PlusAchtergrond

De meester is terug: circus Woods heerst weer in Augusta

Tiger Woods is nog altijd de zon waar de golfwereld omheen draait. Het bewijs wordt geleverd tijdens The Masters in het Amerikaanse Augusta. De 89 andere deelnemers staan volledig in Woods’ schaduw.

Ralph Blijlevens
Tiger Woods op de baan van de  Augusta National Golf Club maandag tijdens een oefenrondje voorafgaand aan The Masters. Beeld Gregory Shamus/Getty Images/AFP
Tiger Woods op de baan van de Augusta National Golf Club maandag tijdens een oefenrondje voorafgaand aan The Masters.Beeld Gregory Shamus/Getty Images/AFP

De gekte omtrent Tiger Woods’ onverwachte rentree bij The Masters lijkt geen grenzen te kennen. De golfwereld is volledig in de ban van de inmiddels 46-jarige voormalig nummer één van de wereld.

Woods speelde bijna anderhalf jaar geleden voor het laatst een officieel PGA-toernooi (het vanwege corona uitgestelde The Masters in november 2020). Drie maanden later verwondde hij zijn rechterbeen ernstig bij een auto-ongeluk. Gevreesd werd enige tijd dat het been geamputeerd moest worden.

Wellicht juist daarom raakte de golfwereld de afgelopen weken in extase toen bleek dat Woods wel eens mee kon gaan doen aan één van meest tot de verbeelding sprekende wedstrijden: The Masters, dat donderdag van start gaat op de befaamde Augusta National Golf Club in de Amerikaanse staat Georgia. Grote vraag was of Woods wel fysiek in staat is om 72 holes (vier dagen met elk 18 holes) in een heuvelachtig terrein af te leggen.

Woods maakte dinsdagmorgen tijdens een persbijeenkomst een einde aan alle onduidelijkheid: “Zoals het er nu voor staat, ga ik spelen,” zei hij nadat hij weer een oefenronde had afgewerkt. Voor woensdag stond er opnieuw eentje gepland. Op de vraag of Woods denkt het toernooi deze week te kunnen winnen, was het antwoord bevestigend: “I do.”

Speelrecht voor het leven

Zijn naam op de deelnemerslijst van 86ste editie was de bron van alle speculaties. The Masters heeft een prijzengeld van 11,5 miljoen dollar (ruim 10,5 miljoen euro) en is met z’n omvangrijke historie en opmerkelijke tradities een alles behalve doorsnee toernooi. Een van die opmerkelijke tradities is dat spelers zich niet voor het toernooi kunnen kwalificeren, maar ervoor worden uitgenodigd door de club. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle nog levende oud-winnaars.

Tiger Woods zette 25 jaar geleden voor het eerst het Wimbledon van het golf op zijn naam en presteerde dat ook in 2001, 2002, 2005 én 2019. Goed voor het traditionele groene jasje en een speelrecht voor het leven op Augusta. Maar waar veel oudere kampioenen zich vanzelfsprekend afmelden, deed Woods dat niet.

Hoofdredacteur Martijn Paehlig van Golfers Magazine en presentator van De Golfpodcast was daarom één van de vele golffans die hardop droomden over een terugkeer van Woods in de eerste van vier majors in het jaar. Ook al was de deelname enkele weken geleden verre van reëel te noemen, Paehlig genoot mee van de vele speculaties. “Smullen! Dat de hele golfwereld staat te stuiteren vanwege de vraag of hij nou mee gaat doen of niet, is geweldig. Tiger is en blijft een fenomeen. Ondanks het feit dat hij nooit meer in zijn sport zal heersen als in zijn beste jaren en dat heel veel jonge talenten hem aan alle kanten voorbij rennen, als er iets met Tiger is, dan hebben we het er allemaal over.”

Privévliegtuig naar Augusta

Hij haalt het privévliegtuig van Woods aan, dat enkele weken geleden werd gespot op een vlucht van zijn woonplaats Jupiter in Florida naar Augusta National, om er een rondje te spelen. De hype was geboren, de andere 89 deelnemers op Augusta lijken er dezer dagen niet toe te doen.

De vijftienvoudig majorwinnaar zelf gaf de geruchtenstroom extra dimensie toen hij afgelopen zondag voor het eerst op Twitter reageerde: “Het wordt een beslissing op het laatste moment of ik ga meedoen.”

Een dag later leek het alsof de finale werd gespeeld, zo druk was het op de baan. Niemand die iets van het oefenrondje van Woods tussen de bloeiende azalea’s wilde missen.

Ongekende aantrekkingskracht

Superlatieven schieten volgens Paehlig tekort om de status van Woods te duiden. “Hij was in elk geval een van de allerbesten ooit. Nog steeds is hij de eerste die zijn sport naar een enorm niveau heeft getild en daarmee voor een ongekende aantrekkingskracht heeft gezorgd. Ook als je niets met golf hebt en je zou Tiger Woods in een drukke Kalverstraat tegemoet komen, heeft iedereen door: daar loopt iemand die bijzonder is. Daar geloof ik heilig in.”

“Ik wou bijna zeggen ‘natuurlijk gaat hij niet meedoen voor de overwinning, maar ik moet die zin inslikken. Want in 2019 dachten we ook dat hij nooit meer zou gaan winnen. En toen won hij opeens The Masters.”

Woods deed dat jaar mee na een serie rugoperaties, privéproblemen en overmatig medicijngebruik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden