PlusColumn

Een gekke club, Ajax, dacht Bennie

David Endt
David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

'Zeg jongen, wil jij bij Ajax voetballen?'

Het ­aangesproken jongetje keek verstoord op. Bennie was aan het voetballen op zijn favoriete plek bij de poort van de Uilenburgerstraat, vlak bij zijn ­ouderlijk huis aan de Rapenburgerstraat.

Niets was ergerlijker dan tijdens voetballen gestoord te worden. De man merkte het, maar hield aan: "Wil jij bij Ajax voetballen?"

Bennie Muller was helemaal niet zo happig, bij TDW had hij het reuze naar de zin, Ajax, dat was toch een beetje kapsones. Maar de man was serieus en kende Bennies vader, Narzi Muller. Dat was niet zo gek want iedereen in de buurt ­kende Narzi de fruitventer.

Maar goed, een paar dagen later viel dus de uitnodiging voor een proefwedstrijd in de bus. Schoorvoetend was hij erheen gegaan. Aan de Middenweg werd hij na 10 minuten al van het veld gehaald. Wat was dat nou weer, niet goed genoeg?

Integendeel: aangenomen, de kenners hadden genoeg gezien. Bennie vond het maar niets, hij was toch ­gekomen om te voetballen? Gekke club, Ajax.

Die gekke club werd zíjn cluppie. Hij werd een rotsvaste eerste elftalspeler, international, de middenveldpijler van het Grote Ajax in de Steigers. Bedrijvig, knap voetballend, strijdvaardig, nooit opgevend.

Bennie Muller werd halverwege deze maand 80. Hij was mijn favoriete speler toen ik zelf ongestoord op straat voetbalde. Ik wilde zijn zoals hij, omdat hij was zoals ik dacht dat ik kon zijn. Mijn moeder moest 'zijn' nummer 7 op mijn groene shirt van ASV Slotervaart stikken.

En nooit sprong ik hoger en juichte ik harder dan op een septemberavond in 1966, toen hij van buiten het strafschopgebied magistraal uithalend Ajax, het Grote Ajax in de Steigers, tegen Besiktas naar 2-0 schoot.

Het kaartje voor mijn eerste Europacupwedstrijd had ik bij hem in de sigarenwinkel aan de Haarlemmer­straat gekocht.

Bennie Muller had het mij allervriendelijkst zelf overhandigd.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden