Directie Ajax: 'Ontslag van Jonk was onvermijdelijk'

In een brief aan de personeelsleden van jeugdcomplex De Toekomst heeft algemeen directeur Dolf Collee namens de directie, raad van commissarissen en bestuursraad vrijdag tekst en uitleg gegeven over het ontslag van hoofd jeugdopleidingen Wim Jonk bij Ajax. 'Wij hopen er op een zorgvuldige manier onderling uit te komen', staat in de brief die in handen van Het Parool is.

Dolf Collee Beeld photo_news

Collee geeft aan te willen reageren op de actie die Michel Hordijk, werkend bij de jeugd van Ajax, op 12 november in gang heeft gezet. In een open brief neemt Hordijk samen met andere medewerkers op jeugdcomplex De Toekomst afstand van de beslissing om Jonk te ontslaan. Een deel van de jeugdopleiding zou achter Jonk blijven staan.

'Vanuit ons committment aan het Plan Cruijff en ons geloof in de missie en visie die Wim Jonk vanuit het plan Cruijff in de club heeft gebracht, vinden wij het volstrekt onlogisch en dus onbegrijpelijk dat jullie juist Wim de wacht aan hebben gezegd, aldus de medewerkers van de jeugdopleiding.

Gevoelig
In de reactie laat Collee weten terughoudend te willen zijn in de media, maar wel graag wil reageren op de open brief van Hordijk. De directie vindt berichtgeving in de media over de gevoelige kwestie negatief voor het imago van Ajax. 'Bij een dergelijk conflict zijn er twee kanten aan het verhaal', schrijft Collee.

De oorzaak van het conflict ligt volgens Collee bij de Volendammer. Collee: 'Publiekelijk is al wel bekend dat sprake is van een ernstig verschil van mening met Wim Jonk dat wij gedurende langere tijd geprobeerd hebben op te lossen. Aanleiding hiervoor was de impasse in de samenwerking binnen het Technische Hart waar Wim Jonk zich niet kon verenigen in de aanpak van de andere leden. Door zich terug te trekken heeft hij, ondanks vele pogingen hem weer aan tafel te krijgen, een onwerkbare situatie gecreëerd.'

De directie noemt in de brief de situatie 'schadelijk' en 'onwerkbaar'. 'Daarom hebben wij, in het belang van Ajax, in het arbeidsconflict een pijnlijk besluit moeten nemen. Dat hebben wij gedaan in de overtuiging dat Ajax hiermee een goede en rechtvaardige maatregel heeft genomen.'

Gezien de gevoeligheid van het ontslag toont Collee begrip voor de 'forse toonzetting' van Hordijk en andere medewerkers van De Toekomst. 'Toch menen wij dat deze beslissing onvermijdelijk was en hopen wij daar verder in overleg met Wim Jonk op een zorgvuldige manier onderling uit te komen.'

In de laatste alinea geeft Collee namens de directie aan dat het Plan Cruijff absoluut niet ter discussie staat. Het Technische Hart blijft verantwoordelijk voor het voetbaltechnische gedeelte binnen Ajax.

Zaak
Tijdens een arbitragezaak bij de KNVB komt er op 16 december duidelijkheid over het arbeidsconflict tussen Ajax en hoofd opleiding Wim Jonk. Jonk weigert op te stappen nadat hij door Ajax was ontslagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden