet, wiens aankoop een schandaal was, net zo groot als zijn niet te harden optreden in het veld. Als er één voetballer is die trainers voor de bus gooit is het die over het paard getilde ijsbadenpuber. Hij kan slaan en schoppen wat hij wil, iedereen beschermt deze bejaarde idiot savant. Wegwerpgebaren maken is zijn opvatting van meeverdedigen. Ferguson is de schuld van het gedrag, maar dat Solskjaer het niet durft aan te pakken, zegt alles. Laat hem gaan vissen in een fjord, hoewel de vrees bestaat dat ook de vissen hem onder de bus gooien.

Ole Gunnar Solskjaer. Beeld AP
Ole Gunnar Solskjaer.Beeld AP

26 oktober: een 6 voor Ryan Gravenberch

Pieter Zwart maakt in VI Gravenberch belangrijk omdat hij veel assists vóór de assist zou geven. Geen woord over zijn spel zondag, dat in het eerste half uur deed denken aan de comfortzone van Frenkie de Jong waarin hij steeds meer verpietert. Als amateurpsycholoog zie ik overeenkomsten. Frenkie en Ryan missen innerlijke woede. Ze doen alles op talent terwijl aan de top agressie een onmisbare factor is. De Jong maakt zich niet eens meer kwaad om zijn coach, hij haalt zijn schouders op. Ten Hag heeft nog invloed op Gravenberch, maar zodra die meer naar Raiola gaat luisteren, kan de trainer het schudden. In de analyse van het middenveld door Zwart valt de naam van Álvarez niet. Volgens hem werkte Blind-Gravenberch niet, won PSV daarom met 0-4 in augustus. Wij weten dat de afwezigheid van Álvarez stukken belangrijker was.

Ryan Gravenberch. Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Ryan Gravenberch.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

25 oktober: een 9 voor Dusan Tadic

Het eerste kwartier was PSV de jongen in de klas die altijd zijn best doet in die door oma gebreide kabeltrui. In de bruine schooltas het tupperwarebakje met witte boterhammen. We noemen die jongen Vinícius: hij wil wel maar kan het niet. Ajax is de jongen die zijn huiswerk niet heeft gemaakt en zich daarover geen enkele zorgen maakt. Ajax begon op zeventig procent van de beschikbare energie. PSV rende zich rot. Alleen Pasveer moest zijn best doen, de rest deed het wandelend af. ‘Druk zetten?’ Morgen weer. Ze schakelden een procent of tien bij en maakten 1-0. Onder leiding van Tadic was het wandelen overgegaan in een looppas waar PSV keihard achteraan moest rennen. Nog kwamen ze niet in de buurt. Haller goochelde iedereen eruit. Ten slotte sprintte Tadic Ramalho eruit. Dan weet je hoe traag Ramalho is.

23 oktober: een 8 voor Maximilian Wittek

De linksback van Vitesse is zo’n voetballer wiens loopbaan je moet opzoeken en dan weet je nog niet precies hoe het zit met zijn niveau want hij speelde bij clubs die je zou moeten opzoeken om te weten in welke divisie ze uitkomen. Bij Vitesse doet Wittek het geweldig. Hij maakte doelpunten tegen Anderlecht, Rennes en Tottenham Hotspur. Zijn linker is zo goed dat zijn transferwaarde van 1,2 miljoen te laag is ingeschat. De trainer van Vitesse, Thomas Letsch, gebruikt Wittek ‘in zijn kracht’.

De coach van Tottenham met die rare naam, Nuno Espirito Santo, heeft meer moeite met zijn opstellingen. Hier een staatje van Harry Kane en andere topscorers in de Premier League. Het gaat om voetballers met de meeste doelpunten in uitwedstrijden:
1) Rooney, 94 goals in 243 wedstrijden
2) Kane, 88 goals in 128 wedstrijden
3) Shearer 87 goals in 219 wedstrijden
4) Lampard 85 goals in 305 wedstrijden en
5) Andy Cole met 83 goals in 206 uitwedstrijden.

‘Weet je wat’, dacht Nuno Espirito Santo na een kort gebed, ‘ik zet Kane op de bank in deze uitwedstrijd in Arnhem’. Niets ten nadele van de uitstekende overwinning van Vitesse, maar het was er wel een op een halvegare wiens beste vriend de spelersmakelaar Mendes is. Dus naar alle waarschijnlijkheid nog een corrupte Heilige Geest ook.

Maximilian Wittek. Beeld Pro Shots / Paul Meima
Maximilian Wittek.Beeld Pro Shots / Paul Meima

23 oktober: een 8 voor Erling Haaland

Raiola gaat voor Haaland een jaarsalaris vragen van 35 miljoen euro. Er zijn een paar clubs die dat willen betalen, waaronder Manchester United. Het gaat Raiola uitsluitend om de open deur van het geld. De toekomst als voetballer van zijn klanten speelt geen rol. Vandaar dat Pogba bij Manchester United speelt onder een coach die van top tot teen uit middelmaat is samengesteld. Zo’n fijne intuïtieve voetballer als Pogba moest de bonus verdienen voor zijn agent. Zijn spel- en levensvreugde staan even geparkeerd in de ondergrondse garage van het cynisme.

Nu wordt Haaland ingezet in dit casino dat in het Italiaans niet voor niets gekkenhuis betekent. Als Haaland 35 miljoen gaat verdienen, wat zou dan, in alle redelijkheid, het salaris van Timber moeten zijn?

Erling Haaland. Beeld ANP
Erling Haaland.Beeld ANP

23 oktober: een 8 voor Cody Gakpo

Ik meende Gakpo al naar zijn hamstring te zien grijpen na het juichen om zijn doelpunt. Zelf zei hij dat hij om een wissel vroeg nadat hij verkeerd op zijn enkel was geland bij een duel. In elk geval krijgt PSV problemen tegen Ajax. Zonder Madueke en misschien Gakpo kunnen ze niet counteren.

Zo goed als de aankopen Haller, Linssen en Wittek renderen, zo weinig kan Vinícius ervan. Het is verbazingwekkend dat deze speler sinds 2019 voor Napoli, Benfica, Spurs en Monaco heeft gevoetbald. Hebben deze clubs geen scouting, of is het alleen maar handjeklap tussen makelaars en TD’s?

PSV blijft een vreemd elftal. De ene dag speelt Götze als een wereldster, de andere is hij onzichtbaar. Van alle spelers miste hij Sangaré het meest. Met hem in zijn rug kan hij wervelen, nu moest hij steeds achteromkijken. Zoveel vertrouwen als Feyenoord tentoonspreidde, zo mechanisch deed het zelfvertrouwen van PSV aan. Union Berlin staat gewoon vijfde in de Bundesliga en ik dacht van meet af aan dat Feyenoord de punten ging pakken. Bij PSV het omgekeerde. Het was een slechte week voor Duitsers in Nederland, inclusief Schmidt, Max en Götze.

Cody Gakpo. Beeld Pro Shots / Toin Damen
Cody Gakpo.Beeld Pro Shots / Toin Damen

22 oktober: een 7 voor Gerard Piqué

Piqué is voor dit elftal zo veel belangrijker dan Koeman. Het lijkt alsof Koeman energie uit zijn Barcelona zuigt, in plaats van er leven in te blazen. Vergelijk dat met Ajax. Met Ten Hag voor het bord en langs de lijn heeft geen speler doping nodig. Ze hebben een coach, een trainer, een, ja wat is het woord eigenlijk... Oefenmeester! Raiola mag denken dat hij belangrijk is, maar wie bepaalt de marktwaarde van de Ajaxspelers? Berghuis blonk dinsdag uit op het hoogste niveau, faalde bij Watford. Frenkie de Jong haalde een ongekende transfersom onder Ten Hag. Onder Koeman, nu al oldskool nog voor zijn zestigste verjaardag, daalde Frenkies potentiële marktwaarde zichtbaar. Mazraoui en Gravenberch worden gevolgd door de Italiaanse top. Ten Hag zorgt voor de bonussen van de goedlachse Haarlemse vleeshandelaar. Piqué hield de afkoopsom van Koeman op niveau.

Gerard Piqué Beeld AP
Gerard PiquéBeeld AP

21 oktober: een 9+ voor Jurriën Timber

De tweet van Raemon Sluiter over Berghuis’ spel tegen Dortmund zou ik typisch Rotterdams willen noemen. “Alsof je je ex-vriendin een paar maanden later op tv hand in hand met Brad Pitt bij de Oscars ziet lopen.” Er is sprake van een hoog ‘heb ik dat’-gehalte. Soms is de ironie ver te zoeken. Ik zat met twee Rotterdammers in een podcast, het ging over Timber. De ene Rotterdammer vroeg aan de andere of hij ook zo doodziek werd van het ophemelen van ‘die Timber’. Ja, ze werden er allebei doodziek van. Ik heb aan Opta de cijfers gevraagd. Timber had 63 geslaagde passes, het hoogste aantal van Ajax. Daarvan kwam 95 procent aan, het hoogste aantal. Hij had negen balheroveringen. Opta verontschuldigde zich voor een gebrek aan verdere defensieve cijfers. Die waren er nauwelijks, omdat Dortmund niet kon aanvallen. Ajax verhinderde dat simpelweg.

Jurriën Timber Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Jurriën TimberBeeld Pro Shots / Stanley Gontha

20 oktober: een 9+ voor Sébastien Haller

De opnames van het programma Maestro konden vreemd genoeg niet worden stilgelegd, vandaar dat ik in de zogenaamde ‘green room’ via mijn telefoon beelden van de wedstrijd moest bekijken. Mensen appten me uit het stadion: nooit hadden ze zo’n sfeer meegemaakt in de Arena. Timber had Haaland in zijn zak, geen keeper in Europa had meer schoten in één wedstrijd gestopt van Haaland dan Pasveer, L’Équipe schreef over de ‘allure van het Ajax van 2019’ – Ajax overklaste Dortmund met een ‘verstikkende intensiteit’ – en ik vond dat ­Haller waardig liet zien hoe hij zich op hoog niveau staande kon houden. En dan is staande houden een eufemisme. Twee assists en een doelpunt kwamen erbij. Hij is nu betrokken bij acht (!) van de elf door Ajax in Europa gemaakt doelpunten. De onverstoorbare Haller is, vermoedelijk, de beste aankoop van Overmars ooit.

Sébastien Haller. Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
Sébastien Haller.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

19 oktober: een 8+ voor Danilho Doekhi

In wat een metafoor voor tien jaar Rutte was – de instortende tribune die werd gestut door toevallig in de gang staande vuilcontainers (er hadden tientallen doden kunnen vallen, maar ze vielen niet) – speelde Doekhi een onopvallende maar uitstekende wedstrijd. Met Dasa was hij de enige Vitessespeler die geen overtreding maakte, een anomalie in het gekkenhuis dat NEC-Vitesse heette. Hij won zeven van zijn tien duels en had vier succesvolle tackles, de meeste van alle spelers van zijn team. Hij is zo’n solide verdediger die met gemak bij Feyenoord zou kunnen spelen, maar ze zullen het wel niet zien. Dus dat wordt een Duitse middenmoter, of West Ham, Watford of Wolves. Weinig voetballers boeken zo’n gestage progressie. De wedstrijd was een aanfluiting, intelligentie op de tribunes mijlenver te zoeken, bier gooiende Nijmegenaren hoogstens geschikt als figuratie bij een clip van Snollekebollekes.

Danilho Doekhi (rechts). Beeld ANP
Danilho Doekhi (rechts).Beeld ANP

18 oktober: een 4 voor Mohammed Kudus

Een kwartier lang dacht ik dat Kudus helemaal terug was. Zijn handelingen werden op snelheid uitgevoerd en zagen er virtuoos uit. Daarna zakte hij weg in hulpeloosheid. Mijn dochter stuurde me een draadje dat de Noorse hoog­leraar Geir Jordet deze week op Twitter publiceerde. Het ging over ‘scanning’, een voetbalkwaliteit die hij sinds 1997 bestudeert. Hoe meer een voetballer om zich heen kijkt, des te zorgvuldiger zijn passes zijn. De allerbeste op dit gebied was Xavi. Hij zei erover: ‘Het is een obsessie. Toen ik deze kamer binnenkwam, analyseerde ik hoe de tafels en stoelen waren geplaatst. Auto­matisch ging ik zitten waar ik de hele kamer kon overzien.’ Het is deze kwaliteit die Kudus mist. Bovendien kan Gravenberch niet met de punt naar achteren spelen. De tactiek van Ten Hag tegen Heerenveen was dan ook bedroevend. Timber loste het op.

Mohammed Kudus. Beeld ANP
Mohammed Kudus.Beeld ANP

16 oktober: een 8 voor de Johan Cruijff Arena

Deze week hoorde ik mezelf weer eens gloedvol ­betogen dat het voetbalveld een natuurlijke smeltkroes van culturen en kleuren is. Zonder stimuli van de overheid komen kinderen uit allerlei wijken en sociale lagen elkaar tegen om samen na het eerste fluitsignaal tegen een bal te trappen. Ze schelden elkaar uit en komen voor elkaar op als het vechten wordt. Na afloop happen ze van elkaars patat, dopen ze een frietstengel in dezelfde mayo of pindasaus en fietsen ze samen terug naar de buurt waar ze vandaan komen. Iemand vroeg toen of ik kon verklaren waarom zijn zoon in diens team desondanks ‘de jood’ werd genoemd. Daar zat ik.

Frank Heinen beveelt in zijn televisiecolumn aan de Vlaamse serie FC United terug te kijken om te zien of het voetbal inderdaad de katalysator van multi­culturaliteit is. Er zullen dus wel, geproduceerde, voorbeelden van het tegendeel worden gegeven. Toch gaan we ook in het stadion vooruit, niet op weg naar de heilstaat, zo naïef ben ik niet. Wel constateer ik dat in, bijvoorbeeld, de ­Arena liedjes over de moeder van Dries Boussatta al jaren niet meer klinken en dat de afwezigheid van Dries daarvan niet de voornaamste reden is.

