Sport Bewaar

De herriemaker van het WK: stil maar toch gevaarlijk

De muzikant Carlinhos Brown laat de Braziliaanse president Dilma Rousseff zien hoe je een caxirola bespeelt.
De muzikant Carlinhos Brown laat de Braziliaanse president Dilma Rousseff zien hoe je een caxirola bespeelt. © AFP

Een opluchting voor velen: volgend jaar zijn er op het WK Voetbal in Brazilië geen vuvuzela's te horen. Die zijn van Zuid-Afrika. Maar niet te vroeg gejuicht. Het Zuid-Amerikaanse land heeft zijn eigen officiële herriemaker, de 'caxirola'. Het ding, een soort rammelaar die een geluid maakt dat lijkt op vallende regen, maakt volgens onderzoekers aanzienlijk minder lawaai dan zijn voorganger.

Onderzoekers van de Federale Universiteit van Santa Maria in Brazilië menen dat de caxirola 'significant' minder geluid maakt dan de vuvuzelahoorns. Zij vergelijken de geluidsdruk op de oren met de druk die een normaal gesprek veroorzaakt.

Er zijn, aldus de onderzoekers, zo'n 2000 caxirola's nodig om het geluidsniveau te produceren van één vuvuzela. Tijdens het WK in Zuid-Afrika in 2010 is er veel geklaagd over de vuvuzela, door tv-kijkers en door spelers op het veld. Voetballers zeiden dat ze tijdens de wedstrijd niet met elkaar konden communiceren vanwege het geluid uit de lange hoorns.

'De caxirola is niet zo gevaarlijk als de vuvuzela voor de mensen in het stadion', aldus Bernardo Murta, een van de onderzoekers, die de resultaten hebben gepresenteerd aan de Acoustic Society of America in San Francisco.

Er is echter een nieuw probleem opgedoken, dat niets met het volume heeft te maken: bij een wedstrijd eerder dit jaar in Brazilië hebben honderden fans na afloop hun caxirola op het veld gegooid. Uit frustratie over het verlies. 'Het ding is dus niet gevaarlijk voor ons gehoor maar misschien wel voor onze veiligheid', zegt Murta. Zo'n ding moet je niet op je hoofd krijgen.