Duits wielrennen verder onder vuur

DEN HAAG - Vicevoorzitter Udo Sprenger van de Duitse wielerbond BDR heeft zich als teammanager van de Nürnberger wielerploeg schuldig gemaakt aan de georganiseerde verspreiding van doping.Die beschuldiging uitte een voormalig medewerker van Sprenger maandagavond in het televisieprogramma Report Mainz. Sprenger doet de - onder ede afgelegde - verklaringen af als 'leugens'.

Ook onthulde het onderzoeksprogramma documenten van de voormalige Oost-Duitse veiligheidsdienst, waaruit bleek dat de arts Roland Müller, tegenwoordig namens de BDR actief als dopingcontroleur, in de DDR-tijd meewerkte aan de systematische toediening van doping aan wielrenners. Bovendien meldde oud-baanwielrenner Uwe Trömer dat de huidige bondsarts Heinz Löbl hem ten tijde van de DDR regelmatig prestatiebevorderende middelen heeft ingespoten. De artsen weigeren commentaar.

Het voormalige wielertalent Markus Wilfurth voegde deze week in het het tijdschrift Tour extra beschuldigingen toe aan de zaak tegen de geschorste bondscoach Peter Weibel. Die zou zijn renners zeker tot en met het WK van 1999 hebben aangemoedigd gebruik de maken van de dopingdiensten van de aan het academisch ziekenhuis van Freiburg verbonden arts Georg Huber. De dopingbeschuldigingen tegen Weibel en Huber beperkten zich tot nu toe tot de jaren tachtig en begin jaren negentig.

© Het Parool, 27-06-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden