Doelman is de sociale lijm van P en T

Zondag 5 F (P en T - APGS 6-2)

AMSTERDAM - Hamid El Ouardi is een alleskunner. De keeper van P en T is elftalleider, aanvoerder, scheidsrechter en de sociale lijm die zijn Marokkaanse ploeggenoten bindt.

Zondagochtend op sportpark De Eendracht. Aan de telefoon houdt El Ouardi het kort. Over een paar minuten zit zijn bardienst erop en neemt hij de fluit ter hand als scheidsrechter voor het derde elftal. Daarna de spelerskaarten en wedstrijdballen van het eerste elftal controleren en dan nog even onder de lat bij datzelfde team. El Ouardi is niet anders gewend, zo gaat het al jaren.

In 2000 kwam de 35-jarige Marokkaan vanuit Frankrijk naar Nederland en hij ging voetballen bij FC Toudgha. Als keeper werd hij al snel als 'de grote leider' gezien. En een leider krijgt verantwoordelijkheid. Uiteindelijk was hij bij Toudgha trainer, elftalleider, keeper en aanvoerder. Dat allemaal tegelijkertijd.

FC Toudgha viel door bestuurlijke wanorde uit elkaar. El Ouardi pakte de telefoon en zocht voor zijn ploeggenoten naar een nieuw onderkomen. P en T ontving zijn team in 2005 met open armen. Daar ging hij op dezelfde voet verder als speler, leider, scheidsrechter en trainer. Dat laatste laat hij inmiddels aan Mohammed Charchouch over.

Ouardi vertelt zijn verhaal in goed Nederlands, met een twinkeling in zijn donkere ogen. Maar niet te lang. ''Kan ik?'' klinkt het vragend. Zijn ploeggenoten hebben hem nodig.

Discipline is namelijk niet hun sterkste punt. Geen probleem voor Ouardi. Hij belt alle spelers op voor wedstrijden en trainingen en controleert of iedereen zijn contributie betaalt. De Marokkaan is als een goede oom die de familie samenbindt.

P en T-speler Bounit Jamal spreekt na de wedstrijd met lof over zijn teamgenoot. ''Hij heeft een doel in zijn leven en hij is een echte organisator. Hij is belangrijk voor ons en hij houdt ons bij elkaar. Als Hamid er niet is, dan valt het team uit elkaar. Hij probeert ons discipline bij te brengen, maar dat gaat met vallen en opstaan.''

Na een werkdag bij TNT vertrekt Ouardi vaak naar het voetbalveld. Op maandag- en woensdagavond is hij jeugdtrainer bij DWV, op dinsdag en vrijdag traint hij met P en T. Zaterdag is hij de hele dag in touw voor DWV, zondag voor P en T.

Voor mevrouw Ouardi moet dat niet altijd eenvoudig zijn, een man die leeft van voetbal. Maar daar is wat op gevonden. ''Het was wel eens een probleem. Toen hebben we erover gepraat, en ze accepteert het. Ik heb een aardige vrouw en twee mooie kinderen, maar ik kan niet zonder voetbal.''

Na afloop van de wedstrijd tegen APGS liggen de shirts in een stapel in de kleedkamer. El Ouardi ruimt ze op. De meeste ploeggenoten zijn als een speer vertrokken. Gelukkig is het opruimen zijn laatste klusje van deze dag. De was, daar is bij P en T wèl iemand anders voor gevonden.

P en T - APGS 6-2
P en T blijft ook na de vijfde wedstrijd ongeslagen koploper. APGS kwam binnen twee minuten op voorsprong, maar werd daarna overspeeld. P en T was sneller, balvaardiger en fitter dan APGS. Hisham Baaziz maakte namens P en T twee goals waaronder een fraaie slalom langs de keeper. De mooiste goal van de wedstrijd werd in de negentigste minuut gemaakt. J. Groenink maakte voor APGS de tweede goal met een hard afstandsschot. El Ouardi kon slechts toekijken hoe de bal in de linkerbovenhoek verdween. APGS leed de derde nederlaag in vier wedstrijden. (MAARTEN KOLSLOOT)

Foto Marcel Israel

Hamid El Ouardi in een van de rollen die hij bij P en T vervult. Foto Marcel Israel Beeld
Hamid El Ouardi in een van de rollen die hij bij P en T vervult. Foto Marcel Israel

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden