Plus

Edwin van der Sar: 'We moeten vechten voor onze positie'

Edwin van der Sar (45) geeft straks als directeur van Ajax leiding aan een bedrijf met honderden werknemers. 'Ik heb een afslag genomen die niet veel oud-sporters nemen.'

Beeld foto marc driessen

Lijkt het maar zo, of loopt Edwin van der Sar een klein beetje mank door zijn kantoor in de Arena? Hij is wat stijfjes, zegt hij. Een gevolg van zijn opmerkelijke rentree als keeper van hoofdklasser Noordwijk, zijn oude club. Het werd zaterdag 1-1 tegen Jodan Boys. Onder grote belangstelling stopte hij nog een penalty ook.

Zit je nu met de gebakken peren?

"Het valt mee. Mijn rug zit een beetje vast, en mijn enkel. Vorige week donderdag heb ik volle bak meegetraind met Noordwijk, die nacht had ik moeite in slaap te komen. Mijn lichaam is die inspanning ontwend. Het was leuk, maar eenmalig. Er was wat meer aandacht dan waar ik op had gerekend. Gelukkig ging het best aardig. Voor hetzelfde geld hobbelt er een bal tussen je benen door en ben je een hit op YouTube: 'Kijk jongens, dit wás ooit een goede keeper'."

Heb je nog tijd om een beetje te voetballen?

"Weinig. Ik maak in deze functie weken van zestig, zeventig uur. Ben veel op reis. Ook dat maakt me lichamelijk niet veel fitter. Maar af en toe pak ik een traininkje mee bij de jeugd of Jong Ajax en heel soms bij het eerste. Dat wordt gewaardeerd en ik vind het zelf ook leuk."

Heb je wel tijd gehad om dinsdag naar het voetballen te kijken?

"Ja, het was jammer dat ik een Fifa-bijeenkomst had in Zürich, want ik was graag naar Londen gegaan om onze A1 te zien spelen tegen Chelsea in de Youth League. Vooral omdat ik zelf nog een bijdrage heb kunnen leveren aan onze deelname. De Youth League is in principe alleen voor clubs waarvan het eerste elftal meedoet aan de Champions League. Maar Ajax steekt veel geld in de opleiding en we willen ons graag meten met clubs op het hoogste niveau. Ik heb me als voorzitter van de werkgroep jeugd, binnen het uitvoerend comité van de European Club Association, het overkoepelend orgaan van voetbalclubs, sterk gemaakt voor een kwalificatiemogelijkheid voor niet-geplaatste teams. Samen met een commissie van de Uefa, waarin ook Michael van Praag zitting heeft."


'De werkgroep jeugd, binnen het uitvoerend comité van de European Club Association' - dat klinkt als oneindig vergaderen.


"Dat valt wel mee. Maar vergaderen, praten, overleggen hoort bij dit werk. Ik heb een afslag genomen die niet veel oud-sporters nemen."

Hoe heeft de oud-sporter gekeken naar Atlético Madrid-PSV?

"Op het puntje van mijn stoel. De hond liep al een tijdje te kwispelen: gaan we nog uit of niet? Het was bijzonder spannend. En je hoopt dat PSV het redt. Maar hoewel het net niet is gelukt, heeft de club een hoop goodwill gekweekt."

PSV speelde dinsdag met vijf verdedigers, net als het Nederlands elftal op het succesvolle WK 2014. Is dat wijsheid?

"De één zal zeggen: hou vast aan wat je altijd doet, dat biedt de meeste kans op succes. De ander stelt dat je je soms óók moet schikken naar een tegenstander. Ik ben geen trainer, heb mijn papieren niet en ik wil er niet al te diep op ingaan. Maar kijkend naar de Europese prestaties van de Nederlandse clubs in de laatste twintig jaar, moet je realistisch zijn en niet uitgaan van het droombeeld waarin we met aanvallend voetbal de wereld veroveren."

Dat droombeeld is anders wel als laatste door jouw generatie gecreëerd, toen Ajax in 1995 met aanvallend voetbal de wereld veroverde.

"Maar de Champions League was toen veel kleiner, alleen de kampioenen deden mee. Clubs mochten maar drie buitenlanders opstellen. Wij hadden Finidi, Litmanen en Kanu. Nu doen uit sommige landen wel vier of vijf clubs mee. Landen waar de exceptioneel goede voetballers met veel geld naar toe zijn gezogen."

Een commercieel gedrocht, noemde Louis van Gaal de Champions League.

"Ik weet het, maar ik heb persoonlijk ook veel aan de Champions League te danken."

Er wordt nu gesproken over een wildcard voor topclubs uit de grote competities als die zich niet plaatsen voor de Champions League. En ondertussen ben jij aan het lobbyen om de A1 van Ajax aan de Youth League mee te laten doen.

"Dat zijn de verhoudingen. Het is vechten voor je positie. Wij geven geen twintig miljoen uit aan een speler, dat pad hebben we verlaten. Wij investeren in de jeugd, betrekken oud-spelers bij de begeleiding van de talenten en geven ze volop kansen om door te breken in het eerste. Als ik hoor dat Jesse Lingard bij Manchester United een geweldig talent wordt genoemd, denk ik: hallo, die jongen is 23 jaar en heeft vijftien wedstrijdjes gespeeld voor de club. Davy Klaassen is ook 23 en staat al op meer dan 120 duels voor Ajax. Riechedly Bazoer is negentien en speelde al bijna zestig wedstrijden in ons eerste waarvan dertien in Europees verband. Wij bieden de jongens een traject van jeugdspeler tot volwassen prof waarbij het ons doel is dat ze toch zeker drie, vier jaar in het eerste spelen."

Davy KlaassenBeeld proshots

Buitenlandse clubs trekken al aan jullie talenten zodra die op zestienjarige leeftijd een contract mogen tekenen. Dat is een serieuze bedreiging voor een opleidingsclub als Ajax.

"Leuk is anders. Zoals het voor Nederlandse clubs ook een probleem kan worden dat de opleidingsvergoeding voor spelers die naar een andere club overstappen, wordt teruggeschroefd van negentigduizend naar tienduizend euro per opleidingsjaar."


"Als geld de bepalende factor wordt, of is, voor jonge voetballers bij de keuze van hun club, delven wij het onderspit. Wat wij ook betalen, het buitenland betaalt altijd vijf keer zo veel. Wij stellen daar sportief perspectief tegenover. Er zijn clubs in Engeland die tweehonderd miljoen uittrekken om hun jeugdopleiding op te tuigen. Heel ambitieus, maar dat zijn clubs die jaarlijks óók driehonderd miljoen euro aan nieuwe spelers uitgeven. Met andere woorden: krijg je als talentje bij zo'n club wel een serieuze kans? Wij tonen elk seizoen aan dat je hier die kansen in elk geval wél krijgt."

Wat zie je de komende jaren als je belangrijkste taak of uitdaging bij Ajax?

"Ik manoeuvreer op twee velden. De eerste jaren heb ik me veel met de commercie beziggehouden en veel kennis en ervaring opgedaan. We hebben prachtige deals gesloten waarvan die met Ziggo en ABN Amro er het meest uitsprongen. Op sponsorgebied hebben we alleen het afgelopen half jaar al een groei gemaakt van 3,6 miljoen euro. In het buitenland, met name in Azië, liggen meer zakelijke kansen voor Ajax. En die willen we benutten."


"Sinds september ben ik als voorzitter van het technisch hart ook direct betrokken bij het voetbalgedeelte. Als algemeen directeur moet je ook weten wat daar speelt: bij het eerste en tweede elftal én bij de jeugd. Op termijn willen we De Toekomst verder uitbreiden en moderniseren. Samengevat: ik hoop dat we de naam Ajax op alle vlakken weer meer kracht en glans kunnen geven."

In een voetballandschap dat snel verandert.

"Ja, als twaalf Europese topclubs besluiten een Super League te beginnen en samen twee miljard kunnen verdelen - daar heb ik geen invloed op. Maar ik kan er wel op anticiperen, samen met de clubs die in een vergelijkbare situatie zitten."

Is er een mogelijkheid dat de eredivisie geheel of gedeeltelijk samengaat met de Belgische eerste klasse?

"Ik sluit het niet uit. De Nederlandse eredivisieclubs, verenigd in de ECV, en de KNVB denken uiteraard na over manieren waarop we ons voetbal naar een hoger plan kunnen tillen. Maar de apotheose van dit eredivisieseizoen is toch weer mooi, zowel boven- als onderin."

Is dat een garantie voor een volle Arena?

"Ik denk dat we ons stadion, met ruim 50.000 plaatsen, ook in de toekomst geregeld kunnen blijven uitverkopen. Voor een kleine vier miljoen Nederlanders is Ajax de favoriete club. Het is jammer dat toeristen zo moeilijk aan een kaartje kunnen komen. Daarvoor heb je nog te vaak een clubcard nodig. We willen hen graag een oplossing bieden, maar die is er nog niet."

Toch mort een deel van de achterban. Het voetbal prikkelt de zinnen te weinig en de Europese prestaties blijven achter bij de verwachtingen.

"Dit seizoen zeker. De klap die Rapid Wien uitdeelde, in de voorronde van de Champions League, heeft lang nagedreund. We kunnen de volgende stap maar niet zetten, want dan worden twee of drie spelers verkocht en vullen we de selectie van onderaf aan. Voorgaande jaren was het een paar keer nét niet in de Champions League. Neem vorig seizoen. Tegen Paris Saint-Germain speelden we dertig minuten vrij goed, tot aan hun strafschopgebied. Toen kreeg Zlatan Ibrahimovic aan de andere kant een balletje in de zestien, hij gaf een tikkie hier en een beuk daar en draaide de bal met links in de bovenhoek. Dat had hij al 346 keer gedaan. Bij ons stond Arek Milik in de spits, in wat een van zijn eerste grote tests was."

Dat komt telkens terug: de verwachtingen zijn hooggespannen, maar de spelers zijn jong en onervaren en de speelwijze schiet internationaal geregeld tekort.

"Maar de historie van Ajax met alle successen, het shirt, de zelfopgeleide voetballers én de speelwijze geven de club een unieke plek in het voetballandschap. Dat moet je koesteren. De populariteit van Engelse clubs in Azië is bijvoorbeeld voor een groot deel gerelateerd aan hun geschiedenis. Dat wordt door clubs in Engeland gecultiveerd. We waren met Ajax in 2014 in Indonesië en gaan waarschijnlijk eind dit seizoen met de selectie een week naar China."

En dan gaat een deel van de geschiedenis in het kielzog van de ploeg mee: Frank de Boer, Edwin van der Sar, Marc Overmars?

"Ja, oud-voetballers die wat gepresteerd hebben in het verleden. Dat draagt bij aan de herkenbaarheid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden