Sport Bewaar

Dit zijn de 10 duurste Ajacieden ooit

Dit zijn de 10 duurste Ajacieden ooit
© anp

Davy Klaassen komt met zijn transfer naar Everton (27 miljoen) hoog binnen op de lijst met duurste Ajacieden ooit. Hieronder de top 10.

Arkadiusz Milik in 2016 naar Napoli: 32 miljoen

Vorig seizoen werd het recordbedrag van 32 miljoen euro in de wacht gesleept toen de Poolse spits Arkadiusz Milik aan de Italiaanse club Napoli werd verkocht. Ajax haalde Milik voor 'slechts' 2,8 miljoen euro van Bayer Leverkusen twee jaar eerder.

Bij Napoli heeft de Pool nog niet veel kunnen laten zien. Na twee goede eerste maanden, waarin hij al vier keer trefzeker was in de Serie A en drie keer in de Champions League, scheurde hij in oktober zijn voorste kruisband. Hij moest worden geopereerd en is een half jaar bezig geweest met revalideren. Pas aan het einde van het seizoen kon hij weer meedoen.

Davy Klaassen (2017) 27 miljoen naar Everton

Hij tekende donderdagavond laat voor vijf jaar bij de Engelse club Everton, dat onder leiding staat van trainer Ronald Koeman. De 24-jarige middenvelder is een telg van De Toekomst, de jeugdopleiding van Ajax, waar hij al sinds zijn elfde speelde. Op zijn negentiende debuteerde hij voor het eerste van Ajax, waarmee hij drie keer landskampioen werd en hij de afgelopen twee jaar aanvoerder van was.

Marc Overmars, directeur spelersbeleid van Ajax, had de hoop dat Klaassen wellicht nog een jaar langer zou blijven, maar het exorbitante bedrag dat Everton voor hem over had, bleek een aanbod dat hij niet kon afslaan.

Sneijder (2007) 27 miljoen naar Real Madrid

Tijdens zijn laatste seizoen in Amsterdam greep Ajax de felbegeerde dertigste landstitel net mis. Ajax eindigde als tweede achter PSV, dat even veel punten had maar in het hele seizoen één doelpunt meer wist te maken.

Maar de prestaties van Sneijder waren de grote Europese clubs niet ontgaan. Real Madrid deed eerst een bod van 24 miljoen op Sneijder, waarvoor Ajax bedankte. Een week later kwamen de twee clubs overeen over het bedrag van 27 miljoen.

Klaas Jan Huntelaar 2008 27 miljoen

Klaas Jan Huntelaar heeft zich voor komend seizoen weer bij zijn oude club aangesloten. Omdat zijn contract bij Schalke '04 inmiddels was verlopen, kon Ajax hem transfervrij contracteren. Dat is wel eens anders geweest. Toen Huntelaar Ajax negen jaar geleden verliet was daar een flinke som aan verbonden. Een jaar na Sneijder verkocht Ajax hem ook voor 27 miljoen euro aan Real Madrid. Erg goed uit de verf kwam de spits uit de Achterhoek daar echter niet. De club dankte hem een jaar later alweer af en verkocht hem aan AC Milan met een verlies van 10 miljoen euro.

Luis Suarez (2011) naar Liverpool 26,5 miljoen

Na een seizoen bij FC Groningen forceerde Suárez door werkweigering en een verloren arbitragezaak in de zomer van 2007 een transfer naar Ajax. Waar hij ieder seizoen veel media-aandacht kreeg, zowel om zijn schwalbes als zijn doelpunten. In het jaar 2009 maakte hij de meeste goals, gemeten over alle competities, van alle spelers in Europa. Het duurde nog anderhalf jaar tot Ajax hem liet gaan, toen in de winterstop van 2011 door Liverpool 26,5 miljoen euro voor de Uraguayaan werd geboden. Ondanks zijn vertrek wist Ajax dat seizoen kampioen te worden en de dertigste landstitel te veroveren.

Cristian Chivu Ajax AS Roma18,0 2003

Cristian Chivu was nog geen 20 jaar toen hij bij Ajax kwam. Hoewel de Roemeen in zijn eerste wedstrijden in de hoofdmacht twee rode kaarten kreeg, ontwikkelde hij zich tot de absolute leider van een talentvol team met onder meer Zlatan Ibrahimovic, Sneijder en Van der Vaart. Het was dan ook geen verrassing dat AS Roma met liefde 18 miljoen betaalde voor Chivu.

2014 Daley Blind naar Manchester United: 17,5 miljoe

Het duurde even doordat Daley Blind een vaste waarde werd in het eerste van Ajax. Als zoon van icoon Danny Blind had hij al in de jeugd alle ogen op zich gericht. Hij maakte in 2008 zijn debuut, maar werd vervolgens verhuurd aan FC Groningen. Daarna groeide hij langzaam uit tot steunpilaar bij Ajax én het Nederlands elftal. In 2014 betaalde Manchester United na een goed WK 17,5 miljoen euro voor de linksbenige Blind.

Ryan Babel in 2007 naar Liverpool: 17 miljoen

Dat Ryan Babel een groot talent was, wist iedereen die de jeugd van Ajax volgde. Dat hij na drie seizoenen in de hoofdmacht en een het gewonnen EK voor spelers onder de 21 jaar, waarin hij in de finale scoorde, werd opgepikt door een topclub was ook volgens verwachting. Het Engelse Liverpool betaalde 17 miljoen euro voor de aanvaller die bekendstaat om zijn 'heupschot'.

Zlatan Ibrahimovic in 2004 naar Juventus: 16 miljoen

Toen Ajax in 2001 de nog onbekende Zweed Zlatan Ibrahimovic (toen 19) voor zo'n 8 miljoen euro kocht, was vooral Zlatan zelf overtuigd van de slimme zet van Ajax. Dat hij talent had, was duidelijk. Maar dat kwam er in zijn eerste seizoen lang niet altijd uit, in de spits bij Ajax. Dat kwam daarna. Hij liet wekelijks zien dat hij Amsterdam was ontgroeid en de topclubs stonden voor hem in de rij. Het werd uiteindelijk Juventus, dat 16 miljoen voor Zlatan betaalde.

Dennis Bergkamp in 1993 naar Inter Milan: 16 miljoen

Dennis Bergkamp was in de jeugd van Ajax een goede, maar ietwat onzichtbare voetballer. Het was Johan Cruijff die het talent van de voetballer van de A2 herkende en hem bij de hoofdmacht haalde. Bergkamp werd snel een vaste kracht en groeide uit tot een van de beste voetballers van zijn generatie. Na 239 wedstrijden en 122 doelpunten vertrok hij bij Ajax: Inter Milan betaalde in 1993 omgerekend 16 miljoen euro voor de technicus.