Update

Duitsland geschokt na dopingonthulling

De Duitse politiek heeft geschokt gereageerd op de dopingonthullingen gisteren in de Süddeutsche Zeitung. Die krant pakte uit met de publicatie van een nog niet vrijgegeven studie van de Universiteit van Berlijn naar doping in (West-)Duitsland sinds de jaren 50. Daaruit blijkt dat er ook in de Bondsrepubliek sprake is geweest van systematisch dopinggebruik, met medeweten van de autoriteiten.

null Beeld epa
Beeld epa

Politici van de liberale FDP-fractie en de socialistische SDP hebben al om opheldering gevraagd. 'Dit moet zorgvuldig bekeken worden omdat, in tegenstelling tot eerdere vermoedens, deze studie zou aantonen dat de staat bij dopingpraktijken betrokken is', zei een woordvoerder van de FDP zondag.

Uit de studie, die 3 jaar in beslag nam, blijkt dat in de West-Duitse sport met grote regelmaat en met een omvangrijke systematiek gebruik werd gemaakt van verboden stimulerende middelen en methodes. De praktijken zouden vergelijkbaar zijn met die in de DDR, het voormalige Oost-Duitsland dat hoog inzette op aansprekende sportprestaties.

Er klonken zondag ook tegengeluiden. 'Systematische doping met medeweten van het ministerie, het bondsinstituut voor sportwetenschap en de diverse sportbonden heeft volgens mij niet plaatsgevonden', reageerde Walther Tröger, van 1992 tot 2002 voorzitter van het Duits olympisch comité NOK en daarvoor rechterhand van voorganger Willi Daume.

Maar uit de studie zou blijken dat er al in de jaren 70 sprake was van toediening van anabolen aan minderjarigen terwijl er al in 1988 van overheidswege opdracht werd gegeven tot onderzoek naar de werking van epo. Ettelijke politici zouden van doping geweten hebben en het ten minste hebben gedoogd. Critici werden buitenspel gezet. Mogelijke betrokkenen als Tröger en Hans-Dietrich Genscher, destijds de verantwoordelijke minister, bestrijden hun betrokkenheid. 'Uitgesloten', bestempelde Genscher zondag in Bild de suggestie dat politici voor de Spelen van München 1972 druk op sporters zouden hebben uitgeoefend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden