De Boer vereerd: ‘Ik ben geen Koeman 2.0, maar ik wil wel zijn lijn voortzetten’

Frank de Boer kan niet wachten om aan de slag te gaan als bondscoach van Oranje. Hij is door de KNVB aangesteld tot en met het WK in Qatar van eind 2022. ‘Ik ben een heel blij persoon. Hoewel je dat misschien niet altijd aan me ziet, het is toch echt zo,’ grapte de 50-jarige trainer bij zijn officiële aanstelling in Zeist.

null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

“Ik ben vereerd dat ik hier zit. Het maakt me zeer trots om bondscoach te zijn van dit land. Het is een zeer speciaal moment voor mij en voor mijn naasten. Het gaat nu misschien vooral over politici en virologen, maar de laatste tijd is de bondscoach inderdaad ook een van de meest besproken in Nederland. Ik loop al heel lang mee in de voetbalwereld, dus daar raak ik niet meer van in de war.”

De Boer was bij het WK van 2010 assistent van bondscoach Bert van Marwijk. Met Ajax won hij vervolgens vier landstitels. De buitenlandse avonturen bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United verliepen weinig succesvol. De aanstelling van De Boer is daarom niet onomstreden. “Je hebt altijd tegenstanders. Die hoor je vaak het luidst,” aldus De Boer. “Ik denk dat er ook een hele grote groep wel tevreden is met de keuze van de KNVB.”

De Boer werd door de aanwezige journalisten in Zeist onder meer gevraagd of hij een ‘Koeman 2.0’ is. “Nee, dat zeker niet, maar ik denk wel dat we veel gelijkenissen hebben. Ik wil zijn lijn voortzetten. Hij heeft het de afgelopen twee jaar erg goed gedaan en heel Nederland keek weer graag naar Oranje, dus het zou gek zijn als ik zou zeggen dat ik het helemaal anders wil gaan doen.”

null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

De Boer op 5 oktober van start

Eric Gudde werd nog gevraagd of er sprake is van een clausule in het contract van De Boer, maar daar wenste hij niet op te antwoorden. De Boer grapte toen zelf maar. “Ja, ik kan altijd naar Barcelona. Dat hebben we gewoon gekopieerd uit het contract van Ronald,” zei hij met een knipoog.

Oranje speelt op 11 oktober een oefeninterland tegen Mexico in de Johan Cruijff Arena en niet veel later in de Nations League tegen Bosnië-Herzegovina (11 oktober) en Italië (14 oktober). Op maandag 5 oktober gaat De Boer in Zeist voor het eerst aan de slag met de spelers van Oranje. Dwight Lodeweges zal hem assisteren. “Ik ben erg blij dat ik met Dwight kan samenwerken. Ik heb hem al gesproken en krijg daar direct heel veel energie van. Ik denk dat de samenwerking die ik met Hennie Spijkerman had in mijn jaren bij Ajax daar wel mee te vergelijken is. Wij vulden elkaar ook goed aan.”

Bekijk hier de persconferentie in zijn geheel terug

Frank de Boer. Beeld BSR Agency
Frank de Boer.Beeld BSR Agency

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden