Sport Bewaar

De successen van Ajaxicoon Piet Keizer

De successen van Ajaxicoon Piet Keizer
© Proshots

Oud-Ajacied Piet Keizer is op 73-jarige leeftijd overleden. Een overzicht van de successen uit zijn carrière in beeld.

Piet Keizer, die zaterdag overleed aan de gevolgen van longkanker, speelde tussen 1961 en 1974 maar liefst 490 keer in het shirt van Ajax, en scoorde in totaal 189 keer voor de Amsterdammers. 

De linksbuiten veroverde met Ajax onder andere drie keer de Europacup 1 (1971, 1972 en 1973).

Hier is hij aan de bal tijdens kwartfinale van de Europacup I tegen Dukla Praag, in 1967. Ajax verloor en werd uitgeschakeld. 

Keizer op de reserevebank met Johan Cruijff. Cruijff zwierf na Ajax de wereld over, Keizer bleef bij Ajax, een voetballeven lang.

Piet Keizer en Johan Cruijff in 1971 het Wembley stadion in Londen, voorafgaand aan de finale in de Europa Cup 1. 

In 1971 begon het Europese seriesucces voor Ajax: de club won de Europa Cup I en zou die in de twee volgende jaren weer winnen. Hier scoort Keizer in 1971 het tweede doelpunt tegen Dynamic Dresden.

Ajax-Celtic in 1971. Piet Keizer scoort het derde doelpunt. De wedstrijd eindigt in 3-0. 

Ook in 1971: Piet Keizer aan de bal voor de Oostduitse doelman Croy.

Ajax wint in 1972 de wereldbeker door Independiente met 3-0 te verslaan. Piet Keizer neemt de felicitaties van koningin Juliana in ontvangst, links staat Pieter van Vollenhoven.      

Naast al het Europese succes moest er ook gewoon in de Nederlandse competitie gevoetbald worden. Hier wordt Piet Keizer op de huid gezeten door Haenen van MVV. 

1973: Ajax heeft weer de Europa Cup 1 gewonnen, dit keer van Juventus. Op de foto Heinz Stuy, Johan Cruijff, Willem Suurbier, John Rep en Piet Keizer met de derde Europabeker.      

1974, Ajax-AC Milan. Terwijl de maker van het eerste doelpunt Jan Mulder komt toelopen, omhelst Muhren hier aanvoerder Piet Keizer nadat deze het tweede Amsterdamse doelpunt op zijn naam heeft gebracht. Het wordt uiteindelijk 6-0 voor Ajax.      

De finale van de WK voetbal in 1974, Nederland speelt tegen Duitsland - en verliest. Op de foto van links naar rechts: Ruud Krol, goalie Jan Van Beveren, Wim Van Hanegem, Johan Neekens, Willy Brokamp, Piet Keizer, John Rep, Wim Suurbier, Arie Haan, Barry Hulshoff en Johan Cruijff.