Om me heen kijkend in het vak zie ik mensen die zich collectief zouden schamen mocht er een banaan naar het veld worden gegooid. Dat gebeurt dan ook niet meer, en ik stel me voor dat er correctief zou ­worden ingegrepen. Oost- en Centraal-Europa, met hun exclusieve testosteroncultuur, hebben we helaas niet in de hand. Misschien kunnen we daar een nieuwe horde Witte Paters met een missie heen sturen die op grond van hun naam in elk geval niet geweigerd zullen worden.

Johan Cruijff Arena Beeld Uefa/Getty Images
Johan Cruijff ArenaBeeld Uefa/Getty Images

16 oktober: een 6 voor Mino Raiola

Ik heb het niet over Haaland, Donnarumma, Zlatan of Verratti, Raiola’s succesverhalen, de uitroeptekens op zijn cv. Echte topspelers gaan nooit ten onder aan financiële motieven. Toch zal zelfs Paul Pogba af en toe eens om zich heen kijken in een regenachtig ­Manchester en zich afvagen wat hij daar doet, onder het zwakke management dat hem niet op waarde schat.

Het grote minpunt van de zaakwaarnemer is zijn onbuigzaamheid, in allerlei opzichten. Als hij een speler kan ‘wegbrengen’, de specialiteit van het huis, zal hij het doen, of dat de loopbaan van de voetballers nu ten goede komt of niet. ‘Maar nu is hij wel miljonair,’ is steevast het argument dat allang niet meer doorslaggevend is. Als Justin Kluivert bij Ajax was gebleven zou hij ook miljonair zijn geworden.

De eerste die aan het geld ten onder ging, was ­Ouasim Bouy. Op zich was het juist dat hij evenveel wilde verdienen als Klaassen. Toch heeft Raiola de zaak toen te zeer op scherp gezet. Loopbaan naar de filistijnen. Kijkend naar Boadu, Bakker, Ihattaren, Brobbey, Tete en Philippe Sandler, kun je je afvragen of die jongens de juiste beslissing hebben genomen. Als ik Nous was, tekende ik bij.

Mino Raiola Beeld Getty Images
Mino RaiolaBeeld Getty Images

16 oktober: een 9 voor Achraf Hakimi

Wat ik niet wist: Hakimi, de nieuwe rechtsback van PSG, voor 60 miljoen gekocht van Inter, is pas 22 jaar. Nu begrijpen we ook waarom die Marokkaanse bondscoach het zich kan permitteren ruzie te maken met Mazraoui. Hakimi maakte al drie doelpunten en gaf twee assists. Geslaagde aankoop, niet van Mino.

Achraf Hakimi (met nummer 2) Beeld AFP
Achraf Hakimi (met nummer 2)Beeld AFP

15 oktober: een 9 voor Glenn Hoddle

Er komt een film over Glenn Hoddle, op 8 december uit te zenden door BT Sport, berichtte The Guardian. Ik herinnerde me een wedstrijd uit 1983 waarin Hoddle namens Tottenham Hotspur Johan Cruijff vernietigde op een manier die zelden was vertoond en die Cruijff nooit is vergeten. Na de wedstrijd is hij de kleedkamer van de Spurs binnengegaan om Hoddle te complimenteren met wat een van de beste wedstrijden van zijn loopbaan. Het begon met een steekbal op Chris Hughton die voorgaf op Archibald: 1-0. Daarna een assist voor de 2-0. Het werd 3-0 na een door hem opgezette aanval. En 4-0 na een Hoddle-pass op Galvin. Op het middenveld deed Cruijff niets anders dan achteruitlopen uit angst voor zijn directe tegenstander die hem niet zag staan. Hoddle is in Engeland nooit op waarde geschat. Nu vinden ze Mason Mount goed.

Glenn Hoddle. Beeld REUTERS
Glenn Hoddle.Beeld REUTERS

14 oktober: een 5 voor Mason Mount

Vroeger op school zei ik van sommige boeken dat ik ze mooi vond, terwijl ik er goed beschouwd geen moer van begreep. De schrijvers heetten Hamelinck of, bijvoorbeeld, Vogelaar. Ik dacht: als ik die nou noem, denken ze dat ik er verstand van heb. Hetzelfde had ik met Mason Mount. Het scheen dat Mount goed lag bij de kenners en wie wil er nou geen kenner zijn? Bij nader inzien wil ik dat niet meer, dus Hamelinck, Vogelaar en Mount vind ik niks. Het Engelse elftal bestaat voor 95 procent uit Mounts. Ze hebben weinig zichtbare klasse, ze moeten het hebben van hun loopvermogen en je mond valt nooit open bij een van hun acties. Gisteren was het weer zo ver tegen Hongarije. Mount zag je niet. Nu is hij nota bene genomineerd voor de Gouden Bal, deze Hamelinck van de voetbalwereld.

Mason Mount  Beeld AFP
Mason MountBeeld AFP

13 oktober: een 8 voor Arnaut Danjuma Groeneveld

Sorry, dat ik het moet zeggen en met alle respect voor Memphis, maar Groeneveld was beter. Hij heeft passeerbewegingen waarnaar Memphis moet tasten en zijn spelvreugde en gretigheid verspreiden alom licht. Jong Oranje-Jong Schotland herinner ik me van hem. Ik ging hem googelen en zag dat PSV deze gast, een enorm talent, zomaar had laten lopen. Wie heeft die beslissing genomen in 2016? Welke sufferd is hiervoor verantwoordelijk geweest? NEC verkocht hem twee jaar later voor bijna 3 miljoen aan Brugge, vandaar ging hij voor 16 miljoen naar Bournemouth en voor 24 miljoen naar Villarreal. Het is maar goed dat Koeman hem in 2018 liet debuteren, anders had dit vleugelwonder misschien voor Nigeria gespeeld. Een opmars onder de radar noemen we deze loopbaan, nog even maar. Intussen schijnt zijn licht zo helder dat om hem heen de schaduw valt.

Arnaut Danjuma Groeneveld. Beeld ANP
Arnaut Danjuma Groeneveld.Beeld ANP

12 oktober: een 9 voor Paul Pogba

Eerst nog over Frankrijk-Spanje: opnieuw kwam Frankrijk terug na een achterstand en weer nam Benzema de leiding in de contra-attaque, deze keer ondersteund door een sublieme Paul Pogba. Als de kneus Solskjaer naar zo’n wedstrijd kijkt, móét hij toch tot de slotsom komen dat zijn elftal maar door één man geleid zou moeten worden, en dat is niet Bruno Fernandes. Dat Ferguson zijn macht heeft misbruikt om Cristiano Ronaldo aan te trekken, zegt alles over het gebrek aan kennis en kunde bij Edward Woodward, de president. Pogba is nummer drie in de hiërarchie, terwijl hij in allerlei opzichten ­bovenaan in de Manchesterpikorde hoorde te staan. Nog nooit heeft hij bij zijn club iemand uitgescholden zoals Pavard tegen Spanje. Deed hij het maar en het liefst Cristiano Ronaldo als die weer eens een back liet lopen, met zijn verwende pruillip.

Paul Pogba Beeld REUTERS
Paul PogbaBeeld REUTERS

11 oktober: een 7 voor Cody Gakpo

De KNVB klaagde bij de Uefa over nalatigheid van scheidsrechter Madley na de hoofdblessure van Gakpo. We weten dat dit zinloos is. Op 15 juni speelde Pavard door tegen Duitsland na tien tot vijftien seconden buiten westen te zijn geweest. De Franse voetbalbond deed zijn beklag, dat was het. De actie van de KNVB leek op een afleidingsmanoeuvre. Waarom liet de medische staf Gakpo aanvankelijk doorspelen? Kort na zijn blessure kwam een hoge voorzet. Als ik me goed herinner, probeerde Gakpo de bal met zijn borst te spelen. Zijn intuïtie behoedde hem voor verder hoofdletsel. Niemand greep in vanaf de kant, hoewel hij zichtbaar last had. Er is een onderzoek gedaan onder soldaten. Van de 11.000 onderzochten met een hersenschudding kregen, vergeleken met 11.000 proefpersonen zonder hoofdklachten, binnen twee jaar 38 procent meer mensen te maken met enkel-, voet- en teenletsel.

Spaan
Cody Gakpo. Beeld AFP
SpaanCody Gakpo.Beeld AFP

9 oktober: een 9+ voor Karim Benzema

Sommigen dachten deze week dat Mo Salah de beste aanvaller ter wereld was. Benzema heeft, samen met Mbappé, donderdag een en ander rechtgezet. Sierd begon zijn verslag met een essay over de afkomst van de gebroeders Hernandez en had het geluk dat een van de twee de winnende binnenschoot, zodat de verhandeling nog enige zin kreeg.

In de 62ste minuut gaf hij Mbappé de credits voor het doelpunt van Benzema, wat raar was gezien de doeltreffende handelingssnelheid van de spits. Drie tikjes met de neus van zijn schoen waren genoeg om de bal vrij te krijgen tussen vier Belgen in en daarna dat schot in de linkerhoek. Niemand anders dan hij had het doelpunt kunnen maken.

Mbappé speelde overigens een geweldige tweede helft, nadat hij in de eerste last had gehad van de horzel Denayer. Vrij snel na rust kwam hij met zijn signature actie langs de zijlijn: twee scharen, plus een beweging op raketsnelheid buitenom gevolgd door een harde, geplaatste voorzet op Griezmann, die had moeten scoren.

Ook bij het derde Franse doelpunt waren Mbappé en Griezmann betrokken. Alderweireld kon wegwerken met zijn hak. Benzema slaagde erin af te blijven van de wegspringende bal die voor de linker kwam van ‘Theo’(die van die broers en hun moeder en afwezige vader). Laten we eerlijk zijn: wie wist op maandag en zelfs dinsdag dat er gedurende deze week halve finales zouden worden betwist in iets wat de Nations League heette? En laten het nu wedstrijden worden op een niveau dat we tijdens het EK niet hebben gezien. Vooral België-Frankrijk was een weergaloze thriller met voetballers van wereldklasse die de top van hun metier hebben bereikt.

Dit soort voetbal verzoent mij met het leven. Pathetisch, maar waar.

Karim Benzema Beeld AP
Karim BenzemaBeeld AP

9 oktober: een 7 voor Matthijs de Ligt

Op 28 mei wilde Matthijs de Ligt zich nog niet laten vaccineren, een dag later zei hij het ‘zo snel mogelijk’ te laten doen. We vonden het vreemd dat een op het oog zo verstandige jongen, wiens vader nota bene apotheker is, had gespeeld met de gedachte toe te treden tot de sekte der wappies. Deze week maakten de sociale media de kwestie duidelijker. Ik ga de rel rond Moonsisters Van Lexmond en Rituals niet gedetailleerd uitleggen, maar dat het licht in de bovenkamer van de zusjes Van Lexmond meer helderheid behoeft, staat vast.

Een paar dagen geleden verscheen er een foto van een bijeenkomst bij de Moonsisters. (Begin dit jaar kwamen de Van Lexmondjes nog met een originele verklaring voor de bestorming van het Capitool in Washington: “Mars verplaatste naar Stier, een pittige transitie”.) Dat Doutzen Kroes op de foto stond, wekte dus geen verbazing (ook antivax en knetter), maar wel de aanwezigheid in het gezelschap van Annekee Molenaar, de vriendin van Mathhijs de Ligt. ‘Aha’, zeiden we tegen elkaar. ‘Achter elke succesvolle man, duikt op Instagram wel een blonde vrouw op.’

Matthijs de Ligt Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Matthijs de LigtBeeld Pro Shots / Stanley Gontha

9 oktober: een 8 voor Didier Deschamps

Een toptrainer doet niks zonder topvoetballers. Hij kan wel accenten leggen, bijvoorbeeld de positie in het veld van de romp van het team naar voren verschuiven. Toen Frankrijk druk ging uitoefenen op de Belgische verdediging, was het snel bekeken. De wissel van de falende Rabiot voor het nieuwe toptalent Tchouaméni, was doorslaggevend. Deschamps is voorzichtig, maar zijn blik is scherper dan die van Martinez.

Didier Deschamps  Beeld REUTERS
Didier DeschampsBeeld REUTERS

8 oktober: een 8+ voor Sergio Busquets

Toen ik las dat Koeman Piqué niet meer vertrouwde omdat hij te nauwe banden met de voorzitter onderhield, dacht ik aanvankelijk aan paranoia door stress. Toen ik Busquets zag spelen tegen Italië, de oude Busquets van vroeger, een heerser op het middenveld, technisch formidabel en tactisch beter dan de staf op de bank, dacht ik eerder aan een vertrouwensbreuk tussen de leiders in de kleedkamer van Barcelona en de om een afkoopsom strijdende Koeman. Het was vooral zijn spelvreugde die Busquets onderscheidde van zijn lusteloze houding op het middenveld van Barcelona. De manier waarop hij Pino aanspeelde met een hakbal, was ronduit verrassend. Misschien had hij er ook wel lol in dat in het Spaanse elftal nu iemand speelde die Pino heette, hoewel Pino in Spanje Paco Pico heet, in elk geval had hij veel chagrijn van zich afgeschud. Koemanchagrijn.

Sergio Busquets (r) in duel met de Italiaan Federico Chiesa. Beeld EPA
Sergio Busquets (r) in duel met de Italiaan Federico Chiesa.Beeld EPA

7 oktober: een 4 voor Kevin Glazer

Wilfred Genee stopt met zijn radioshow, ADO moet gered worden door gemeente Den Haag en Ronald Koeman denkt dat Gerard Piqué een stroman is van de voorzitter van Barcelona. We zouden het belangrijkste nieuws bijna over het hoofd zien. De Fifa vraagt Qatar de vaccinatieregels te versoepelen tijdens het WK. Alleen gevaccineerde supporters mogen vooralsnog het land in. Dat zou de zusjes Van Lexmond, Thierry Baudet en Willem Engel uitsluiten van een bezoek aan het toernooi. In Qatar woei opeens een frisse wind. Of de huidige maatregel ook voor de spelers geldt, is nog niet bekend. Wout Weghorst siddert. En beschouwden Memphis en De Ligt hun lichaam ook niet als een heiligdom? Nog een dom bericht: Kevin Glazer en zijn broers hebben aandelen in Manchester United verkocht. Die waren na de komst van Ronaldo 20 miljoen meer waard geworden. Het voetbal gaat zelden over de inhoud.

De broers Glazer met van links naar recht Kevin, Avram en Joel (allen met clubdas). Beeld Alamy/Imageselect
De broers Glazer met van links naar recht Kevin, Avram en Joel (allen met clubdas).Beeld Alamy/Imageselect

6 oktober: een 8 voor Mo Salah

‘Ik denk niet dat er iemand in de wereld op dit moment beter is dan Salah,” aldus pundit en oud-speler van Liverpool Jamie Carragher. Ik houd van dit soort uitspraken, sweeping statements als ze zijn. Salah speelde negen wedstrijden waarin hij negen keer scoorde en drie assists gaf. Tegen Manchester City maakte hij een mooi doelpunt na een passeeractie langs twee tegenstanders onder wie Bernardo Silva. Nu zijn naam toch is gevallen: ook Silva dingt mee naar die eretitel van ‘beste speler’ van de wereld op dit moment. Dit is tot nu toe zijn beste seizoen voor City waar hij de speelsheid van Monaco terugvond in combinatie met de door Guardiola gevraagde tactische discipline. Maar de allerbeste van de wereld is toch echt: Karim Benzema met zijn negen goals en zeven assists in acht wedstrijden. Morgen moet hij tegen België: makkie.

Mo Salah. Beeld Getty Images
Mo Salah.Beeld Getty Images

5 oktober: een 8 voor Adam Maher

Daley Blind had natuurlijk net verloren toen hij zei journalisten niet serieus te nemen. De agressie verbergt zich bij hem achter een glimlach die zegt: ‘Ik ben Daley Blind en jij niet.’ Of misschien: ‘Ik ben miljonair en jij niet.’ De gebroeders De Boer gaven graag af op de ­kleding van journalisten. De weerzin van voetballers voor de pers kun je vooral na een nederlaag van hun gezicht scheppen. Ik heb het niet over de lagere regionen, waar men blij is met alle aandacht. De regionen van pleasers als Bram van Polen of die jongen met dat blonde matje en zijn zoon. Adam Maher had het vroeger ook: toegankelijk na een overwinning, gesloten na een nederlaag. Hij heeft zich zo ontwikkeld dat hij nu in staat is onder de huid van Tadic te kruipen. Hij speelde zondag goed en volwassen.

Adam Maher. Beeld Pro Shots
Adam Maher.Beeld Pro Shots

4 oktober: een 4 voor Ronald Koeman

Frenkie de Jong vraagt zich af wat Koeman bezielde: “Welke idioot zet mij rechtsbuiten? Ik heb mijn hele leven nog nooit rechtsbuiten gespeeld. Messi stond ook weleens rechtsbuiten, met zijn linkervoet. Wat heeft het nou voor zin om naar binnen te komen met mijn rechterbeen aan de buitenkant? Ik kan wel een voorzet aan Luuk de Jong geven, maar die zit op de bank. Ronaldinho was ook rechts en die kwam van links, logisch. Hoppa, weer een doelpunt. 2-0 voor die gasten van Atlético. Suárez speelt goed, moet ik zeggen. Wat roept Schreuder nou tegen me? Wat heeft Koeman in zijn oor getoeterd? Moet ik naar links? Waarom brengt hij Luuk de Jong als hij mij naar achteren stuurt? Zal ik eens wat zeggen? Dat hele zootje is overspannen. Die denken maar aan één ding: aan hun fucking afkoopsom.”

Ronald Koeman. Beeld REUTERS
Ronald Koeman.Beeld REUTERS

2 oktober: een 8+ voor Edson Álvarez

Het was de week van de afgeschrevenen: Álvarez, Sangaré en Kökcü. En dus ook de week van het grote ongelijk van de ex-profjes die als analist door het leven gaan. We hoeven de beledigingen, de uitingen van minachting en andere schimpscheuten niet te herhalen: ze hebben met zijn allen bakzeil gehaald. Na afloop van Ajax-Besiktas werd alom de loftrompet gestoken over het spel van Gravenberch. In zekere zin was dat terecht. Hij vocht 20 duels uit waarvan hij er 14 won. Álvarez won maar 3 duels. Hiervoor is een reden: Ajax zette druk op de helft van de Turken, met Gravenberch als vooruitgeschoven middenvelder. Logischerwijs kwam hij dus veel in duels terecht.

Twintig meter achter hem stofzuigerde Álvarez van links naar rechts over het veld, wat hem tot dé marathonloper van de Champions League maakte. Niemand legde in het grootste bekertoernooi in twee wedstrijden een grotere afstand af: 23,7 kilometer. Hij had een passnauwkeurigheid van 96 procent, tegenover Gravenberch 87 procent. Ook dat is verklaarbaar. Achter in het middenveld wordt de bal nu eenmaal vaker zonder risico opzijgeschoven.

En dan nu het meest opvallende getal: de pass­nauwkeurigheid van de Mexicaan op de vijandelijke helft bedroeg 100 procent, die van Gravenberch 88 procent. Wat de statistieken niet lieten zien, waren de passes in de 11de en de 34ste minuut, die Gravenberch alleen voor de keeper brachten. Hij miste deze twee enorme kansen, die verborgen bleven in de cijferbrij.

Edson Álvarez. Beeld ANP
Edson Álvarez.Beeld ANP

2 oktober: een 9 voor Ibrahim Sangaré

Tot mijn verbazing benoemde Wim Kieft Gakpo en Sangaré in de rust tot uitblinkers bij PSV. Beter laat dan nooit ophouden met in het spoor van Sneijder en Raffie en de rest van de oud-profjes Sangaré te ­bashen, moet Wim hebben gedacht. Wordt een beetje belachelijk zo. Niet voor het eerst dit seizoen speelde PSV in Europa uitstekend. Het vasthouden van ­Gakpo aan het eind van het seizoen lijkt onmogelijk te worden. Deze jongen is te goed voor de eredivisie. Na de eerste helft had hij al vijf van de vijf dribbels tot een goed einde gebracht en had hij vijf sleutelpasses gegeven.

Het is al een wonder dat Götze heeft bijgetekend. Hij zorgde weer voor een geweldige assist op Zahavi na een door de Israëliër zelf opgezette aanval. Toen PSV bij de stand 1-2 in elkaar dreigde te storten, was het Drommel die met twee wereldreddingen met zijn voet zijn elftal door de depressie heen sleepte. Niet alleen had Sangaré het eerste doelpunt gemaakt met de buitenkant van zijn rechter – ‘technisch goeoed’ hoorde ik Hugo Walker zeggen– maar ook gaf hij in de 70ste minuut een fantastische steekbal op huurling Carlos Vinícius die de bal verprutste, net als even later een key pass van Gakpo. Zulke kansen missen is minstens zo verschrikkelijk als de keepersfout van Drommel tegen Willem II. Alleen zijn keepers altijd de lul en dus eenzamer dan veldspelers.

Ibrahim Sangaré. Beeld EPA
Ibrahim Sangaré.Beeld EPA

2 oktober: een 8 voor Orkun Kökcü

Met regelmaat heb ik gewezen op de voor mij on­begrijpelijke impopulariteit onder Feyenoordfans van de 20-jarige Kökcü. Donderdagavond maakte hij het belangrijke eerste doelpunt voor zijn ploeg. Voor Kökcü moet de komst van Arne Slot enorm belangrijk zijn geweest. Na Stam en Advocaat eindelijk een trainer die wel oog heeft voor talent, zeker meer dan de tribuneklanten. Bij dit ene doelpunt zal het echt niet blijven.

Orkun Kökcü. Beeld Pro Shots
Orkun Kökcü.Beeld Pro Shots

1 oktober: een 4 voor Kevin Blom

Een aantal what if-vragen: wat als Kevin Blom geen acute verstandsverbijstering had gekregen en met al zijn autoriteit –Nederlandse VAR-juryleden zijn de allerbeste van Europa– een arme scheids uit Bulgarije, Karbakov, had verordonneerd naar de kant te komen om een overtreding te bestraffen die niet eens geel was? Wat als Tuchel aanvallend tactisch net zo goed was als verdedigend? Dan had Lukaku best een paar ballen in zijn voeten gekregen, zich om kunnen draaien met het lichaam tussen de bal en Bonucci, om hem ‘uit de draai’ in de hoek van het Juvedoel te schuiven. Wat als Koeman verstand van middenvelders zou hebben en Pjanic het vorig seizoen had opgesteld en hem dit seizoen had behouden? Dan zou hij niet elke minuut aan die afkoopsom van twaalf miljoen hebben hoeven denken. Wat als Ryan Babel straatarm zou zijn geweest?

Kevin Blom. Beeld  Marcel van Dorst/Pro Shots
Kevin Blom.Beeld Marcel van Dorst/Pro Shots

30 september: een 9 voor Lionel Messi

Dat Di María geschorst was voor de wedstrijd tegen Manchester City, kwam Pochettino niet slecht uit. Nu kon hij, naast de controleurs Gueye en Herrera, als meest aanvallende middenvelder Verratti opstellen, die de beste man op het veld zou worden. Herrera had weer een basisplaats, verrassend genoeg, maar fijn voor Messi, die waakhond in zijn achtertuin. Hoewel Messi niet te beroerd was om mee te verdedigen, zoals in de 69ste minuut, toen hij vlak bij zijn eigen strafschopgebied een bal heroverde, die meteen weer door Neymar werd ingeleverd. De Braziliaan lijdt onder de aanwezigheid van de beste voetballer van de vorige generatie. Niks lukt, hij mist kansen en zijn scharen verworden tot struikelingen. Messi daarentegen blijft alert loeren. Op het juiste moment ontving hij het hakje van Mbappé, diens tweede assist, en legde de bal in de kruising. Topvoetballer in topwedstrijd.

Lionel Messi. Beeld AFP
Lionel Messi.Beeld AFP

29 september: een 6 voor Dusan Tadic

Heel oneerlijk in het voetbal is de mate waarin een keepersfout wordt beoordeeld, vergeleken met de blunder van een aanvaller. Ik vertel geen nieuws, maar vraag toch aandacht voor de manier waarop Tadic een geniale voorzet van Haller er niet in kon krijgen. Op twee meter afstand van een open doel miste hij gruwelijk. Het was beslist erger dan die bal door de benen van Pasveer tegen Sporting. In de 86ste minuut kreeg Sierd eindelijk oog voor de passnauwkeurigheid van Álvarez. Voortdurend had hij Gravenberch zitten ophemelen die aan de wedstrijd weinig meer had toegevoegd dan zijn elegante loopvermogen. Hij miste in de zestien elke bal die voor zijn voeten kwam. In de twaalfde minuut gaf Haller hem een steekbal die een assist had kunnen betekenen. Ryan raakte lucht. Het gaf niet, Ajax won. Om met Raffie te spreken: ‘Kippenvel.’

Dusan Tadic tijdens de UEFA Champions League wedstrijd tussen Ajax en Besiktas. Beeld ANP
Dusan Tadic tijdens de UEFA Champions League wedstrijd tussen Ajax en Besiktas.Beeld ANP

28 september: een 9 voor Antony

Ten Hag noemde het ‘opportunistisch’ van Van Hooijdonk om Ajax naar de finale van de Champions League toe te analyseren. Nu is deze man wel degelijk een opportunist, maar Ten Hag kan niet ontkennen dat Ajax, aangevoerd door Antony, de laatste weken een soort voetbal speelt waarvan engelen gaan zingen. Besiktas was tegen Dortmund beter dan verwacht. Pjanic, Ghezzal en Hutchinson konden goed meekomen met de Duitsers. Laten deze drie uitblinkers nu geblesseerd zijn. Batshuayi en Özyakup zijn ook geen stagiairs, wat niet wegneemt dat Ajax na woensdagavond zomaar op zes punten in de poule kan staan, waarmee de Europese overwintering praktisch een feit is. Plus de extra miljoenen, de punten voor de coëfficiëntenlijst, de opgetogen sfeer in de Arena en de waardering in het buitenland. De vraag is alleen: waar blijft mijn Bob Marleyshirt dat ik 20 augustus heb besteld?

Antony. Beeld Pro Shots/Niels Boersema
Antony.Beeld Pro Shots/Niels Boersema

27 september: een 8,5 voor Edson Álvarez

Alvarez heeft individueel getraind met Witschge en Vanenburg, las ik. Zo lijkt het net alsof hij het eerst niet kon, de bal aannemen en doorpassen. Vroeger zeiden verdedigers dat ze hadden getraind met Jaap Stam en dat ze daar zoveel aan hadden gehad. Matthijs de Ligt kreeg Jaap twee wedstrijden als trainer en concludeerde: “Ik had graag langer met Stam gewerkt.” NOT. Álvarez kon al voetballen voordat hij van Richard leerde de bal achter het standbeen aan te nemen. Graag had ik gehoord dat Edson tijdens een individuele training aan Witschge en Vanenburg had laten zien hoe je een bal perfect getimed op doel kopt. “Kijk, Gerald, eerst ga je omhoog, je komt ver van de grond, je buigt je bovenlichaam naar achteren en dan slá je de bal met het hoofd in de verre hoek.” En dan hoofdschuddend toekijken.

Edson Álvarez. Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
Edson Álvarez.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

25 september: een 7 voor Frenkie de Jong

Het elftal van Koeman doet me denken aan het Ajax in de periode van de onheilspellende klinkers. Ruud Krol was de laatste van het Dream Team die was vertrokken. Nadat hij in het veld medespelers had geduwd en geslagen, kon hij het niet meer aanzien. Hij ging naar Napels. Let wel: een jaar of zes eerder keken we naar Cruijff, Keizer, Neeskens, Mühren en Rep. Zij werden opgevolgd door jongens die Sjaak Storm, Kees Zwamborn, Ton Blanker, Karel Bonsink en Edo Ophof heetten, namen met onheilspellende klinkers. Natuurlijk zag je in de opstelling ook de namen van Lerby, Arnesen, Ling en Tahamata, zoals het huidige Barcelona voetballers telt als Memphis en Frenkie de Jong, Pedri, Ansu Fati en Dembélé, maar de laatste drie zijn geblesseerd. Dat Memphis een sportman is die gedijt bij psychologische rust, bij veiligheid, zagen we tegen Cadiz op donderdagavond. Hij miste drie grote kansen waarvan één in de 50ste minuut, nota bene op een feilloze voorzet van Luuk de Jong. (Peter Boeve kreeg de bal ook weleens voor het doel.) Het was bijna aandoenlijk om de over zijn eigen voeten struikelende Memphis die bal nauwelijks te zien raken. In de laatste minuut van de wedstrijd zette de Krol van Barcelona, Piqué, Memphis alleen voor de keeper. Tevergeefs. Krol zou hebben geslagen. Xavi is zes jaar weg, Iniesta drie jaar en Messi twee maanden. Barcelona moet wachten op een nieuwe golf talent, zoals de onheilspellende klinkers werden opgevolgd door Rijkaard, Vanenburg en Van Basten.

Frenkie De Jong  Beeld Getty Images
Frenkie De JongBeeld Getty Images

25 september: een 8 voor Yassine Zazkir

Aangenaam verrast was ik de naam van Yassine Zakir tegen te komen bij Telstar. Gisteravond zal hij onder leiding van Louis van Gaal hebben meegedaan tegen Jong AZ, een wedstrijd die op het moment van schrijven nog gespeeld moest worden. Na acht maanden heeft Zakir zichzelf opgesteld. Dat wil zeggen: eerst was hij die jongen die altijd kwam meetrainen en zich de blubber werkte. Toen kreeg hij een contract en speelde hij Liesdek uit de basis. Niet voor niets noemden ze hem bij Zeeburgia, waar hij vandaan komt, ‘de Duitser’. Hij bleef maar lopen. Te vroeg werd hij gescout door FC Groningen. Heimwee naar Geuzenveld in Amsterdam Nieuw-West zat hem in de weg, ook toen hij naar Cambuur ging. Zijn loopbaan eindigde voorlopig bij Lienden. Hoe ik dit weet? Omdat Yassine een vriendje had met wie hij vanaf zijn vierde jaar elke dag naar school liep, van groep 1 tot en met groep 8. Elke dag waren ze aan het voetballen. Op het pleintje waren ze onverslaanbaar, met school wonnen ze alles. Het vriendje was de beste voetballer van de buurt, schopte het zelfs tot het eerste van Ajax. In de zomer van 2017 gingen ze nog met vakantie naar Turkije. Dat was de laatste keer dat hij met Abdelhak Nouri had gevoetbald.

 Yassine Zakir Beeld Pro Shots / Remko Kool
Yassine ZakirBeeld Pro Shots / Remko Kool

25 september: een 9+ voor Karim Benzema

Benzema maakte tegen Mallorca zijn tweehonderdste doelpunt en gaf meer dan honderd assists in de Spaanse competitie. In 389 wedstrijden was hij dus ruim driehonderd keer betrokken bij een doelpunt. Onthoud daarbij dat hij jarenlang ballen moest inleveren bij de grote Ronaldo. Stel toch eens dat die Portugees nooit op zijn pad was gekomen, hoeveel keer had hij dan gescoord? Een what if-vraag die ik graag gesteld wil hebben.

Karim Benzema Beeld AFP
Karim BenzemaBeeld AFP

24 september: een 8 voor Cody Gakpo

Drommel kreeg de schuld van een tegengoal waaraan hij weinig kon doen. Een schot van Cordoba lag niet voor de hand, dus Drommel bewoog naar links omdat hij terecht anticipeerde op een voorzet. Het werd een loei van jewelste via de korte hoek. Drommel had daarvoor en daarna een paar typerende reddingen die doelpunten voorkwamen. Cordoba is een interessant geval: voormalig Spaans international O21, gehuurd van Bilbao, geschatte transferwaarde twee miljoen, hoogste transferwaarde in 2018 van vijf miljoen. Hoe kan Go Ahead deze jongen huren? Enfin, hij is goed, maar niet zo goed als Gakpo. Als ik hem zie moet ik denken aan Mbappé, hoewel, hij is stijver in de heupen, minder snel, minder in de dribbel, maar Gakpo heeft het betere schot. Hij blijft een voetballer waar ik heel graag naar kijk. Alles op snelheid doen en dan knallen.

Cody Gakpo.  Beeld Pro Shots / Erik Pasman
Cody Gakpo.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

23 september: een 6 voor Ronald Koeman

Koeman is een opportunist en zwemt als een vis in het troebele water van het bedorven voetbal. Dat Kanté bij zijn komst naar Chelsea een Jersey-constructie weigerde, omdat hij liever een maandelijkse rekening wilde sturen met zijn banknummer erop, zou in Koemans hoofd niet opkomen, laat staan in dat van multimiljonair en plezierjachtmatroos Rob Jansen. Waarschijnlijk hebben ze erom gelachen. Toch sta ik thans in het kamp-Koeman, nu hij zich in bochten moet wringen om de oprotpremie van Barcelona niet door zijn vingers te laten ­glippen. Koeman heeft die club, die nog steeds lonkt naar de European Super League, niet naar de gallemiezen geholpen. Daarvoor zijn de tachtig bestuursleden of daaromtrent verantwoordelijk. Dus ik hoop dat hij zijn zes miljoen pakt en dat we de zure kop van Laporta in beeld krijgen bij het overhandigen van het koffertje van genoegdoening.

Ronald Koeman. Beeld EPA
Ronald Koeman.Beeld EPA

22 september: een 8 voor Noussair Mazraoui

Er waren een paar zomers dat Nous Mazraoui logeerde bij Abdelhak Nouri in Geuzenveld, als hun ouders met vakantie waren naar Marokko. Of ze de baard al in de keel hadden, weet ik niet, in elk geval was Nous ongeveer even klein als Appie. Omdat ze nog geen scooters hadden, gingen ze met de bus en de metro naar De ­Toekomst om te trainen. Zo langzamerhand is Mazraoui de laatste medespeler van Nouri die over is van zijn generatie. Van de Beek en Bergwijn spelen in de Premier League, Eiting bij Genk, Frenkie in Barcelona. Nous stapte over naar Mino Raiola. Misschien ben ik wel te sentimenteel voor het voetbal, maar ik hoop dat Nous nog een tijdje in Amsterdam blijft, omdat ik vind dat hij een typische Ajaxspeler is. En omdat hij me soms zomaar aan Appie laat denken.

Noussair Mazraoui. Beeld ANP
Noussair Mazraoui.Beeld ANP

21 september: een 8+ voor Jens Toornstra

Een paar keer per seizoen zegt iedereen: “Hij kan beter voetballen dan iedereen denkt.” Iedereen zei het zondag na die beheerst ingeschoten bal in de bovenhoek met de binnenkant van zijn rechter. Toornstra wordt onderschat, zei iedereen. Toornstra is geen Messi. Toornstra gaat zonder morren zitten als een trainer hem wisselt. Messi deed dat niet. Hij zag de uitgestoken hand van Pochettino niet en ging zitten met een kwaaie kop. In het eerste half uur had de voorhoede van PSG er lustig op los gecombineerd, toen moest ik even naar Promenade. Bij terugkeer in het stadion bleek het 1-1 te staan en was Lyon beter dankzij de middenvelders Paquetá en Caqueret. Pochettino offerde Messi en Di María voor Hakimi en Icardi. Dat Messi’s ­vijand Icardi de winnende erin kopte, noopt mij hier de zin ‘dat was extra zuur’ te gebruiken.

Jens Toornstra. Beeld ANP
Jens Toornstra.Beeld ANP

20 september: een 9 voor Jimmy Greaves

Jimmy Greaves heb ik één keer live zien spelen. Het was tijdens een wedstrijd waarin Coen Moulijn en Frans Bouwmeester de show stalen. Op 5 december had ik van Sinterklaas een kaartje voor Nederland-Engeland gekregen. Vier dagen later stond ik in mijn plastic poncho in de stromende regen in het Olympisch Stadion te genieten van het flitsende aanvalsspel van de twee Feyenoorders op de linkervleugel. Engeland werd kapot gecombineerd. Greaves en Bobby Charlton kwamen er niet aan te pas. Mijn DWS’ers Israël, Schrijvers en Flinkevleugel waren te goed. Coen maakte 1-0 met zijn rechter. We gingen winnen. Totdat zeven minuten voor tijd Greaves deed wat hij altijd deed. Hij maakte een van de 479 goals van zijn carrière. Nu is Jimmy dood. Hij heeft me het nog springlevende beeld nagelaten van dat doelpunt uit 1964, op het groenste gras denkbaar.

Jimmy Greaves. Beeld AP
Jimmy Greaves.Beeld AP

18 september: een 9 voor Mario Götze

Obispo was de eerste PSV’er die de bal aan een Spanjaard gaf. Na een minuut of tien was dat. Aad de Mos voorspelt dat hij snel in het Nederlands elftal staat omdat hij zich zo goed concentreert. Ik doe ook een voorspelling: zodra Sangaré fit is, zit Obispo weer op de bank.

PSV-Sociedad was een fijne wedstrijd met de mooiste aanvallers. Centraal achterin lekte PSV als een emmer met gaten. Na een half uur gaf Ramalho een bal weg en in de blessuretijd kopte Boscagli, die op de plek van Sangaré moest, een bal zomaar voor de voeten van Oyarzabal die eruitziet als een veteraan maar pas 24 jaar is en 70 miljoen waard. Het was juist laat in de tweede helft dat PSV Real Sociedad omver begon te duwen. Ze konden niet meer, de Basken uit een van de mooiste badplaatsen van Spanje, San Sebastian. Misschien net te veel ­txakoli gedronken bij de lunch.

Götze was in topvorm en, in tegenstelling tot ­Obispo, geconcentreerd tot in zijn tenen. Niet alleen scoorde hij zelf, maar de manier waarop hij Gakpo vrij voor de keeper zette, was weergaloos. Eerst kreeg een back de bal door zijn benen, daarna stak Mario de bal tussen twee verdedigers door zodat Gakpo met links kon binnenschieten. Ik blijf het bijzonder ­vinden dat PSV erin is geslaagd Götze binnen te halen en hem nu nog te laten bijtekenen ook. Moeiteloos zou hij mee kunnen draaien in het Manchester City­systeem van Guardiola.

Het laatste kwartier was het een middeleeuwse ­oorlog. Sociedad een kasteel met opgehaalde brug over de slotgracht, PSV de aanvallers die met hun lang­bogen, stormladders, rammeien en lepelblijden de kortste weg naar binnen zochten, de Basken die niet veel verder kwamen dan stenen gooien en kokende olie over de rand mieteren. Toch hielden ze stand, op het nippertje, Teze knalde op de paal, maar wij hebben nu al zin in de return. Mooie ploegen.

Mario Götze. Beeld ANP
Mario Götze.Beeld ANP

18 september: een 8+ voor Camavinga

Hij had al gescoord in zijn eerste competitiewedstrijd voor Real Madrid. Woensdag kwam er tegen Inter een assist bij om in een doosje te doen. Camavinga viel in, ver in de tweede helft, hij zette een aanval op door naar Valverde te passen, die gaf hem een halfhoge bal terug, door Camavinga meteen uit de lucht ragfijn op Rodrygo geplaatst: winnend doelpunt.

Het is ongelofelijk dat dit grootste talent uit de Franse voetbalschool voor maar 30 miljoen naar Real Madrid kon verkassen. Rennes had kennelijk geen zin meer in het gezeur. Een extreem koopje was het wel. En ook fijn dat Ziggoanalist Van der Vaart op deze manier kennis kon maken met een van de grote beloften van het Europese voetbal. ‘Hoe heet hij ook alweer?’

Eduardo Camavinga. Beeld AP
Eduardo Camavinga.Beeld AP

18 september: een 4 voor Dirk Kuijt

Dirk: “Weet je nog Wes, dat Louis jou op scherp probeerde te zetten?”
Wes: “Ging hij zeiken over mijn conditie, die paardenlul.”
Dirk: “Toen heb jij in Istanboel een personal trainer ingehuurd, kickbokser toch?”
Wes: “Maatje van me. Ik kwam in Rio aan als Yuri van Gelder.”
Dirk: “Ik moest rechtsback van Louis.”
Wes: “We noemden je toen Kyle Walker, hahahaha.”
Dirk: “Mis jij Louis?”
Wes: “Als kiespijn.”
Dirk: “Ik heb een keer samen met hem geanalyseerd. Uitslover, zeg. Hij had zich voorbereid.”
Wes: “Mafkees.”

Dirk Kuijt en Wesley Sneijder. Beeld ANP
Dirk Kuijt en Wesley Sneijder.Beeld ANP

17 september: een 9+ voor Jurriën Timber

Niet alleen optisch maar ook cijfermatig was Timber de beste speler van Ajax tegen Sporting Portugal. Optisch gezien deed hij dingen als achteloos één of twee mannetjes passeren, onzichtbaar haast, na subtiel verbloemde lichaamsschijnbewegingen en kort voor tijd was er een dieptebal van een Portugees die er heel gevaarlijk uitzag. Ineens verscheen Timber, ‘als een duveltje uit een doosje’ en zette de zijkant van zijn voet tegen die gevaarlijke bal. Waar komt hij ineens vandaan, dacht ik. Timber had van iedereen de meeste balcontacten, 78, en verloor er drie. Het modewoord bizar dringt zich op. Hij dribbelde zes keer en slaagde in honderd procent van de gevallen. Hij won tien van zijn veertien persoonlijke duels (Opta). Opnieuw overvalt me de neiging om ‘bizar’ te zeggen. De ontwikkeling van Timber verloopt sensationeel. We hebben het vaak gehad over Alexander-Arnold. Ik prefereer Timber.

Jurriën Timber. Beeld AFP
Jurriën Timber.Beeld AFP

16 september: een 9,5 voor Sébastien Haller

Laten we beginnen met het slechte nieuws: Besiktas is beter dan verwacht. Besiktas is meer dan een heksenketel. Erik ten Hag zag op tijd in dat het verkopen van Álvarez geen goed idee zou zijn na de 0-4 tegen PSV. Veel trainers hebben weinig inzicht in de kracht van sommigen van hun spelers. Een paar voorbeelden: Pjanic werd bij Barcelona door Koeman genegeerd en weggepest. Dortmund won, maar Pjanic was de beste gisteravond. Advocaat zette Hutchinson rechtsback bij PSV. ­Gisteren speelde hij ‘in zijn kracht’ als lopende en verrassend diepgaande middenvelder. Amateurtrainer Sneijder was nog niet klaar met het bekendmaken van zijn favoriete Ajaxopstelling bestaande uit Neres, Tadic en Antony, of Haller had er al twee inliggen. In de tweede helft kwamen er twee bij. Sneijder zal Ajax dan ook nooit trainen. Dat is het goede nieuws van vandaag.

Sébastien Haller Beeld ANP
Sébastien HallerBeeld ANP

15 september: een 6- voor Cristiano Ronaldo

“Jullie zijn stuk voor stuk geweldige spelers en ik geloof ook echt in jullie. Anders was ik niet teruggekomen,” aldus Ronaldo in een speech tegen zijn medespelers bij Manchester United. Pogba werd er meteen zo misselijk van dat hij tegen Young Boys alle ballen verloor die voor zijn voeten kwamen. Eindelijk had hij een vrije rol aan de linkerkant, komt die Portugese ijsbadbully en diëtist hem in de weg lopen. Donny speelde goed tegen de Zwitsers, beter dan Pogba en Fred. Solskjaer trad na de rode kaart voor Wan-Bissaka op met de ruggengraat van Rutte ten opzichte van de boeren en de horeca. Hij haalde Sancho eruit en na rust Donny van de Beek voor Varane die schuldig was aan de gelijkmaker van de Zwitsers. Lekker gewisseld, pik. En weet je: Ronaldo maakt je geen kampioen met zijn spieren, wedden?

Cristiano Ronaldo. Beeld AP
Cristiano Ronaldo.Beeld AP

14 september: een 9 voor Noussair Mazraoui

Wie zet je als eerste op het wedstrijdformulier? Ik zet Mazraoui bovenaan, zeker nu hij in een vorm steekt als nooit tevoren. Hij kan een man voorbij, hij heeft een steekpass, hij kan een bal terugtrekken naar de penaltystip en hij knijpt als de beste bij een counter van de tegenstander. En vergeet zijn schot niet, de doelpunten tegen Bayern en Benfica in dát seizoen. Als Ajax tegen de per definitie strontvervelende Portugezen ‘het gif’ van de Zuid-Amerikanen niet denkt te kunnen missen, wie is dan het slachtoffer? Blind? Niemand kan zich dat voorstellen hoewel zijn vorm ver te zoeken is. Dus óf Tagliafico wordt het slachtoffer, óf Martinez, óf, ik durf het bijna niet te zeggen… Gravenberch, omdat Blind als eerste op het formulier wordt gezet door de man die erover gaat. Desnoods met de punt naar achteren.

Noussair Mazraoui. Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
Noussair Mazraoui.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

13 september: een 4 voor Team Jonk

Meesnuffelende trainers bij transfers in het voetbal zijn even oud als de sport zelf. Zaterdag schreef Bas Soetenhorst in deze krant over de door Team Jonk bedongen salarisconstructie bij hun werkgever Volendam. Jonk, Jongkind en Van Leeuwen snuffelen voor vermoedelijk 10 procent mee bij de verkoop van spelers. We begrijpen nu de door Team Jonk uitgeslagen wartaal over Antonucci stukken beter. Deze Belgische middenvelder kon volgens Team Jonk vergeleken worden met Nouri en Frenkie de Jong samen, zo goed was hij. Arnesen stonk erin. Feyenoord kocht Antonucci. Een jaar of zes geleden vertelde een speler van Ajax O19 die daar weg wilde me dat Jonk had aangeboden hem naar Trencin ‘te brengen’. Nog altijd parasiteert Team Jonk op de naam van Cruijff, wiens voetbalfilosofie men zegt te verspreiden. Ik begrijp niet dat een club als Volendam meedoet aan dit bederf.

Wim Jonk. Beeld Pro Shots / Stefan Koops
Wim Jonk.Beeld Pro Shots / Stefan Koops

11 september: een 9 voor Louis van Gaal

Valentijn Driessen kon het weer niet uit zijn pen ­krijgen: er is er maar een die dit succes van het Nederlands elftal had kunnen bewerkstelligen, Louis van Gaal. Je moet er toch niet aan denken dat Henk ten Cate namens de Telegraaf op die Oranjebank zou hebben gezeten. Valentijn hoopt nu dat de spelers Louis ertoe kunnen brengen 4-3-3 te blijven spelen. Ik begrijp niet dat deze actiejournalisten het principe van de boemerang maar niet onder de knie kunnen krijgen. Als Louis wint, verliest de Telegraaf. Zakelijk gezien is dat een partijtje koorddansen zonder vangnet.

Een interessantere discussie werd gestart door Simon Kuper in Studio Voetbal, waar hij beweerde dat het voetbal zich zo snel ontwikkelt dat een man van 70 die er minstens vijf jaar is uit geweest, het niet meer kan volgen. Dat zou kloppen als tactiek en de lichamelijke ontwikkeling van de spelers de doorslag zouden geven. Ik geloof van niet. Volgens mij is de rol van de materie tussen de oren belangrijker.

Kijk naar Berghuis: bedreigd door vermeende fans na een overstap naar een concurrerende club, zich met moeite aanpassend bij Ajax, gruwelijk falend tegen Noorwegen en tijdens het eerste half uur tegen Montenegro. Toen Memphis scoorde, ging Berghuis draaien. De druk was van de ketel. Een basisplaats tegen Turkije deed de rest.

Van Gaal slaagt erin met zijn pedagogische en didactische gaven gelouterde voetbalmiljonairs met hun fragiele ego’s ervan te overtuigen dat ze heus wel goed genoeg zijn. ‘Natuurlijk kan jij voetballen, dat heb je allang laten zien.’ Het klinkt simpel maar zo eenvoudig is het, ben ik bang.

Louis van Gaal. Beeld ANP
Louis van Gaal.Beeld ANP

11 september: een 8 voor Antoine Griezmann

Griezmann schijnt niet zo populair te zijn in het Franse elftal. Zo was hij not amused met alle aandacht in de media voor de terugkeer van Karim ­Benzema in het nationale team. Hij moest van de rechtervleugel komen, wat hem niet beviel. Mbappé was kwaad op Griezmann omdat de laatste alle vrije trappen neemt terwijl de jongste international vindt dat hij dat beter kan. En, als hij had gescoord, de ­winnende bijvoorbeeld, placht Griezmann in de kleedkamer te zeggen: “Zo, jongens, ik heb jullie er weer eens doorheen gesleept.” Kortweg, een etterbak te zeer overtuigd van zichzelf om zich van anderen ook maar iets aan te trekken.

En zie: Frankrijk moet tegen Finland, Griezmann mag centraler spelen en vormt met Karim Benzema het ideale spitsenduo. Het eerste doelpunt was het gevolg van een gemasseerd passje met de buitenkant rechtervoet van Benzema, ongeveer zoals Nouri in Jong Ajax Frenkie de Jong ooit aanspeelde tegen NAC: de bal werd technisch perfect ingeschoten met zijn linker buitenkant door Griezmann.

In het voetbal kunnen ruzies ontploffen als een gaslek en oplossen als suiker in de koffie. L’Equipe rekende de symbiose voor: 17 keer speelde Griez­mann Benzema aan, 11 keer gaf Benzema de bal aan Griezmann. In een voetbalelftal kunnen opvlammende ruzies sneller doven dan op de peuterspeelzaal.

Antoine Griezmann. Beeld AFP
Antoine Griezmann.Beeld AFP

11 september: een 7 voor Ryan Gravenberch

Ajax, lees Overmars, neemt binnenkort contact op met de ‘entourage’ van Gravenberch. De entourage bestaat uit een bolle, schreeuwende man genaamd Raiola. Waar het woord entourage precies vandaan komt, begrijpt Raiola ook niet. Dat is het eerste affront waarover hij Overmars begint uit te kafferen. Het gaat namelijk niet om Gravenberch, maar om Raiola.

Ryan Gravenberch. Beeld ANP
Ryan Gravenberch.Beeld ANP

10 september: een 7 voor Luuk de Jong

Luuk beleefde naar eigen zeggen het hoogtepunt van zijn loopbaan bij het tekenen van de leenovereenkomst tussen Sevilla en Barcelona. ­Volgens Koeman is De Jong bij voorzetten een betere spits dan Neymar. Dit geklets moeten we maar aanhoren in het voetbal terwijl mensen thuis hoofdschuddend luisteren naar de ongecontroleerde woordendiarree op persconferenties. Luuk de Jong kan koppen, that’s it. Voor Sevilla maakte hij in 69 wedstrijden 10 doelpunten, wat weinig is, zelfs voor een spits die 12 miljoen heeft gekost. In de halve finale en finale van de Europa League in het voorjaar van 2020 besliste hij de wedstrijden tegen Manchester United en Inter. De eerste met zijn ­linker, ongedekt bij een lage voorzet van rechts. Inter klopte hij met twee schitterende kopgoals. Het waren zijn beste prestaties voor Sevilla. Dinsdag speelt Barcelona thuis tegen Bayern. Maakt Luuk de winnende?

Luuk de Jong. Beeld AFP
Luuk de Jong.Beeld AFP

9 september: een 8+ voor Stefan de Vrij

Vrat hij Haaland al een paar keer op, van Burak Yilmaz had De Vrij helemaal geen last. Drie keer scoorde de Turkse spits in de thuiswedstrijd tegen de centrale verdedigers De Ligt en Blind. Op doel stond toen Krul omdat Cillessen geblesseerd was geraakt in de warming-up –het polletje der struikeling? Het is nog geen half jaar geleden, ongelofelijkerwijs. In die periode zag ik Yilmaz wekelijks schitteren voor Lille, dus Blind centraal achterin vond ik niet voor de hand liggend. Misschien zag de technische staf Lille niet zo vaak. Daley Blind zagen we terug in de Arena, als linksback. Dat De Vrij nu in de basis stond, zal niemand verbazen: onder Van Gaal brak hij door als de voorstopper van wereldklasse die hij nog steeds is. De Ligt is goed, maar zo goed als De Vrij nog niet.

Stefan de Vrij. Beeld Stanley Gontha/Pro Shots
Stefan de Vrij.Beeld Stanley Gontha/Pro Shots

8 september: een 9 voor Davy Klaassen

Het spijt me, maar ik ga mezelf citeren. Zaterdag schreef ik over het WK van 1998. Dat Nederland toen zo goed speelde. Ik voegde eraan toe: ‘Het klinkt misschien raar, maar ik denk dat het huidige Oranje echt niet mijlenver verwijderd is van het niveau van toen.’ Niet om mijn gelijk te halen, maar om te benadrukken dat voetballen een spel is waar details de doorslag geven. Cruijff voorzag het, zoals zoveel. Die twee combinaties tussen Klaassen en Memphis werden uitgevoerd op het scherpst van de snede. Als er sprake is van topvorm, dan bereikt de bal de medespeler. Is de vorm 95 procent, dan zie je een ternauwernood mislukkende combinatie. Het is lullig voor Frank de Boer, maar Louis van Gaal heeft de potentie van Davy Klaassen wel goed ingeschat. Dat hij uiteindelijk Bergwijn erbij heeft gehaald, duidt op hetzelfde inzicht.

Davy Klaassen. Beeld ANP
Davy Klaassen.Beeld ANP

7 september: een 9 voor Romelu Lukaku

Hakbal Hazard, hakbal Lukaku, Saelemaekers vrij voor de goal en 3-0. Dat bracht Lukaku tegen Tsjechië op een goal en een assist. Zijn doelpunt kwam snel na de huldiging voor zijn honderdste interland na een perfecte dieptepass van Vanaken. Dezelfde voetballer zette Hazard met een hakje vrij voor het tweede doelpunt van België, de tweede assist van Vanaken. Zelden kijk ik naar de Belgische competitie maar Vanaken zou een reden kunnen zijn het vaker te doen. Wij hebben zo’n voetballer niet, evenmin hebben we een Lukaku. In Depay hebben we wel een soort Hazard en in Wijnaldum een soort Tielemans. Een Frenkie de Jong hebben zij weer niet. Naar een De Vrij, een De Ligt en een Van Dijk kunnen de Belgen fluiten, wij naar een Courtois. Als Van Gaal de tijd krijgt, kunnen we ze hebben, op den duur.

Romelu Lukaku. Beeld BELGA
Romelu Lukaku.Beeld BELGA

6 september: een 8 voor Memphis Depay

Verstappen won de Dutch Grand Prix, ‘mede dankzij prins Bernhard’, aldus de verslaggever van Ziggo. Toch ben ik blij dat die Oranjes in het voetbal hun rol weten te beperken tot die van klapvee. Anders zou Louis ze wel op hun plaats wijzen. Berghuis begon slecht aan de wedstrijd tegen Montenegro, zo slecht dat Jeroen Stekelenburg na afloop aan Van Gaal vroeg of hij niet aan een wissel had gedacht. Louis jokte een ontkenning. De belangrijkste voetbalpatronen spelen zich af tussen de oren, zeker bij Berghuis. Zodra Memphis had gescoord, begon Berghuis beter te draaien. Het was Memphis die zwoegend de bal heroverde die door Berghuis werd omgetoverd tot een schitterende steekpass op Wijnaldum: 3-0. Tegen de Noren had hij op net zo’n manier de voorassist op Wijnaldum geleverd. Ook Memphis speelt tussen de oren: zaterdag uitstekend, slecht tegen de Noren.

Memphis Depay. Beeld Pro Shots / Niels Boersema
Memphis Depay.Beeld Pro Shots / Niels Boersema

4 september: een 5 voor Daley Blind

Op Twitter kwam ik een tekst tegen van Thierry Henry over de angst van de Fransen voor het Nederlands elftal tijdens het WK van 1998. “When Brazil won the semifinal on penalty’s, we celebrated.” Stonden daar juichende Fransen in de kantine van het trainingscentrum, omdat Cocu en Ronald de Boer hun penalty misten? Henry: “Ik was jong, maar ik weet nog dat de oudere spelers echt niet tegen Holland wilden. Ze waren sterk, snel, technisch geweldig, ze hadden een mooie stijl van voetballen. Iedereen wilde Nederland vermijden.” Ik herinner me een onverwacht antwoord van Frank de Boer in een film die ik tien jaar geleden maakte over de toenmalige trainer van Ajax. Over datzelfde WK-toernooi in Frankrijk zei hij met een niet karakteristieke emotie: “Wij waren zo goed toen. We hadden wereldkampioen moeten worden.” Later hoorde ik dat Guus Hiddink daar boos om was geworden. Die vond een derde plaats al heel mooi. Het klinkt misschien raar, maar ik denk dat het huidige Oranje echt niet mijlenver verwijderd is van het niveau van toen. Mocht Van Gaal erin slagen om zich te plaatsen, dan krijgt hij in 2022 eindelijk de tijd om langer dan twee dagen te bouwen aan een systeem dat ons voorbij de groepsfase kan brengen. Van Dijk zal dan zijn oude vorm terug hebben, De Vrij hoeft die vorm alleen maar vast te houden, Frenkie de Jong leert van Louis, Bergwijn verovert een vaste plek, Gakpo ontwikkelt zich snel en Memphis eist niet meer elke vrije trap op, laat staan de corners. Blind verliest gaandeweg steeds minder ballen en zeker geen 24. Zoals bekend zit verbetering van het voetbal in de details. Noem me een optimist, maar de Noren hadden in Haaland, Elyounoussi, Ødegaard en Hauge inderdaad een aantal spelers dat bij Nederland had mogen meedoen. Het gelijke spel was woensdag het maximaal haalbare.

Daley Blind. Beeld ANP
Daley Blind.Beeld ANP

4 september: een 8 voor Hans Vanaken

De eerste helft keek ik naar Hongarije-Engeland (saai), de tweede naar Estland-België. De Belgen speelden als Nederland in 1998: wervelend. Eindelijk mocht Vanaken meedoen en dat deed hij goed. Het is een ouderwetse voetballer, te lang en te traag voor die onverwachte techniek en dat spelinzicht. Een voetballer om van te houden. Carrasco flitste voorbij zijn back alsof het een simpele Est was en op rechts hadden ze een verdediger die Saelemaekers heette, de naam van een romanfiguur (Claus, Brusselmans, Boon, Conscience, vul maar in). Hij had een passeerbeweging en een demarrage. Lukaku was weer bezig als Haaland, hoewel de laatste sneller weg is. Beiden ontvangen de bal in de zestien, beschermen hem met de steigerbouw van hun lichaam, draaien weg als bulldozers en schuiven hem in de verre hoek. Niet te verdedigen, die gasten. Wat me opviel, was dat Vanaken verder naar voren speelde dan Tielemans. Dat bleek gevaarlijker.

Hans Vanaken. Beeld BELGA
Hans Vanaken.Beeld BELGA

4 september: een 4 voor Andre Onana

Onana is teruggezet naar Jong Ajax, maar wel ingeschreven voor de Champions League. Het klinkt niet logisch. Onana zou Ajax door de groepsfase heen kunnen keepen en miljoenen verdienen. Aan de andere kant zou hij door een zichtbaar gebrek aan ritme zomaar drie ballen kunnen laten schieten, die Ajax dan miljoenen kosten. (De waarde van dertig miljoen op de site Transfermarkt zijn ze al kwijt.) Blij toe dat ik die beslissing niet hoef te nemen.

Andre Onana. Beeld AP
Andre Onana.Beeld AP

3 september: een 5 voor Memphis Depay

Van Gaal was reëel in het interview na de wedstrijd tegen Noorwegen. Er is een opvallend verschil in intelligentie en eerlijkheid tussen hem en de mensen die altijd wat op hem hebben aan te merken. Hij vond dat het Nederlands ­elftal te slordig had gespeeld. Dat was ook zo.

Ik slingerde zowel Van Dijk als Blind, ‘sterk­houders’, een aantal keer op de bon wegens bal­verlies. Van Gaal zei: “De corners kwamen niet aan, de vrije trappen kwamen niet aan.” Misschien wordt het tijd om Depay van deze taken te ontheffen? Dat is met name een taak voor de bondscoach. De medespelers durven hem kennelijk niet op zijn aanhoudend tekortschieten in dezen te wijzen.

Behalve Klaassen was het grote lichtpunt het spel van De Vrij, ook geroemd door Van Gaal. Tevens ben ik van mening dat ­Berghuis op dit niveau tekortschiet.

Memphis Depay. Beeld ANP
Memphis Depay.Beeld ANP

2 september: een 8 voor Davy Klaassen

Er ging veel mis bij de Noorse goal. Balverlies Memphis na matig uitverdedigen, Gakpo liep terug als iemand die aan andere dingen dacht, Van Dijk tackelde niet doorslaggevend en Haaland is een van de beste spitsen ter wereld. Aanname en afmaken op topsnelheid. Zo’n ­speler hebben wij niet. Vandaar dat die Noren elke bal naar voren rosten. Wie weet kwam Haaland hem onderweg tegen. Hij schoot nog een keer op de paal, de enige speler op het veld van pure wereldklasse.

Berghuis gaf een kwartier later zijn eerste goede bal. Hij speelde Wijnaldum vrij door de benen van een Noor en Davy deed wat hij altijd doet: diepgaan en scoren. In de 53ste minuut kwam de opmerking waar we op hadden gewacht. Frank Snoeks observeerde: “De Noren zijn fysiek sterk.” Dat ze ook konden voetballen, daarop hadden we niet gerekend.

Davy Klaassen. Beeld AFP
Davy Klaassen.Beeld AFP

1 september: een 8 voor Virgil van Dijk

Ik googelde de term ‘fysiek sterke Noren’. Het eerste resultaat waren schaatsen, Vikings. Daarna kwam handbal tevoorschijn: ‘Geregeld lag het achterin bij Nederland compleet open, de dames waren niet opgewassen tegen de fysiek sterke Noren.’ Het voetbal bezette de derde plaats met de wedstrijd Italië-Noorwegen uit het WK 1998: ‘Vooral in mentaal opzicht hebben we de fysiek sterke Noren weten af te troeven,’ dixit Cesare Maldini, zoals opgetekend door Henk Evenblij in De Telegraaf. Hoelang zou Frank Snoeks de verleiding weerstaan? Wanneer zou hij het eruitfloepen, van die fysiek sterke Noren? Ik zal erop gespitst zijn. Virgil van Dijk na afloop: “De Noren zijn fysiek sterk, dat weet je van tevoren.” Al stellen ze zes spelers op van het formaat Mykland, bijnaam De Mug, ik hoop dat iemand ons zal wijzen op de lichamelijke kracht van de Noren.

Virgil van Dijk Beeld ANP
Virgil van DijkBeeld ANP

31 augustus: een 6 voor Mohamed Ihattaren

De transfer van Ihattaren naar Juventus en het doorverhuren van de speler aan Sampdoria lijkt op die van Ouasim Bouy in 2012. Talentvolle spelers in conflict met hun club onder het patronaat van Mino Raiola. Het gelijk van Bouy in dezen was evident: er was geen aanwijsbare reden waarom Ajax aan Davy Klaassen een hoger contract aanbood. Raiola speelde het hard en bracht Bouy naar Juventus, waar hij na een jaar in de A1 werd uitgeleend aan Brescia. Zijn laatste werkgever Leeds United liet Ouasim naar een clubje in Qatar gaan. Micky van der Ven en Raiola verloren een arbitragezaak van Volendam. Weer is een jonge voetballer het slachtoffer van Raiola’s hardheid en van Volendamse geldwolven. Volgens De Telegraaf ‘snuffelen’ trainer en opleiders mee bij een transfer. Raiola is geknipt voor topvoetballers. Jonge spelers gaan stuk aan zijn compromisloze onderhandelen.

Mohamed Ihattaren Beeld ANP
Mohamed IhattarenBeeld ANP

30 augustus: een 9 voor Noussair Mazraoui

Vroeger was een rechtsback een ongepolijste krachtpatser met dijbenen als pomphuizen, het met brylcreem ingesmeerde haar strak achterovergekamd boven een laag voorhoofd. De rechtsback was een man van weinig woorden. Hoe schril steekt Mazraoui af bij dit oude beeld: in heel Europa is geen eleganter rechtsback te vinden dan hij, die over de technische vaardigheden van een Braziliaanse tien beschikt. De symbiose met Antony is uniek. Berghuis zat te klappen met uitgestoken armen toen Antony de hakbal van Nous tot assist promoveerde, maar inwendig huilde het koopje uit Rotterdam. Deze concurrentiestrijd was een verloren zaak. Ten Hag liet hem invallen als nummer tien. ‘Probeer dat dan maar, jongen,’ luidde de boodschap. En voor de analisten die het woord balverlies uitspugen zodra het Álvarez betreft: Edson verloor de bal in de eerste helft tegen Vitesse vijf keer, op 47 contacten (Opta).

Noussair Mazraoui  Beeld ANP
Noussair MazraouiBeeld ANP

28 augustus: een 8 voor Jude Bellingham

Volgens Daley Blind zou het bij Besiktas in Istanboel weleens een heksenketel kunnen worden. Mijn kop eraf als ik niet dacht, toen ik in 1991 in een taxi langs het stadion reed en het naast me zag liggen: ‘Heksenketel’. Het is gewoon het eerste wat je denkt bij het woord Besiktas: heksenketel. Wat het precies betekent, weet niemand, maar wel dat je beter niet in Turkije kunt voetballen, want daar is het steevast een heksenketel. Zelfs met de beperkende coronamaatregelen slagen de Turken erin van hun stadions een heksenketel te maken. Vooral Besiktas.

Op een vraag naar Borussia Dortmund kneep Blind de ogen toe en zei, haast bedachtzaam: “De Gele Wand, natuurlijk. Daar noemen ze het die Gelbe Wand. Indrukwekkend. Er kunnen 25.000 toeschouwers op die tribune. Het is alsof de spelers en de toeschouwers één worden, als de overwinning wordt gevierd voor de Gelbe Wand.” Vlug voegde hij eraan toe dat Ajax zich natuurlijk niet vooraf al gewonnen gaf. De bal was rond en waar gevoetbald werd, was een uitslag zelden voorspelbaar. Kleintjes bestonden immers niet meer en Ajax was zeker geen kleintje. Sporting Portugal kende hij niet zo goed, maar ja: “Het blijven Portugezen, hè?”

Zelf verbaasde ik me over het opstuivende optimisme in Amsterdam, als ik mijn timeline mag geloven. Supporters waren het erover eens dat de loting gunstig was geweest. We hadden net PSV kapot zien gaan tegen het traditionele, Portugese bederfvoetbal van Benfica, maar deze loting was gunstig. Alsof dat bederf niet al jarenlang het Portugese voetbal overwoekert. Nog zie ik Stan Valckx genietend vertellen hoe heerlijk het was om in Portugal te spelen, waar in de rondte schoppen de norm was. En in de rondte schoppen was wat hij het beste kon. Het voor Ajax onverslaanbare Borussia Dortmund kan tenminste mooie voetballers opstellen. Het zal interessant zijn om Gravenberch en Bellingham het op één middenveld tegen elkaar te zien opnemen. Als Gravenberch tegen die tijd nog een basisplaats heeft tenminste. Dat moeten we afwachten.

Jude Bellingham. Beeld EPA
Jude Bellingham.Beeld EPA

28 augustus: een 8 voor Bryan Gil

Bergwijn moet de aankoop van de 20-jarige vleugelspeler Gil door Spurs met gemengde gevoelens hebben bekeken. Sevilla kreeg 30 miljoen voor de drievoudig Spaanse international, waarmee hij binnenkwam bij Spurs op hetzelfde niveau als de door Van Gaal aanvankelijk vergeten Stevie. Kane blijft bij Tottenham, scoorde twee keer tegen Paços de Ferreira, Gil speelde goed en schoot tegen de paal. Bergwijn viel in, speelde goed en schoot tegen de paal. Tegen Wolves had hij zondag al een passeerbeweging laten zien van een fitheid en een handelingssnelheid die het logisch maakten dat de staf van het Nederlands elftal hem alsnog heeft opgeroepen. Of ze lezen deze column, dat kan ook.

Bryan Gil. Beeld CameraSport via Getty Images
Bryan Gil.Beeld CameraSport via Getty Images

28 augustus: een 8+ voor Maximilian Wittek

Vitesse speelde goed tegen Anderlecht en gedreven, zodat ik ze de overwinning gunde. Het probleem bij de club uit Arnhem is dat ik behalve Bazoer en Tannane nauwelijks een speler ken. Wie zou Tronstad, Oroz of Gboho herkennen als hij hen op straat tegenkwam? Enfin, Bero speelde goed op het middenveld, Anderlecht werd regelmatig weggetikt, Wittek heeft een linker en Bazoer mag bij Vitesse spelen als Beckenbauer. Binnenkort gaan we zien of Harry Kane daarvan schrikt. Als Bazoer niet wordt verkocht. Zelf hoopt hij van wel.

Maximilian Wittek. Beeld ANP
Maximilian Wittek.Beeld ANP

27 augustus: een 4 voor Prins Bernhard

De man die wel Prins Pandjesbaas wordt genoemd, of Prins Huisjesmelker, bijnamen die hij niet graag ziet, ‘want het ligt anders’, wilde een bandje laten optreden tijdens de Grand Prix van Zandvoort om de feestvreugde te vergroten. Een honorarium was niet begroot, het racefestijn gaat zoveel verlies lijden dat al om overheidssteun is gevraagd. Of VWS minimaal 10 miljoen euro wil overmaken, wat het minste is wat de overheid kan doen, schreef een columnist in deze krant, want Prins Huisjesmelker heeft Zandvoort weer op de wereldkaart gezet. Daar hoort een verdienmodel bij waarvoor de belasting­betaler het beste kan opdraaien, omdat een Grand Prix ons land immers aanzien geeft. Waar dat aanzien wordt geboekt? In de wereld van de Rolexdragers en de pandjesbazen, patjepeeërs, patsers, plebejers, parvenu’s en proleten. Betaal het lekker zelf, slumlord van Oranje-Nassau.

Prins Bernhard. Beeld ANP
Prins Bernhard.Beeld ANP

26 augustus: een 5 voor Noni Madueke

Zelden heeft de publieke omroep zo’n goedkope overwinning geboekt. Naar De slimste mens keken 500.000 mensen meer dan naar de voetbalwedstrijd PSV-Benfica. De slimste kost niks, de Champions League een vermogen. Maarten van Rossem trekt meer kijkers dan Madueke. Maar laten we het hebben over balverlies. Elke verdedigende middenvelder wordt door de analisten, dat wil zeggen ex-voetballers, om de oren geslagen met balverlies. Zelden hoorden we zo veel gekwaak uit de overvolle kikkermand der analisten. Laten we eens kijken naar het balverlies van Sangaré. Tegen het afgrijselijk voetballende Benfica, het Getafe van Portugal, verloor hij 16 van zijn 99 balcontacten. En nu Madueke: hij raakte de bal maar 60 keer, waarvan hij er 25 verloor, het meeste van elke andere speler op het veld. Mag Schmidt hem wisselen, please? De laatste die hij kwijtraakte, leidde tot een levensgevaarlijke counter. En bedankt, Noni.

Noni Madueke. Beeld Pro Shots / Thomas Bakker
Noni Madueke.Beeld Pro Shots / Thomas Bakker

25 augustus: Een 9 voor Lionel Messi

‘Weggevaagd door september/valt onze zomerliefde triest uit elkaar/en sterft af tot verleden’, luidt een tekst van Aznavour, die augustus in Parijs bezingt. Ik zong het in gedachten, op een vrijwel verlaten Boulevard du Montparnasse, denkend aan Messi. Aan de overkant liep een groepje Japanners langs de Coupole. Het maakte een desolate indruk, dit typerende beeld voor Parijs in augustus. Zondag schijnt Messi in het laatste weekend van de oogstmaand, als de zomer naar weemoed zwicht, zijn debuut te maken voor PSG in Reims. Pochettino wil hem in de provincie laten wennen aan de snelheid van Mbappé en de bewijsdrang van Neymar en hem sparen voor Parijs tot in september, als het leven weer begint. Schenken de Franse verdedigers Messi de ruimte die hij in Spanje kreeg? Of gaan ze hem schoppen zoals Neymar? Ik knijp hem voor de maand september.

 Lionel Messi. Beeld EPA
Lionel Messi.Beeld EPA

24 augustus: een 8 voor Kasper Dolberg

Op voetbalgebied was het doelpunt van Dolberg voor Nice het mooiste wat de zondagavond te bieden had. De voorzet kwam van de Zwitserse international Lotomba en Dolberg kopte de bal er niet in bij de eerste paal zoals ik dacht te hebben gezien, maar hij deed het met zijn borst. Niet goed naar de close herhaling gekeken, of meteen na het doelpunt naar Promenade geschakeld, zoiets. Later zag ik hoe Dolberg zich kalm verwijderde uit de woedende chaos bij de achterlijn waar supporters van zijn club knokten met Marseillespelers en waar iemand van de bank van Marseille kwam aangerend om een hooligan vol op zijn adamsappel te hoeken. Zelden iemand zo gestrekt zien gaan. Op zijn gemak wandelde Dolberg richting de kleedkamer, ‘een baken van rust’ zouden we kunnen zeggen, in een ‘centri­fuge van agressie’. Maar dat zeggen we niet.

Kasper Dolberg (9) loopt weg bij de vechtende menigte. Beeld Getty Images
Kasper Dolberg (9) loopt weg bij de vechtende menigte.Beeld Getty Images

23 augustus: een 5 voor Daley Blind

Zeggen dat Haller slecht speelt, kunnen we allemaal. Zeggen dat Ajax slecht was, is geen probleem. ‘Schandalig,’ noemde Daley Blind de prestatie tegen FC Twente. Als hij ook zijn eigen spel onder de loep nam, kan ik hem volgen. Hij was rijp voor de wissel, die Gravenberch ten deel viel. Ryan vond zijn vervanging zichtbaar schandaliger dan zijn spel: hoe jonger de speler, des te minder zelfkritiek. De lichaamstaal drukte alles uit wat je van een woedende kleuter verwacht. Ik zeg niet dat Zerrouki, Twentes middenvelder, het eerste van Ajax zou hebben gehaald. Wel deed hij, ooit weggestuurd door Ajax, weinig onder voor Gravenberch qua aantal passes, passnauwkeurigheid en duels (Opta). Zerrouki heroverde zes ballen, Gravenberch vier, de eerste verloor er twaalf, de tweede veertien. Maar ja, Gravenberch zal tien keer meer verdienen. Dat zag ik aan de wedstrijdcijfers niet.

Daley Blind. Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
Daley Blind.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

21 augustus: een 8+ voor Orkun Kökçü

De eerste keer dat ik hoorde en zag dat spelers van de thuisploeg niet onverdeeld worden geliefd door eigen supporters, zal aan het begin van de jaren zestig zijn geweest. Ik was 12 of 13 jaar en op de fiets van Nieuw-West naar Noord gereden voor een wedstrijd van De Volewijckers tegen Feyenoord. “Naar voren, Dirk,” schreeuwden ze op de tribune en barstten daarna in lachen uit. Het ging om de stopperspil van De Volewijckers, Dirk de Ruiter, die op deze wijze in de maling werd genomen door zijn eigen publiek. Ik was geschokt, op de manier van Nick Hornby, die ongeveer op dezelfde leeftijd ontdekte hoe veel chagrijn er loskwam op de tribune tijdens wedstrijden van Arsenal. ‘Iedereen keek altijd kwaad’, schreef hij. Het is door dat uitlachen dat ik de naam van Dirk de Ruiter nooit ben vergeten. Later had je Van der Doelen bij PSV, Boukhari, Blind, Ziyech en Álvarez bij Ajax en Bacuna bij Groningen. Er is een fameuze foto van John Terry, die wordt uitgescholden door en de middelvinger krijgt van zijn eigen vader en broer. ‘Was sich liebt, das neckt sich,’ leerde ik op school.

In het voetbal necken ze ook zonder te lieben. Elke Feyenoorder die ik tegenkom vraag ik: “Wat hebben jullie toch tegen Kökçü?” Hij is een middenvelder die me al twee jaar opvalt door zijn balbehandeling en overduidelijke talent om de juiste pass te geven, vaak de voorassist. “Kleine motor, matig in kleine ruimte,” was een antwoord. “Nog steeds te vaak balverlies,” een ander. Tijdens Feyenoord-Elfsborg lette ik uiteraard weer op de speler die volgens mij, samen met Sinisterra, het grootste Feyenoordtalent in jaren is. ‘Hij heeft niet één fout gemaakt,’ wilde ik appen naar Rotterdam, maar ik liet het achterwege en vroeg aan Opta naar de officiële cijfers. Hier komen ze: pass­nauwkeurigheid van 96,4 procent, het hoogste van alle Feyenoorders. Twaalf voorwaartse passes, in totaal zes keer balverlies, het op een na minste aantal van alle basisspelers, en drie gecreëerde kansen.

Kortom, Kökcü was weer een van de uitblinkers. Hij viel alleen minder op dan de geweldige Sinisterra, die door Kökçü elf keer werd aangespeeld.

Orkun Kokcu Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Orkun KokcuBeeld Pro Shots / Stanley Gontha

21 augustus: een 8 voor Martin Wiggemansen

Wiggemansen was de opvolger van Geert Meijer als linksbuiten van FC Amsterdam die aan Ajax werd verkocht. Die andere getalenteerde buitenspeler ­vertrok in dezelfde periode: Gerard van der Lem verhuisde naar Roda. Nico Jansen ging een paar maanden later naar Feyenoord. Hoewel Wiggemansen in oude opstellingen als middenvelder staat genoteerd, herinner ik me hem als linksbuiten, misschien fout. Na Jansen-Van der Lem-Meijer, kregen we dus Wiggemansen-Wetzel-Van Bommel, ook geen kattenpis. Bij Ajax voetbalde Wiggemansen met mensen als Rijkaard, Arnesen en Lerby. Hij scoorde tegen Bayern München en nu is hij dood, pas 64 jaar.

 M. Wiggemansen Beeld Nationaal Archief
M. WiggemansenBeeld Nationaal Archief

21 augustus: een 8 voor Arne Slot

Ik ben benieuwd of aan de tokkietalkshowtafel de naam Dick Advocaat nog vaak zal vallen. Jarenlang was er rond de tokkietalkshowtafel in de wijde omtrek geen betere trainer te vinden dan Dick, vaak liefkozend Dickie genoemd. Het voetbal van Feyenoord was niet om aan te zien, maar dat lag nooit aan Dickie, volgens de aanzittende experts aan de tokkietalkshowtafel. Als ik Feyenoord zo zie voetballen, denk ik toch echt dat Arne Slot een iets modernere trainer is dan de grote favoriet van de tokkietalkshowtafel.

 trainer Arne Slot  Beeld Pro Shots / Toin Damen
trainer Arne SlotBeeld Pro Shots / Toin Damen

20 augustus: een 8 voor Ibrahim Sangaré

Deze week waren het Wesley Sneijder en Kenneth Perez die zich negatief uitlieten over Sangaré. Ik heb een karakterologisch bepaalde behoefte aan tegenspraak. Tegen Benfica had Sangaré een passnauwkeurigheid van 87 procent. Eat that, experts. Hij vocht vijftien duels uit, waarvan hij er ook 87 procent won. Verslik je niet, experts. Ik heb andere cijfers, maar het belangrijkste in dezen zijn die dertien balheroveringen. Dertien! Sneijder bepleitte in de rust het vervangen van Sangaré door Davy Pröpper. Gelukkig heeft Roger Schmidt meer verstand van voetballen, dus hij haalde Van Ginkel eruit voor Pröpper. Sangaré bleef staan. Suck it, Wes. Aan talkshow- of analistentafels zie je meteen welke deelnemers het als trainer nooit zullen halen. Wie dinsdag een simpele, juiste observatie deed, was Ron Vlaar. Hij voorspelde dat Sjachtar overal op het veld, al was het hartje verdediging, zich er met driehoekjes uit zou werken. Wordt een coach.

 Ibrahim Sangare  Beeld Pro Shots / Thomas Bakker
Ibrahim SangareBeeld Pro Shots / Thomas Bakker

19 augustus: een 6 voor Peter Bosz

Meteen na de met 3-0 verloren wedstrijd tegen Angers stonden Peter Bosz, Juninho en Vincent Ponsot, de trainer, de technisch directeur en de directeur voetbal van Lyon, in de kleedkamer te vergaderen. Een paar uur later lag Marcelo eruit, de falende centrale verdediger die in maart zijn contract nog met twee jaar had verlengd. De reden was sportief, schreef L’Équipe, maar ook beviel het gedrag van Marcelo Bosz niet. Hij had ‘ironisch gelachen’ bij een peptalk van Léo Dubois – Marcelo speelde 167 wedstrijden voor Lyon. Er staan er nog meer op de nominatie te vertrekken, van wie Aouar de beste en de duurste is, maar geld is schaars in Europa. Bovendien schijnt Bosz ‘niet overtuigd’ te zijn van de kwaliteiten van het eergisteren 18 jaar geworden supertalent Rayan Cherki. We moeten nog maar zien hoe het afloopt met Bosz in Lyon.

Peter Bosz. Beeld AFP
Peter Bosz.Beeld AFP

18 augustus: een 8 voor Louis van Gaal

Was Wappie Weghorst geselecteerd of niet? Ik zocht het op nadat Louis op de persconferentie had gezegd dat mensen zich zouden moeten laten vaccineren om anderen niet in gevaar te brengen, maar dat hij ze nu eenmaal niet kon dwingen. “Wie ben ik? De premier zou het moeten zeggen,” zei hij zonder veel hoop. De hele persconferentie uitzitten bracht ik niet op, maar Louis gaf opnieuw waar voor zijn geld. Over Facetimen en zoomgesprekken: “Ik heb dat met verve gedaan.” Over het selecteren van Malen, die nog niet veel heeft gespeeld: “Het is niet des Van Gaals om Malen te selecteren.” Over zijn populariteit: “Het volk heeft zich achter me geschaard en dat doet me deugd.” Maar zou hij verliezen, dan was hij weer een slechte trainer, zei hij berustend. Win van Noorwegen, Louis! Het is je gegund.

Louis van Gaal. Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Louis van Gaal.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

17 augustus: een 4 voor Marcelo

In L’Équipe kreeg Marcelo als cijfer voor zijn optreden tegen Angers een 1. Men sprak van ‘un match absolument catastrophique’, iets wat zo internationaal naar horror klinkt, dat ik het niet hoef te vertalen. Toen hij bij PSV speelde, vonden we Marcelo niks. Het dreigende ‘strik erom’ klonk uit vele kelen. Verbazingwekkend was het dat hij via Hannover en Besiktas ten slotte bij Olympique Lyon belandde, waar hij zich onder Génésio en Garcia ontwikkelde tot een uitstekende centrale verdediger, vooral naast de Belg Denayer. Toen kwam Peter Bosz, met zijn filosofieën gebaseerd op de opvattingen van Johan Cruijff. Als Marcelo iets niet kan hebben, is het ruimte in zijn rug. Voor de Braziliaan is dat net zoiets als schaatsen op hoge noren. Bosz zelf kreeg van L’Équipe een 3. Coach Sylvinho redde het na Génésio drie maanden. Ik ben benieuwd.

Marcelo (links). Beeld AFP
Marcelo (links).Beeld AFP

16 augustus: een 5 voor Peter Bosz

Enige, waarschijnlijk te haastige, conclusies na dit voetbalweekend.
1) Peter Bosz ziet de buien hangen boven de bergen aan de overkant van de Rhône. Angers slachtte Lyon met 3-0;
2) Benzema wordt topscorer in La Liga, nu de aanvoer onder Ancelotti gaat komen van Bale en Hazard;
3) Wat Lille het vorig seizoen was, een verrassing, zou nu onder dezelfde trainer, Galtier, Nice kunnen worden met de geweldige spelmaker Gouiri en de ontketende Dolberg als katalysatoren;
4) Pogba wordt speler van het jaar in de Premier League;
5) Rennes, eigendom van de rijkste man van Frankrijk, blijft doorbieden op Álvarez, maar Ten Hag gaat met stoelen gooien als Overmars een verkoop zelfs maar overweegt;
6) AZ komt in degradatiegevaar;
7) Als PSV zo onverstandig is om Luuk de Jong te kopen, krijgen ze te maken met een heel ontevreden bankzitter.

Peter Bosz. Beeld EPA
Peter Bosz.Beeld EPA

14 augustus: een 8+ voor Noni Madueke

Op de veel geraadpleegde site transfermarkt staat Madueke ingeschaald op 16 miljoen euro. ‘Weinig,’ dacht ik. ‘Te weinig’. Toen las ik in piepkleine letters: ‘Laatste verandering 19 mei.’ Als je het mij vraagt – vraag het dan – zou er vandaag iets als 35 miljoen komen te staan. In vier Europese wedstrijden maakte de jongen twee doelpunten en gaf hij één assist.

Hij speelde zich ‘in de kijker’, zoals we dat noemen.

Madueke is een van de spelers die van PSV een ­concurrent voor Ajax maken. Götze, Gakpo en Van Ginkel zijn andere geduchte tegenstanders. Het zal deze competitie tot een van de spannendste van de laatste jaren maken. Ik ben er niet rouwig om dat ze Ajax tot scherpte dwingen. Álvarez mag in elk geval niet weg. Het zou me niet verbazen als dat het eerste gevolg is van de 4-0 van vorige week zondag toen het middenveld van Ajax een harde les kreeg voorgelegd. Rennes heeft serieus achter Álvarez aangezeten, maar vrijdag kwam de definitieve weigering tot onderhandelen van Overmars.

Als het waar is dat Van Gaal van Blind de Oranje ­Pirlo wil maken en Blind vraagt ook aan Ten Hag op die positie te worden tewerkgesteld, ben ik benieuwd welke Ajaxmiddenvelder sneuvelt, vooral in de Champions League. Ik heb nog wat cijfers van Opta paraat, om die gewenste scherpte bij Ajax op te wekken. Hier de data over de laatste drie gespeelde officiële wedstrijden van Sangaré, Blind en Gravenberch, van de laatste twee zijn dat dus twee competitiewedstrijden in het vorig seizoen.

Balveroveringen: Sangaré 23, Blind 21, Gravenberch 21.
Intercepties: Sangaré 8, Gravenberch 5, Blind 4.
Passes: Sangaré 185, Gravenberch 151, Blind 241.
Passnauwkeurigheid: Sangaré 86,5%, Gravenberch 85,4%, Blind 86,3 %.

Die Ibrahim Sangaré is de eerste door Roger Schmidt ingevulde naam op het spelersformulier. Niet voor niets voetbalt hij sinds het vertrek van Rosario met het zelfvertrouwen van een speler met een gegarandeerde basisplaats. Laat de mensen maar lullen. Zoals Álvarez de mensen liet lullen.

Noni Madueke. Beeld ANP
Noni Madueke.Beeld ANP

14 augustus: een 7 voor Louis van Gaal

Ook Louis heeft nog wat scherpte nodig. Hij mag van mij Berghuis en Til selecteren, maar dan lijkt het me moeilijk uit te leggen waarom hij Bergwijn in Londen laat chagrijnen, die bij Spurs de hele voorbereiding meedeed en onder Koeman ongeveer alles speelde en het meeste goed ook. Tenzij Van Gaal hem gewoon is vergeten, dat kan natuurlijk gebeuren bij het klimmen der jaren.

De selectie van Drommel snap ik, sowieso moet je alle keepers die Johan Derksen ‘niks’ vindt meteen aantrekken. Bijlow is ook logisch en Pasveer zal voorlopig wel de eerste keeper worden, anders selecteer je een oudere man niet. Waar Cillessen inmiddels ­uithangt? Geen idee. Fysio?

Op het gebied van de vreemdste selecties dringt opeens Erwin van de Looi zich naar voren: Sydney van Hooijdonk bij Jong Oranje? Is daar een reden voor, behalve een of ander cabaretfestival beneden de rivieren?

Louis van Gaal. Beeld ANP
Louis van Gaal.Beeld ANP

14 augustus: een 8 voor Georginio Wijnaldum

De mensen vinden het fijn voor Wijnaldum dat hij Barcelona links heeft laten liggen en dat hij bij PSG samen mag spelen met Messi. Eerst zien dan geloven. Onder Koeman verzekerd van een basisplaats, moet hij nu met Paredes vechten om een plekkie. Beschikt Paredes over kwaliteiten die ‘Gini’ mist?

Hij is bevriend met Messi. Zou dat niet genoeg zijn?

Georginio Wijnaldum. Beeld AFP
Georginio Wijnaldum.Beeld AFP

13 augustus: een 7 voor Ryan Gravenberch

Het ‘omschakelen en de restverdediging’ blijven een probleem voor Gravenberch. PSV liep het middenveld van Ajax alle windstreken in en er waren momenten dat Gravenberch en Blind volgens opdracht ‘vooruit druk zetten’ en helaas achterom voorbij werden gestoken. Als ooit bleek wat de rol van Álvarez bij Ajax moet zijn, was het zondag. Het zal een eyeopener voor Ten Hag zijn geweest die opnieuw was gaan twijfelen aan het nut van de Mexicaan, vergelijkbaar met Sangaré bij PSV. Opta keek voor mij naar de gemiddelden van Sangaré, Blind en Gravenberch, met dien verstande dat de eerste al vijf wedstrijden speelde, zo vaak als maar mogelijk uitgelachen door satiredeskundigen als Kieft en Gijp. Balveroveringen per 90 minuten: Sangaré 9.6, Gravenberch 7, Blind 8,5. Zaterdag nog een paar van die cijfers. Kieft en Gijp heel hoog gespeeld, heel laag in de humor.

Ryan Gravenberch. Beeld ANP
Ryan Gravenberch.Beeld ANP

12 augustus: een 8 voor Ibrahim Sangaré

Sangaré is van december 1997. Meestal redden de laat in het jaar geboren voetballers het niet omdat de selectieprocedures nog steeds uitgaan van 1 januari als peildatum, zoals veel in en om het voetbal ouderwets is. Van nieuw­lichterij zoals vrouwelijke verslaggevers, gekke spelsystemen, homo’s en andere rariteiten moet het voetbal niks hebben. Ik heb niet ‘hoog gespeeld’, verre van dat en toch ken ik mezelf het recht op verbazing toe: verbazing over de gebrekkige inzichten van veel ex-voetballers, analisten, die wel ‘hoog hebben gespeeld’. Het heeft hun blik er niet helderder op gemaakt. Te veel gekopt denk ik. Deze toeschouwer, laag gespeeld, begrijpt precies waarom Roger Schmidt, laag gespeeld, Sangaré niet op de bank zal zetten ondanks ontbrekende fluwelen techniek. Hij speelt de bal nooit met de buitenkant van zijn voet, maar stelt Götze in staat dat wel te doen.

Ibrahim Sangaré. Beeld Pro Shots / Thomas Bakker
Ibrahim Sangaré.Beeld Pro Shots / Thomas Bakker

11 augustus: een 8 voor Antony

Aantekening Ten Hag: ‘Antony en Berghuis niet te dicht bij elkaar zetten in de kleedkamer.’

Aantekening Berghuis: ‘Antony schoppen op de training.’

Aantekening Antony: ‘Aan Nico vragen of hij Berghuis even schopt op de training.’

Aantekening Álvarez: ‘Aan Gravenberch vragen of hij me de woorden ‘omschakelen’ en ‘restverdediging’ goed wil leren uitspreken. Proberen niet in lachen uit te barsten.’

Aantekening Messi: ‘In de eerste competitiewedstrijd Mbappé en Neymar allebei twee keer vrij voor de keeper zetten.’

Aantekening Neymar: ‘Bij elke vrije trap en corner eerst vragen of Messi hem wil nemen.’

Aantekening Messi: ‘Bij vrije trappen van Neymar niet hoofdschuddend weglopen.’

Aantekening Overmars: ‘Onana kleedkamer B geven op de Toekomst en parkeerplek op P5.’

Aantekening Messi: ‘Zoons meenemen naar de Eiffeltoren. Vragen of Mbappé ook zin heeft.’

Antony. Beeld Hollandse Hoogte/Soenar Chamid sportfotografie
Antony.Beeld Hollandse Hoogte/Soenar Chamid sportfotografie

10 augustus: een 9 voor Vivianne Miedema

We zitten in de fase van het seizoen dat ik nog genoegen neem met halve wedstrijden, op sommige na, zoals Ajax-PSV. ADO-Jong Ajax moest het stellen met een halfuur en van Metz-Lille bekeek ik de tweede helft. De laatste hele wedstrijden die ik zag waren die op de Olympische Spelen van het vrouwenelftal. Miedema bevestigde haar status als beste voetbalster van de wereld en geheel tegen haar gewoonte in zag Sarina Wiegman niet steeds de beste oplossing bij gerezen problemen. Het blijven kiezen voor Van de Sanden in plaats van Beerensteyn was gewoon een vergissing. Ook het wegvallen van Spitse werd niet goed opgevangen. Deze stuurman aan wal had de fanatieke en meedogenloze pitbull Van de Donk liever op die plek gezien, in plaats van Groenen en of Roord. Amerika was te verslaan, maar we deden het niet.

Vivianne Miedema. Beeld Thomas Bakker/Pro Shots
Vivianne Miedema.Beeld Thomas Bakker/Pro Shots

9 augustus: een 9 voor Leonardo

Op de dag dat Sifan Hassan haar gouden race liep, liet Noni Madueke de ene Ajaxspeler na de andere stilstaan op weg naar de 1-0 voor PSV. Maar laten we praten over Messi, die vandaag tekent bij Paris Saint-Germain. Hij is na Donnarumma, Wijnaldum en Ramos de vierde wereldster die gratis binnenwandelt bij de duurste club van Europa. Leonardo hoefde alleen maar achteruit te leunen, wachtend op de uitkomst van appjes verstuurd door Neymar, Di Maria en Paredes aan hun Argentijnse vriend. De vraag is wie er op de bank belandt: Icardi natuurlijk, geen vriend, en als Messi op 10 komt te spelen, heeft ook Wijnaldum een probleem. Paredes en Verratti gaan niet zomaar aan de kant toekijken hoe Messi de Ligue 1 verovert. Gelukkig heeft Ziggo uiteindelijk de rechten gekocht. Geen dank voor het advies, gratis, net als Messi

Leonardo Nascimento de Araujo. Beeld REUTERS
Leonardo Nascimento de Araujo.Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden