Mark Faber komt altijd als eerste en gaat als laatste in het Sloterparkbad.

PlusInterview

Die gouden medailles hebben ze te danken aan zwemcoach Mark Faber

Mark Faber komt altijd als eerste en gaat als laatste in het Sloterparkbad.Beeld Ivo van der Bent

Mark Faber heeft als zwemcoach in het Sloterparkbad in Amsterdam enkele van de beste Nederlandse zwemmers onder zijn hoede. De afgelopen dagen hadden twee van zijn pupillen veel succes op de EK kortebaan in Glasgow.

Thomas Sijtsma

Vraag Kira Toussaint (25) en Arno Kamminga (24) aan wie ze de gouden medailles op de EK te danken hebben en ze zullen beiden in de richting van Faber wijzen. De coach traint de rugslag- en schoolslagspecialist dagelijks. Vooral het laatste jaar is hun ontwikkeling mede door zijn inzet stormachtig.

Toussaint en Kamminga breken nationaal record na nationaal record en beiden staan in hun discipline eenzaam aan de Nederlandse top. Samen zijn ze in Schotland goed voor vijf keer goud en net zoveel nationale records.

De basis ligt in het Sloterparkbad waar Faber zeven van de beste Nederlandse zwemmers onder zijn hoede heeft in het Nationaal Trainingscentrum. Daar zijn er twee van, het andere staat in Eindhoven, met oud-olympiër Marcel Wouda als hoofdcoach.

Naast Toussaint en Kamminga is Jesse Puts, nationaal recordhouder op de 50 meter vrije slag, de blikvanger van de Amsterdamse zetel. Deze drie zijn hoogstwaarschijnlijk in 2020 te zien op de Olympische Spelen in Tokio. Voor de anderen wordt het moeilijker.

“Je kunt ze bijna zien als mijn adoptiekinderen,” zegt Faber wanneer gevraagd wordt naar zijn zwemmers. “Ik bekijk ze elke dag en voer regelmatig persoonlijke gesprekken. Ik weet alles van ze.”

Volledige toewijding

Over Kamminga beweert hij bijvoorbeeld dat slapen zijn grootste kwaliteit is, Toussaint moet hij soms kalmeren en Puts vergelijkt Faber met een aartsluie kat. “Hij klaagt altijd, dat is sprinters eigen. Puts komt alleen in actie als er iets te verdienen valt.”

In een ‘normale week’ komen de zwemmers twee keer per dag naar het Sloterparkbad: voor een ochtend- en een middagtraining van elk twee uur. Daaromheen zitten ze in het krachthonk. Faber komt dagelijks als eerste en gaat als laatste weg. In de middaguren, wanneer de zwemmers slapen om te herstellen van de inspanningen, maakt hij in zijn kantoor naast het bad schema’s, organiseert trainingskampen en werkt papierwerk bij.

Zwemster Kira Toussaint na haar overwinning op de EK. Beeld AFP
Zwemster Kira Toussaint na haar overwinning op de EK.Beeld AFP

Deze baan vraagt volledige toewijding van de 47-jarige Harderwijker. Faber houdt dit niet tot zijn 60ste vol. “Ik ben veel met de ploeg op reis, misschien wel de helft van het jaar. Er zijn trainingskampen en wedstrijden in alle delen van de wereld. De enige vakantie die ik heb, is tussen kerst en oud en nieuw. Dan ga ik met familie skiën in Zwitserland. In deze sport moet je accepteren dat het seizoen altijd doorloopt.”

Zwemmen was al in zijn jonge jaren de grote passie. De grote doorbraak bleef uit en al in zijn tienerjaren besloot Faber zich toe te leggen op coaching. Na de Spelen van 2016 kwam hij na acht jaar bij de paralympische ploeg als hoofdcoach naar het Sloterparkbad. “Training geven is het leukste wat er bestaat. Ik haal voldoening uit een plan maken met de verschillende sporters. Vanuit ontwikkeling naar een resultaat werken.”

‘Zing een liedje onderweg’

Ruim een week voor de Europese kampioenschappen in Glasgow staat Faber nog ontspannen in korte broek en shirt naar zijn pupillen te kijken. “Zing een liedje onderweg,” roept hij naar de zwemmers die vertrekken voor een setje sprints. “Dan blijf je ontspannen.”

Tijdens de training loopt Faber met twee stopwatches langs de waterkant met de zwemmers mee. Hij motiveert ze en roept tussentijden wanneer dat nodig is. De communicatie is helder. “Ik ben geen oude Rus. Ik wind geen doekjes om wat ik vind. Goed is bij mij goed en slecht is slecht.”

In het bad liggen in drie banen zeven zwemmers die door Faber worden gecoacht. De uren maken ze samen, maar ieder heeft zijn eigen programma. Zeven individualisten, die trainen als een team.

Volgens een van hen, Arno Kamminga, is geen dag bij Faber hetzelfde. “Dit is het vierde seizoen onder zijn hoede en ik heb nog nooit dezelfde training gehad. Hij oogt vriendelijk, maar kan met een grijns de zwaarste trainingsschema’s aan je voorleggen.”

Aan het einde van de training stappen de topzwemmers met een boks tegen de vuist van Faber uit het water. Kamminga: “Faber is geen drilmeester. Hij eist mentaliteit en inzet van ons, maar we zijn niet bang voor hem. Het bijzondere aan hem is dat hij zorgt dat je al die trainingsarbeid niet voor hem doet, maar voor jezelf. Hij laat je in jezelf geloven.”

Medailles op de EK kortebaan

Kira Toussaint
Goud op de 50 meter en 100 meter rugslag
Goud op de 4x50 meter vrije slag
Zilver op de 4x50 meter wisselslag gemengd
Brons op de 200 meter rugslag

Arno Kamminga
Goud op de 100 meter en 200 meter schoolslag
Zilver op de 4x50 meter wisselslag gemengd
Brons op de 50 meter schoolslag

Jesse Puts
Zilver op de 4x50 meter wisselslag gemengd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden