PlusAchtergrond

De volleybalsters willen klaar zijn voor de hitte

Met het oog op het olympisch kwalificatietoernooi op het warme Sicilië trainen de volleybalsters van de nationale selectie in extreme hitte.

Lisette van der Geest
Tijdens de oefeninterland tegen Japan, vrijdag, werd het in de sporthal in Almelo meer dan 40 graden. Beeld Albert ten Hove/OrangePictures
Tijdens de oefeninterland tegen Japan, vrijdag, werd het in de sporthal in Almelo meer dan 40 graden.Beeld Albert ten Hove/OrangePictures

Een in hoog tempo bonkend hart. Zweet dat in stroompjes langs jukbeenderen loopt en een warme deken die plots in het gezicht slaat. In de voorbereiding op de belangrijkste wedstrijd van het jaar laten de Nederlandse volleybalsters niets aan het toeval over. Dus trainen zij niet in de hypermoderne topsporthal van Papendal, maar in de oude bedompte zaal ernaast, waar de temperatuur hoog oploopt en soms de 33 graden aantikt.

Bondscoach Jamie Morrison verwacht hitte in Catania op Sicilië, waar vanaf vrijdag het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) plaatsvindt. “Wij weten dat het daar net zo warm is als het de afgelopen week in Nederland was,” zegt hij. “En in Zuid-Italië zijn veel hallen voorzien van airconditioning, maar die wordt al twintig jaar niet gebruikt. Tachtig procent kans dat het niet werkt als wij spelen, is onze verwachting. Maar zelfs als ze het wel doen, wordt het er vochtig en warm zodra de hal zich vult met toeschouwers. Daar willen we op voorbereid zijn.”

Of, zoals Celeste Plak gekscherend zegt: “Het was al warm de afgelopen week, dus wij dachten: we gooien er nog wat bovenop.”

Waas

Afgelopen vrijdag, tijdens de – gewonnen – oefeninterland tegen Japan, werd het in de sporthal in Almelo zelfs meer dan 40 graden. Lonneke Sloetjes: “Bloedheet. Maar goed, het is mooi dat we er daardoor ook in wedstrijdvorm op hebben kunnen trainen.”

Er wordt meer gezweet, waardoor de bal eerder nat wordt, zeker bij lange rally’s. Sloetjes: “Een beetje plakkerig. Het opgooien voor de service voelt dan ook anders.”

Sporters springen minder hoog, hun harten moeten harder werken, de scherpte neemt af en er wordt meer gehijgd omdat het lichaam om zuurstof vraagt. “Het is alsof er een soort waas over je gezichtsveld valt. Dat merkten we tijdens die wedstrijd tegen Japan ook, al probeerden we dat niet te veel te benoemen. Iedereen heeft er last van.”

Morrison: “Tenzij je zo geacclimatiseerd bent, dat je in dat type condities goed kunt spelen. Wij willen ervoor zorgen dat we beter voorbereid zijn dan Italië.”

Het kost een lichaam tien à veertien dagen om te wennen. En dus schreef de bondscoach zijn team voor om de afgelopen en de komende dagen ten minste een uur per dag in flinke warmte actief te zijn.

En als er geen zaaltraining op het programma stond, werden er rondjes gefietst over het grote terrein van Papendal. Dat was zowel efficiënt als interessant voor Plak. Ze kent er de weg; zij woonde er vier jaar in haar juniorentijd.

Hitteprotocollen

Omdat het volgend jaar tijdens de Olympische Spelen naar alle waarschijnlijkheid zeer warm zal zijn in Tokio, had NOC*NSF al hitteprotocollen klaar liggen waar de volleyballers mee aan de slag konden. Zo namen ze pillen in waarmee de lichaamstemperatuur geanalyseerd wordt. Daaraan is te zien wie goed reageert op warmte en wiens lichaam minder snel herstelt. Om het lichaam van binnenuit te koelen wordt gebruik gemaakt van een mengsel van slush puppie, een soort schaafijs, met sportdrank.

De maatregelen helpen. Een paar dagen geleden begon het hoofd van Plak nog te bonken toen ze in 35 graden stond te trainen. “Ik werd ook heel loom, heel traag. Dat gevoel dat je kent van de sauna. Maar nu beginnen alle symptomen weg te trekken.”

Tijdens het OKT in Catanië spelen de Nederlandse volleybalvrouwen vrijdagavond om zes uur tegen België, zaterdagavond om zes uur tegen Kenia en zondagavond om negen uur tegen Italië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden