Plus

De keuze voor een rol in de schaduw: hoe houd je dat vol?

Diederik Boer staat zaterdag in de Johan Cruijff Arena weer onder de lat, bij PEC. Op de bank als Ajax' tweede keeper zit Benjamin van Leer, die er zijn basisplaats bij Roda voor opgaf.

Diederik Boer Beeld Jasper Ruhe/Pro Shots
Diederik BoerBeeld Jasper Ruhe/Pro Shots

Diederik Boer: 'Je bereidt je anders voor als je niet speelt'

Wat gaf drie jaar geleden de doorslag om een rol als tweede keeper bij Ajax te accepteren?
"Je praat wel over een topclub, hè? Daar wilde ik wel eens in de keuken kijken. Financieel was het ook aantrekkelijk, daar ben ik eerlijk in. Ik was 33 jaar, in de tien jaar daarvoor had ik bij Zwolle week-in-week-uit gespeeld. De KNVB-beker gewonnen, de Johan Cruijff-Schaal. Ik was wel aan mijn trekken gekomen. Het grootste nadeel was dat ik een basisplaats opgaf voor de reservebank."

"Met Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer had Ajax een tijdje twee eerste keepers gehad en dat zorgde voor onrust. Ze wilden een duidelijke rolverdeling. Trainer Frank de Boer zei: 'Goed dat je er bent. Jasper is nummer 1, jij bent nummer 2. Jij keept in het bekertoernooi. Zet 'm op.' Ik ben benieuwd wat ze tegen Benjamin van Leer hebben gezegd. Hij is een relatief jonge doelman, die op termijn eerste keeper zou kunnen en moeten worden."

Wat was jouw status bij Ajax?
"Volwaardig lid van de selectie, maar met een ondergeschikte rol: zorgen dat de eerste keeper goed presteert. Ik kwam niet binnen als jongste bediende. Ik was een oudere speler en had net twee prijzen gewonnen. Maar zo werd niet naar elkaar gekeken, de sfeer in de selectie was perfect. Iedereen accepteerde en respecteerde elkaar. Weinig haantjesgedrag. Ajax is een warme club, met veel aardige en betrokken mensen. Ik kon volledig mezelf zijn. In die drie jaar ben ik wel meer een trainingsdier geworden."

"Als de spitsen na de training nog willen afwerken op doel, dan is de tweede keeper de pineut. Vooral in mijn eerste twee seizoenen heb ik honderden uren extra gemaakt op het trainingsveld. Vaak met Arek Milik en Viktor Fischer. Dat is lekker voor jezelf, om scherp te blijven, maar je hoopt ook dat die spitsen er in het weekeinde dan een paar tegen het net jagen. Bij Ajax duurden mijn weken lang. Je bereidt je anders voor op een wedstrijd als je weet dat je niet speelt. Nu bouw ik die wedstrijdspanning halverwege de week weer op. De druk is groter."

Wat was je grootste teleurstelling?
"Dat we in die drie jaar niets hebben gewonnen. Ik had mijn zinnen gezet op de KNVB-beker. Die bekerwedstrijden waren mijn momenten. Ik kon me er goed voor motiveren, ook als de tegenstander Kozakken Boys was. Ik weet hoe het is om de bekerfinale te spelen, maar verder dan de kwartfinale zijn we niet gekomen. Persoonlijk was het een grote teleurstelling dat André Onana de voorkeur kreeg toen Jasper Cillessen naar Barcelona vertrok."

Diederik Boer

Emmeloord, 24 september 1980

Clubs
PEC Zwolle, Ajax, Jong Ajax, PEC Zwolle

Aantal profwedstrijden
308

"Trainer Peter Bosz riep me in zijn kantoortje. Hij vond het een goed moment om het talent Onana een kans te geven. Die keuze heeft goed uitgepakt, want André heeft het uitstekend gedaan. Maar ik had het er zwaar mee. Bosz vroeg me kort daarna of ik wilde keepen in een oefenwedstrijdje, maar daar stond mijn hoofd even niet naar. Bosz begreep dat volkomen. 'Zorg dat je er maandag weer staat', zei hij. En dat heb ik gedaan. Mijn motivatie is altijd sterk gebleven."

Je bent bij PEC Zwolle meteen weer eerste keeper. Was dat de afspraak of heb je dat afgedwongen?
"Ik ga ervan uit dat ik het heb afgedwongen. Vorig seizoen heeft PEC lang tegen degradatie gevochten. Maar in de gesprekken die ik had met de club is niet gezegd: jij bent eerste keeper. Kan ook niet, want als je in de voorbereiding opzichtig faalt, ben je de klos."

"Maar ik wist wel: als ik mijn normale niveau haal, dan kan ik met mijn ervaring veel voor de ploeg betekenen. Bij Ajax heb ik weinig gespeeld. Een wedstrijd of veertien, en af en toe in Jong Ajax. Toen kwam ik bij PEC en vroeg me af: heb ik het niveau nog, kan ik het nog? Gaandeweg kreeg ik die bevestiging. Dan ben je 36 jaar, maar die bevestiging had ik toch nodig."

Benjamin van Leer Beeld Erwin Spek/Pro Shots
Benjamin van LeerBeeld Erwin Spek/Pro Shots

Benjamin van Leer: 'Tijdens de trainingen is het aanpoten'

Wat heeft de doorslag gegeven om bij Ajax een contract als tweede keeper te tekenen?
"Mijn gevoel. Ik had een gesprek met trainer Marcel Keizer en keeperstrainer Carlo l'Ami. Er is duidelijk gezegd: André Onana begint op doel na een goed seizoen. In dat opzicht is mijn situatie dezelfde als die van Diederik Boer. Maar ik probeer ooit eerste keeper te worden bij Ajax. Bij Roda JC ben ik ook begonnen als tweede keeper achter Bram Verbist."

"Ik heb na vorig seizoen met meerdere clubs gesproken over een transfer, maar bij Ajax had ik het beste gevoel. Het speelt mee dat Ajax een grote club is. Als je ooit bij een topclub onder de lat kunt staan, geeft dat een boost aan je carrière. Maar ik zal in eerste instantie minder spelen dan bij Roda. Dat is de afweging die ik moest maken, en die was best lastig."

Wie of wat bij Roda JC mis je het meest?
"Ik mis vooral een aantal jongens met wie ik heel close was. Nathan Rutjes, Ard van Peppen, Tom van Hyfte, Nick Wolters. We zijn intensief met elkaar omgegaan. Warme, sociale jongens. Ik hoefde Angelique, de vriendin van Nathan Rutjes, maar te bellen of ik kon aanschuiven aan tafel. Het 'overlevingsvoetbal' mis ik niet."

"Al hebben we drie keer onze doelstelling gehaald: een keer gepromoveerd naar de eredivisie en twee keer hebben we ons gehandhaafd. En als je daar een groot aandeel in hebt, is dat mooi. Ik voelde wel druk. Ik wist bij sommige wedstrijden: als ik mijn niveau niet haal, wordt het lastig om te winnen. Je weet dat degradatie banen gaat kosten."

"Ook op kantoor. Banen van mensen met wie je een band hebt opgebouwd, die kinderen hebben. Je voelt je verantwoordelijk. Na de winst in de play-offs tegen MVV liep ik langs bij de dames van de receptie. Die waren zó gelukkig. Bevrijd. Dat opent je ogen. Ik ben hartstikke trots dat Roda nog in de eredivisie speelt en dat ik daar een steentje aan bij heb kunnen dragen. Dat gevoel wil ik niet kwijtraken. Ik wil het meenemen."

Je speelt niet alle wedstrijden in Jong Ajax. Wat is daarover afgesproken?
"Niets. Als Ajax wil dat ik in het tweede elftal keep dan doe ik dat graag. Het is een leuk en sterk team. Jonge gasten, met veel talent. Het is voor mij ook goed om in het beloftenelftal te spelen om te wennen aan de manier waarop Ajax voetbalt. Bij Roda JC moest ik soms tien reddingen per wedstrijd verrichten. Dan is er geen tijd om na te denken. Het is een soort flow."

Benjamin van Leer

Nieuwegein, 9 april 1992

Clubs
PSV, Eindhoven, Jong PSV, Roda JC, Ajax

Aantal profwedstrijden
85

"Keepers bij Ajax krijgen vaak een stuk minder te doen. Hoeven hooguit één of twee keer in te grijpen per duel. Dat vergt veel concentratie. Met Jong Ajax speelden we onlangs tegen Jong PSV. Die wedstrijd hebben we net geanalyseerd. Het eerste schot dat ik te verwerken kreeg was in de 81ste minuut, daarna nog eentje in de 89ste minuut. Dat was het."

Heb je Diederik Boer nog gevraagd naar zijn ervaringen bij Ajax?
"Nee, ik ken hem ook niet persoonlijk. De spelers bij Ajax praten wel heel positief over hem, als keeper en als mens. Ik heb met een paar vertrouwelingen gesproken. De meesten vonden dat ik naar Ajax moest gaan, maar het is volledig mijn keuze. Ik wil vooral veel leren. Bij Roda JC stond er altijd een bus voor mijn neus geparkeerd, een dikke rij verdedigers. Bij Ajax moet ik ver mijn doel uit. Ik word dus completer."

"En ik moet enorm aanpoten op de trainingen. Ik liep in mijn eerste week meteen een spierblessure op. Had ik nooit eerder gehad. Ik heb mijn rust ook nodig. Ik moet goed slapen wil ik goed kunnen trainen. Ajax is niet één stap hoger, maar een paar stappen. Zwart-wit gesteld ben ik van de nummer 17 van de eredivisie naar de finalist van de Europa League gegaan. Ik moet mezelf de tijd geven om aan te haken. Maar ik wil gas geven. Ik heb vier jaar getekend. Daar spreekt vertrouwen uit."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden