Plus

De verjaardag van Sjaak Swart ging niet stilletjes voorbij

'Mister Ajax', Sjaak Swart, is op 3 juli 80 jaar geworden. Dat mocht niet stilletjes voorbijgaan en dus brachten vrienden, collega's en familie maandag een ode aan de man 'die altijd trouw bleef aan dezelfde club.'

Raounak Khaddari
Presentator Ron Brand­steder, John Heitinga en Wesley Sneijder (v.l.n.r.) in gesprek met Sjaak Swart in het DeLaMar Beeld Eric Verhoeven
Presentator Ron Brand­steder, John Heitinga en Wesley Sneijder (v.l.n.r.) in gesprek met Sjaak Swart in het DeLaMarBeeld Eric Verhoeven

Als een kwartier voor aanvang een genodigde nog probeert haar zitplek op het balkon van het DeLamar te wisselen voor een stoel in de zaal - hoogtevrees - kunnen de gastvrouwen niet anders dan haar vriendelijk verzoeken in de zaal iemand te vragen te ruilen. "Alle stoelen zijn bezet, mevrouw."

"Sjaak is geliefd," zegt Ron Brandsteder, de presentator van de avond, even later. Het is de reden dat een aantal gasten speciaal voor deze avond met negentig minuten 'speeltijd' naar Nederland is gekomen.

Bij de ingang van de zaal wordt Swart geïnstrueerd over zijn entree, al krijgen felicitaties voorrang. Als de deuren sluiten, probeert Freek de Jonge het publiek te laten applaudisseren, maar geroezemoes overheerst. Sjaak is er nog niet.

Mister Ajax
Na een video van de jonge 'Mister Ajax' waarin zijn successen worden opgesomd - hij floreerde in liefst 603 wedstrijden, speelde 17 seizoenen bij Ajax 1 en maakte tien goals voor Oranje - zet Swart voet op zijn eigen verjaardagsfeest.

F'jes begeleiden een stralende Swart naar het podium waarop een grote witte bank staat. De zaal geeft hem een staande ovatie. Brandsteder: "Je ziet niet dat je 80 bent." Swart: "De meesten zeggen dat, ja."

Warming-up
Nadat Wim Bohnenn, spreekstalmeester in de Johan Cruijff Arena, in een video heeft uitgelegd hoe Swart vroeger bij de zogeheten Amsterdamse Avond deed alsof hij heel hard werkte, maar er eigenlijk een eigen handeltje op nahield, is het tijd voor de eerste gast: Guus Hiddink.

De twee voetballen twee keer per week samen bij Zeeburgia. Althans, "Sjaak doet altijd heel fanatiek de warming-up," zegt Hiddink. "Daarna blijft hij stilstaan."

"Guus is een half jaar niet geweest," antwoordt Swart. "Die heeft zeker de huur opgehaald in Australië, Rusland, Zuid-Korea en China."

Swart weet de lachers moeiteloos op zijn hand te krijgen.

Als René Froger Bloed, Zweet en Tranen heeft gezongen, zegt Brandsteder dat het lied totaal niet van toepassing is op Swart. Maar het is volgens hem wel Amsterdams genoeg om in de avond te passen.

Wesley Sneijder en John Heitinga nemen ook plaats op de bank op het podium. Beiden hebben veel gehad aan 'mentor en zaakwaarnemer' Swart.

"Je was meer dan dat, je was en bent familie," zegt Heitinga, die vanaf zijn vijftiende geregeld bij de familie Swart sliep om reistijd naar zijn woonplaats Alphen aan den Rijn te besparen.

Hij en Sneijder zijn niet met lege handen gekomen.

De iconische foto met Johan Cruijff, Klaas Nanninga, Swart en Piet Keizer, is er nu ook in een actuelere versie: met Rafael van der Vaart, Heitinga, Sneijder én Swart, ingelijst en wel.

Mentor
De sfeer wordt er niet minder op als later op de avond, na Donny van de Beek, die Swart even­eens zijn mentor noemt, Ronald Koeman en Frank Rijkaard op de bank plaatsnemen.

Tussendoor vertellen de vier kleinkinderen in een videoboodschap hoe bijzonder hun grootvader voor hen is en schroomt Ronald de Boer niet te vragen naar het libido van Swart, die daar op zijn Swarts op reageert. "Ik ben zo vaak kampioen geweest, ook daar ben ik kampioen in."

Levenslang trouw
De negentig minuten speeltijd zijn krap, te krap. Ali B kan wegens tijdsgebrek na een verjaardagslied voor de man met wie hij bij Lucky Ajax speelt niet nog een 'echt' liedje ten gehore brengen.

Freek de Jonge, die door God gestelde vragen met zijn voetbalvriend bespreekt, wordt door een voice-overgod aangemoedigd het tempo erin te houden. Gelukkig gelooft Swart niet in een opperwezen. "Ik geloof alleen in mezelf."

De extra tijd is ingegaan als De Jonge zijn gedicht opdraagt. "Sjakie was zijn hele leven bij dezelfde club en vrouw. Hij greep naast het grote geld. Maar hij bleef trouw en dat kunnen veel andere voetballers niet zeggen."

Sjaak Swart Beeld anp
Sjaak SwartBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden