Sport Bewaar

Duizenden Nederlanders gestrand in Oostenrijk

 Veel voertuigen van de toerrijders die naar huis willen zijn bedolven onder een dik pak sneeuw.
Veel voertuigen van de toerrijders die naar huis willen zijn bedolven onder een dik pak sneeuw. © ANP

Honderden, zo niet duizenden Nederlanders die deelnamen of wilden deelnemen aan schaatstochten op de Weissensee in Oostenrijk zitten nog altijd vast in de sneeuw. In de afgelopen 36 uur is in het gebied ruim anderhalve meter sneeuw gevallen en ook voor het weekend wordt meer sneeuw verwacht. Voor gedupeerde Nederlanders rest daarom niets anders dan afwachten.

Voor de mensen is het onmogelijk om het gebied te verlaten. Wegen zijn onbegaanbaar of afgesloten en ook treinen rijden niet of nauwelijks. Op vrijdagavond viel in de getroffen regio Karinthië naar verluidt bij duizend huishoudens de stroom uit.

'De sfeer is eigenlijk wel ontspannen', meldt 'slachtoffer' Teun Breedijk vanuit Oostenrijk. 'Zojuist viel even het licht uit. Dat was wel even spannend. Maar verder maken de mensen er hier maar het beste van.' Volgens de coördinator natuurijs van de KNSB heerste vrijdag vooral vrolijkheid op straat. 'Uiteraard was er in eerste instantie de teleurstelling dat de schaatstocht niet doorging. Maar al vrij snel was die teleurstelling over. Mensen zijn zoveel sneeuw niet gewend. Die genieten daarom van het mooie plaatje.'

Eerder op vrijdag kon de organisatie niet anders dan de geplande alternatieve Elfstedentocht afgelasten. Volgens de ANWB zit er voor de getroffen mensen niets anders op dan wachten en hopen dat de autoriteiten de problemen snel oplossen. 'Vanmorgen zijn wel een paar mensen vertrokken. Maar al vrij snel was dat niet meer mogelijk', vertelt Breedijk. 'Het werd ons zelfs verboden om weg te gaan.'

Via internet delen gedupeerden hun rampspoed. Onder meer via Twitter en Instagram bereiken tientallen foto's uit de besneeuwde gebieden het thuisfront in Nederland. Veel foto's van ingesneeuwde auto's worden wereldkundig gemaakt, maar ook foto's van slimmeriken die de deur van het hotel open hadden gedaan waardoor de gang volliep met sneeuw.