PlusAchtergrond

De topsporter met corona: ‘Begin met trainen op belachelijk amateuristisch niveau’

Het coronavirus lijkt topsporters meestal over te slaan. Maar wie toch ziek wordt, moet de training daarna ‘op een belachelijk amateuristisch niveau’ hervatten.

Hockeyer Sander de Wijn zou graag zeker willen weten of hij corona heeft gehad of niet. Beeld NurPhoto via Getty Images
Hockeyer Sander de Wijn zou graag zeker willen weten of hij corona heeft gehad of niet.Beeld NurPhoto via Getty Images

Er was een profvoetballer met corona. Negen weken nadat hij was getroffen door het virus kon hij nog steeds zijn training niet hervatten. “Een week later ging het ietsje beter, maar het is een langzaam proces,” zegt longarts Bob van den Berg van het OLVG, tevens lid van het medisch expertteam van NOC*NSF, over zijn anonieme patiënt.

Van den Berg ziet dit beeld steeds vaker. “Patiënten die prima door de hele toestand zijn gekomen en redelijk lijken opgeknapt, blijven de eerste maanden na het virus hangen op een bepaald niveau.” Extreem hoge hartslag, kortademigheid en slappe spieren maken dat velen ook lang na hun ziekte nog moeilijk intensief kunnen trainen. “We tasten nog in het duister over de precieze mechanismen erachter, want bij metingen is niet altijd iets te vinden. Maar ons advies aan topsporters is duidelijk: neem de tijd. Begin met trainen op een belachelijk amateuristisch niveau.”

Doordouwen

Niet de boodschap die atleten graag krijgen. Voor hen dringt de tijd altijd, ook al is er deze zomer geen evenement van belang. Maar wie te snel te veel gaat doen, kan ver worden teruggeworpen, waarschuwen artsen. “De ervaring leert dat ze door hun gedrevenheid toch wat eerder gaan doordouwen. Maar als je een terugval krijgt, kun je weer helemaal opnieuw beginnen,” zegt Van den Berg.

Atleet Marit Dopheide (29) ondervond zelf hoe lastig het is. Het is niet helemaal zeker dat ze corona heeft gehad, zegt ze. Want: niet getest. “Maar ik zou niet weten wat het anders is geweest. En mijn vriend is op wintersport geweest en had ook klachten.’’ De 400 meterspecialiste dacht na een aantal weken van hoesten en longklachten hersteld te zijn. “Ik kon weer een paar dagen achtereen trainen op de racefiets en dacht: ik ben er weer. Een dag later lag ik gevloerd. Zo ging het zeker acht, misschien wel tien weken. Soms was ik dood- en doodmoe, werd ik dizzy en zag alles wazig. De nasleep was voor mij heftiger dan de ziekte zelf.”

‘Onvoorzichtig’

Dopheide mikt op een plekje in het 4x400 meterestafetteteam, dat zich heeft geplaatst voor de Olympische Spelen. Toen Tokio met een jaar werd uitgesteld, viel de tijdsdruk weg. “Ik voel nu geen hete adem meer in mijn nek en bekijk gewoon hoe het loopt. Maar overkomt dit je in een lopend seizoen, zet er dan maar gerust een dikke streep door. Ik ben nu, een paar maanden verder, nog steeds sneller in ademnood.”

Topsporters die corona hebben gehad, of dat vermoeden, zijn er amper. Sowieso is het besmettingsrisico voor de groep topfitte jonge mensen klein. “En ze zijn beter beschermd tegen de ernst van de klachten, ze hoeven niet gelijk aan de zuurstof,” zegt Van den Berg.

Hockeyinternational Sander de Wijn (30) twijfelde in maart even of hij het zou vertellen. “Je kunt snel in het hokje ‘onvoorzichtig’ worden geplaatst. Heb je je sport niet serieus genomen? Maar ik heb het opgelopen in de eerste week van maart, toen er nog heel weinig bekend was.’’ Ook hij heeft de coronabesmetting overigens niet zwart-op-wit. “Maar ik lag elf dagen plat met meer dan 39 graden koorts. Een kantoor­genoot had tegelijkertijd precies dezelfde klachten en die is positief getest.”

Blijvende schade

De Wijn begon ‘zo snel mogelijk’, maar wel ‘rustig aan’ weer met trainen. “In de tuin deed ik wat kracht- en conditiedingen. Mijn conditie was dramatisch.” Maar het voelde niet direct anders dan na een stevige griep. “We zijn nu weer vier weken bezig met het Nederlands team en ik heb niet het idee dat ik er extra klachten aan heb overgehouden. Ik ben wel extra alert. Als ik diep in de verzuring ga, wat nog niet vaak is gebeurd, voel ik nog wel wat branden in mijn keel, maar dat gevoel zal iedereen herkennen na een ziekte.”

Een aantal topsporters vertelde vorige maand in The New York Times te vrezen nooit meer op het oude niveau te komen. Een arts legde uit waarom dit virus er zo in hakt en in de longen soms blijvende schade aanricht. Ook in Nederland wordt daar onderzoek naar gedaan. “Maar vooralsnog hebben we geen aanwijzingen dat iemand die niet op de ic heeft gelegen en is beademd, niet honderd procent kan herstellen,” zegt longarts Van den Berg. “Het kan alleen maanden duren.”

Antistoffentest

Dopheide en De Wijn zouden graag de antistoffentest doen, om zeker te weten dat ze corona hebben gehad. “Ik zou zeggen: test iedereen van Team NL,” zegt De Wijn. Daar ziet Van den Berg niet direct iets in: “Het is nog niet helemaal zeker dat je immuun bent als je corona hebt gehad. En de test is ook niet honderd procent waterdicht. Je wilt graag weten of je het hebtgehad, maar eigenlijk kunnen we er verder weinig mee.”

NOC*NSF ziet er ook niets in en wil alleen sporters met klachten testen. Maar extra monitoring en begeleiding is voor atleten die vermoeden het virus te hebben gehad wel van belang, zegt Van den Berg. “En luister naar je lichaam. Forceren is geen optie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden