Plus

Deze jonge atletes willen de nieuwe Dafne worden

Sprintkampioen Dafne Schippers is hét voorbeeld voor het groeiende aantal jonge atletes. Ze kunnen hun hart ophalen tijdens de EK atletiek, deze week in het Olympisch Stadion en op het Museumplein.

Esther Villerius
Mette Lakeman van vereniging AAC. Beeld Rink Hof
Mette Lakeman van vereniging AAC.Beeld Rink Hof

Valerie Verbree (7), pr: 7,54 seconden op de 40 meter

'Vandaag ben ik eerste geworden bij de veertig meter sprint. Dat onderdeel vind ik leuk, want dan kun je in één keer alle kracht uit je lijf halen en dat voelt lekker. Ook houd ik ervan om tegen anderen te sprinten, want bij de meeste wedstrijden op de veertig meter word ik eerste. Hoe ik zo goed ben in rennen, weet ik niet. Mijn benen doen dat gewoon. Ik ben ook een beetje groot voor mijn leeftijd, dus ik heb iets langere benen dan de anderen."

"Toch ben ik vandaag van alle onderdelen samen niet eerste, maar derde op het podium geworden. Dat vind ik stom, want ik wil gewoon winnen. Bij een andere wedstrijd was ik tweede, dus ik wilde nu eerste zijn. Maar het verspringen ging niet zo goed."

"We zijn weleens naar het stadion geweest waar een heel lange jongen van onze club aan het verspringen was. Ik had goed gekeken hoe hij dat deed. Hij deed aan 'skipping': dat je je knieën heel hoog moet doen en dan bam, bam, bam, heel snel achter elkaar moet stappen. Ik ga altijd gewoon hard sprinten en proberen om voor de lijn te springen, maar bij mijn laatste sprong was ik toch over de lijn gegaan."

"Je moet vooral een héél harde aanloop nemen. Dat is voor mij geen probleem, want onze familie is wel een beetje beweeglijk. Meestal zitten we op de fiets. Mijn broer Taeke is mijn grote voorbeeld. Dafne Schippers is ook wel goed, maar toen mijn broer klein was, kon hij heel hard lopen."

Valerie Verbree doet anderhalf jaar aan atletiek op AAC. Beeld Rink Hof
Valerie Verbree doet anderhalf jaar aan atletiek op AAC.Beeld Rink Hof

Veronique Veldhuis (9), Pr: 7,08 seconden op de 40 meter

"Ik ben de snelste van mijn groep. Veel kinderen rennen niet zo makkelijk. Ze bewegen hun benen naar buiten en gebruiken hun armen niet zo veel. Ik deed dat alleen toen ik nog zeven was."

"Dat ik zo snel ben vind ik leuk, want dan win je vaak wedstrijden en heb je een heleboel medailles. Die neem ik mee naar huis en hang ik aan het kapstokje in mijn kamer. Ik heb er nu ongeveer achttien. En ook nog drie bekers. Ze zijn niet allemaal van goud; volgens mij zijn er twee brons en één zilver."

"Ik vind het heel knap dat Dafne Schippers tegen al die snelle dames rent. Hoe ze loopt is ook mooi. De knieën zijn hoog, het lijkt heel sierlijk, maar is toch heel snel. Ik zou op een dag ook zo snel willen zijn en denk dat dat wel gaat lukken. Mijn vader leert me een heleboel trucjes om sneller te rennen, zoals knieën optillen en op je tenen lopen. Als ik dat doe, scheelt dat meestal wel heel veel seconden op de veertig meter!"

"Het gaat ook weleens mis. Ik stoot bij hoogspringen bijvoorbeeld vaak
de lat eraf. Maar juf Hanna helpt. Ze is lief en streng tegelijk. Ik vergeet bij verspringen bijvoorbeeld vaak mijn armen of benen hoog te doen en dat zegt ze dan."

Veronique Veldhuis zit drie jaar op atletiek bij AV Feniks. Beeld Rink Hof
Veronique Veldhuis zit drie jaar op atletiek bij AV Feniks.Beeld Rink Hof

Mette Lakeman (10), pr: 3,58 minuten op de 1000 meter

"Dafne Schippers is mijn grote voorbeeld, want ze is de enige blanke op dit moment die heel hard kan rennen voor Nederland. Ik zou dat ook wel willen, maar Dafne is veel sneller dan ik, dus dat wordt lastig. Dan moet ik elke dag veel trainen en kan ik niet meer thuis zitten. Dat ga ik niet doen. Maar ik ben wel fan van haar."

"Toen ik haar in het echt zag, wilde ik heel graag haar handtekening. Ze had gezegd dat ze na de wedstrijd handtekeningen zou uitdelen, maar ze ging na één handtekening een ruimte in waar we niet konden komen. Terwijl we er met maar vijf kinderen stonden! Toen was ik boos, want als je een topper bent, moet je wel handtekeningen uitdelen. Maar het is niet zo dat ik minder fan van haar en van atletiek ben."

"Rennen vind ik niet saai. Tijdens een lange afstand geniet ik ervan dat mensen me aanmoedigen. Ik vind het ook leuk om kinderen van mijn club aan te moedigen. Dan roep ik: 'Goed zo, je kunt het!' of 'Kijk uit, er is iemand achter je!'"

Mette Lakeman doet twee jaar aan atletiek bij AAC Amsterdam. Beeld Rink Hof
Mette Lakeman doet twee jaar aan atletiek bij AAC Amsterdam.Beeld Rink Hof

"Bij mijn laatste wedstrijd ben ik vierde geworden. Het verspringen ging niet goed. Ik had wel 3,40 meter gesprongen, maar die sprong was ongeldig. Dan vind ik mezelf alsnog goed, want het gaat erom dat je lol hebt, niet dat je beter bent dan anderen. Als ik bijvoorbeeld vierde word, maar mezelf heb verbeterd, ben ik blijer dan dat ik eerste word, maar slomer ben dan mijn persoonlijk record."

Ella Boakye (11), pr: 8.83 seconden op de 60 meter

"Ja, duh, natuurlijk wil ik net zo worden als Dafne Schippers. Ik vind haar gewoon een soort geweldig. Ik heb een documentaire over haar gezien en een handtekening van haar gekregen. Ze wil fit blijven en ze is aardig, terwijl ik haar eerst helemaal niet kende."

"Ik vond atletiek heel lang een stomme sport. Je rent alleen maar, dacht ik. Maar tijdens een open dag merkte ik dat je ook moet communiceren met je team en de hele tijd je record moet zien te verbreken. Ook heb je veel vriendinnen op de vereniging en met problemen kun je naar de meester of juffrouw komen. Het is een soort tweede thuis, maar dan voor sporten."

"Mijn favoriete onderdelen zijn sprint en estafette. Ik ben snel afgeleid, maar tijdens het sprinten niet. Dan ben ik gefocust. Estafette is dan weer leuk omdat je een stokje aan je teamgenoot mag doorgeven en ik met vriendinnen in het team zit."

Ella Boakye zit twee jaar op atletiekvereniging AV Feniks. Beeld Rink Hof
Ella Boakye zit twee jaar op atletiekvereniging AV Feniks.Beeld Rink Hof

"Eerst dacht iedereen altijd dat ik de snelste was, maar toen we een paar maanden geleden gingen rennen, merkten we dat we dat allemaal waren. Als je dan naar Alicia of Ebony of Aimée keek, waren zij ook supersnel. Dan wordt estafette gewoon winnen met je vriendinnen."

Meer atletes als Schippers kampioen wordt

"Het aantal pupillen binnen de atletiek is de laatste jaren aanzienlijk gestegen," zegt Frank Koomen (59), manager verenigingszaken van de Atletiekunie. "In 2014 groeide het aantal met ruim acht procent. Dat is voor een landelijke sportbond uitzonderlijk, want in tijden van economische crisis geven mensen steeds minder geld uit aan 'luxegoederen', zoals een verenigingslidmaatschap."

Het wordt wel het Dafne Schipperseffect genoemd, want de toename van het aantal aanmeldingen valt, zo blijkt, vaak samen met haar overwinningen. Op 28 augustus 2015 werd Schippers wereldkampioen op de tweehonderd meter. Kort daarna bleek dat het aantal verenigingsleden van de Atletiekunie in vier maanden met 4673 leden was toegenomen - aanzienlijk meer dan de 3951 van dezelfde periode een jaar eerder. In dat jaar schopte Schippers het 'slechts' tot Europees kampioen op de honderd en tweehonderd meter sprint.

Is dat een logisch gevolg of toeval? Koomen: "Er was een fikse ledenstijging in 2014, maar Schippers werd pas in 2015 wereldkampioen. Het is lastig om er conclusies aan te verbinden." Wel is onder jonge atletes de aandacht voor Schippers sterk toegenomen, aldus Koomen.

Volg de laatste ontwikkelingen over het EK Atletiek op ons liveblog.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden