Update

Dekker gaat alles vertellen: 'Namen, data en details'

Wielrenner Thomas Dekker gaat tegenover de Dopingautoriteit een volledige bekentenis afleggen over zijn dopingverleden. Dekker, die anderhalf jaar geleden na een dopingstraf terugkeerde in het peloton, zal daarbij niemand sparen. 'Ik heb er voor gekozen alles wat ik weet te vertellen: namen, data en details', laat hij vandaag in een verklaring weten.

Thomas Dekker. Beeld anp
Thomas Dekker.Beeld anp

Het gesprek met het Nederlandse antidopingbureau zal volgens zijn management SEG binnen 2 weken worden gehouden. Dekker, die rijdt voor het Amerikaanse Garmin, verblijft momenteel in Spanje voor een trainingskamp.

'Als lid van Team Garmin-Sharp met hun beleid en waarden, als Nederlandse wielrenner en lid van de Nederlandse wielerbond, als ex-dopingzondaar die 2 jaar schorsing uitzat en als voorstander van een schone sport, maak ik bekend dat ik zal getuigen en de Dopingautoriteit alle hulp ga geven de wielersport verder op te schonen', verklaart Dekker. 'Er zijn tal van personen betrokken bij mijn dopingverleden. Ik ga alle details, inclusief de namen van mensen die me erbij geholpen hebben, overleggen.'

null Beeld anp
Beeld anp

Dekker werd in 2009 betrapt bij een zogenoemde retro-controle. De positieve test op dynepo stamde uit 2007, in de tijd dat hij voor Rabobank reed. In NRC Handelsblad van zaterdag vertelde Dekker dat hij in die tijd met hulp van de medische staf van de bankploeg ook gebruik maakte van bloeddoping. Het was volgens Dekker in die tijd een 'way of life' voor veel van zijn ploeggenoten en collega's in de wielersport.

Dekkers hulp aan de Dopingautoriteit - directeur Herman Ram wilde enkel bevestigen dat er een gesprek met de renner komt - staat los van de antidopingcommissie, waarmee wielerbond KNWU en sportkoepel NOC*NSF het dopinggebruik in de wielersport van de afgelopen jaren willen onderzoeken.

'Ik begin hieraan in de hoop dat het voor ex-collega's en ex-teamgenoten makkelijker wordt er voor uit te komen en de sport te helpen', aldus Dekker.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Dekker in zijn Rabo-tijd. Beeld anp
Dekker in zijn Rabo-tijd.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden