Plus

Dit boek leert de jonge fan waarom Ajax uniek is

Voor de jonge fans van Ajax is er het boek 101 Dingen Die Je Weten Moet Over Ajax, geschreven door journalist en Paroolcolumnist Menno Pot.

Maarten Moll
Ajax wint in 1995 de Champions League Beeld anp
Ajax wint in 1995 de Champions LeagueBeeld anp

Wat moet je weten over Ajax als je een jonge supporter bent? En waar vind je dat allemaal bij elkaar? Met die vragen ging journalist Menno Pot aan de gang. Het resulteerde in het boek 101 dingen die je weten moet over Ajax.

Pot schrijft in de inleiding: 'Ik vind het belangrijk dat jonge Ajaxsupporters iets leren over de historie. Over de tradities van de club. Over grote spelers van vroeger. Over hoogtepunten en dieptepunten. Dan ga je nog beter snappen hoe het allemaal zo gekomen is. Waarom het bij Ajax gaat zoals het gaat. Waarom Ajax uniek is.'

Duidelijk. En dat in 101 'dingen'. Met af een toe een extra stuk toelichtende tekst tussen sterretjes (niet toevallig drie, want Ajax won tot nu toe 33 landskampioenschappen, goed voor de drie sterren op het wedstrijdshirt).

Arrogantie
Ding 1 heeft als titel De beste van Nederland? Pot behandelt deze vraag zonder de kleine lezer meteen te indoctrineren met: Ja! Natuurlijk! Wie anders? Anders gezegd: de arrogantie die toch een beetje aan de Amsterdamse club hangt, laat hij weg.

Al kan hij het niet laten, nadat hij heeft opgesomd hoeveel Europese bekers Ajax, Feyenoord en PSV wonnen, te zeggen: 'Ajax won er zes, meer dan Feyenoord en PSV samen.' Om netjes te eindigen met: '... op de vraag welke Nederlandse voetbalclub historisch gezien de beste is, is maar één antwoord mogelijk: Ajax.'

Pot gaat verder in het eerste hoofdstuk, 'Over Ajax', chronologisch te werk. Prettig voor de jonge fan. Ook fijn voor 'grote' lezers, want wie weet dat Ajax is opgericht in de Kalverstraat? Op zondagmorgen 18 maart 1900, even na half tien in café Oost-Indië (ding 4). En, ding 5, dat het nu wereldbekende shirt afkomstig is van de Amsterdamse sportclub VVV.

Dieptepunten
Daarna behandelt Pot de Ajax­geschiedenis in thematische hoofdstukken als 'De jeugd', 'Legendarische wedstrijden', 'De grootste trainers', 'Clubiconen' en 'De klassieker'.

Wat spreekt voor dit boek, en voor de schrijver, is dat hij de geschiedenis niet verbloemt. Dus is er ook een hoofdstuk 'Dieptepunten'. We staan er hier niet te lang bij stil, maar titels als 'Degradatie', 'Het staafincident' en 'Zeven jaar geen kampioen' zeggen genoeg.

En voor de jeugdige fan gaat roepen waar 'hij' is gebleven: er is natuurlijk een apart hoofdstuk gewijd aan hét clubicoon, Johan Cruijff. Waarin Pot JC toch maar even uitroept tot beste speler aller tijden. Omdat Cruijff iets heeft gedaan dat al die anderen niet deden: 'Hij heeft het voetbal veranderd.' (Uitleg in ding 69.)

Mistwedstrijd
Een fijn hoofdstuk is ook 'Legendarische wedstrijden'. Waarin we leren dat de eerste Ajaxdoelman luisterde naar de naam Kist. Alle Europacupoverwinningen komen aan bod.

Maar natuurlijk ook de beroemde mistwedstrijd tegen Liverpool op 7 december 1966, de gewonnen beslissingswedstrijd tegen Benfica in het Stade de Colombes in Parijs. En natuurlijk de 8-2 zege op Feyenoord in 1983. Met Cruijff in het veld. In de kleuren van Feyenoord! Jonge supporter: lees het op pagina 154.

Ding 101
Het laatste ding, nummer 101, is getiteld Joden? Hierin legt Pot op historische gronden uit waarom Ajax een 'jodenclub' wordt genoemd, maar dat niet is.

'Voor Ajax is het een vervelend probleem dat sommige eigen supporters zich 'joden' noemen, want de bijnaam lokt smakeloze liedjes van 'vijanden' uit over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook dit legt Pot rustig en duidelijk uit.

Waarmee zijn boek voor de jonge fan een prettige, eerlijke geschiedenis is van Ajax.

Menno Pot: 101 Dingen Die Je Weten Moet Over Ajax. Brandt, 224 blz., €19,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden