Dekker moet op zoek naar jeugdig elan

DEN HAAG - Thomas Dekker hoorde afgelopen week tot zijn schrik dat hij met Rabobank niet mee mag naar de Tour de France. Velen denken dat hij nu een andere weg gaat inslaan. Dat zou best kunnen. Wellicht gaat hij ook wel naar een andere ploeg.

Maar Dekker zal op de eerste plaats beseffen dat hij anders in het wielerleven moet komen te staan. Hij is niet langer een renner die kan blijven steunen op zijn faam als supertalent. Binnen Rabobank moet hij nu beter in vorm zijn dan Pieter Weening om naar de ronde te kunnen. Zijn status aparte wankelt en dat geeft te denken.

Dat Dekker nog altijd een supertalent is, staat buiten kijf. Hij werkt daarnaast veel harder dan zijn imago van 'mooie jongen' doet vermoeden. Dekker durfde te investeren in zichzelf. Eén ding verloor hij daarbij slechts uit het oog: zijn jeugd. Dekker wilde te snel een van de arrivés van de ploeg zijn. Hij wilde volwassenheid uitstralen in plaats van jeugdige onbevangenheid.

Dekker is een uitzonderlijk talent en gedraagt zich daar ook naar. Als het aankomt op flair, branie en zelfvertrouwen zal hem dat uiteindelijk naar de top voeren. Niet als hij alles vanzelfsprekend blijft vindt.

Tegen die pilaar is hij de afgelopen maanden opgereden. Dekker kende dit seizoen, buiten zijn schuld, een valse start. Laat begonnen met trainen omdat zijn heup niet eerder in orde was, snelle piek, sterke terugval en moeite om nu weer in gang te schieten. De verklaring die hij er vorig week bij gaf, is volstrekt helder. Op het hoogste niveau mag je niet veel tegenkomen of het gaat mis. Een beetje koorts doet vorm verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Het opmerkelijke van een vormcrisis bij Dekker: het zit vooral in het hoofd. Zelden oogde hij zo aangeslagen als vorige week in de Ronde van Zwitserland. Weg was de branie, wat restte was een deemoedige hoop op clementie. Hij hoopte dat de ploeg hem tijd en het voordeel van de twijfel zou gunnen.

Maandag liet hij weten dat het een stuk beter ging. De dag erop kwam hij erachter dat de wereld inmiddels anders in elkaar steekt voor hem. Rabobank zit niet langer geduldig op hem te wachten. Breukink wil met Mentsjov de Tour winnen en neemt daarbij geen risico's. Vol ongeloof stelt Dekker vast dat zonder enig overleg met hem het besluit werd genomen om een ander naar de Tour te sturen.

Nuchter bezien kan Dekker daar weinig tegenin brengen. Als hij via een rustige eerste week alsnog in vorm zou zijn geraakt, was die basis even broos geweest als die van het voorjaar.

Nee, Dekker moet er vooral van geschrokken zijn dat hij bij Rabobank zijn voorkeurspositie verloren heeft. Eerder al zag hij dat andere talenten links en rechts aan het voorbij vliegen zijn. Robert Gesink deed in Parijs-Nice en Dauphiné Libéré dingen die Dekker nog nooit heeft laten zien. Stef Clement pakte eerder dan hij een medaille bij het WK tijdrijden. Niki Terpstra vliegt de Tour binnen. Martijn Maaskant stal de show in Parijs-Roubaix. Dekker is niet langer de enige kroonprins van het vaderlandse wielrennen. Dat is wennen voor hem.

De tik die Breukink uitdeelde, komt daarom misschien op tijd. Dekker moet weer beseffen dat hij er is voor de ploeg en niet andersom. Dekker heeft de old-school-neiging om zijn eigen gang te gaan. Hij moet weer jong worden en zich optrekken aan de talenten om hem heen. (AD PERTIJS)

Thomas Dekker is niet langer de enige kroonprins van het Nederlandse wielrennen. Dat is wennen voor hem. FOTO EPA Beeld
Thomas Dekker is niet langer de enige kroonprins van het Nederlandse wielrennen. Dat is wennen voor hem. FOTO EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden