PlusColumn

De behoefte om te kijken wint het van gezond verstand

Cabaretière Ellen Dikker had heel lang niets met voetbal, totdat haar zoon werd gescout door Ajax. Iedere zaterdag schrijft zij in Het Parool een column over haar 'Kleine Messi'.

Ellen Dikker
Ellen Dikker Beeld Wolff
Ellen DikkerBeeld Wolff

En dan is er het Kleine Broertje. Ach, dat arme broertje. En al die andere broertjes en zusjes van getalenteerde voetballertjes. Die moeten mee. Week in week uit slijten ze hun zaterdagen langs een voetbalveld.

Inmiddels heeft hij zijn draai gevonden. Er is een 'gang' ontstaan, een roedel van broertjes en zusjes die rondzwerft over het terrein. Razend­inventief in hun spel. Want vind je bij een amateurclub nog weleens een glijbaan of klimrek, bij de bvo's hoef je dat niet te verwachten. Dus verdwijnen ze in bosjes, rollen van een berg zand, klimmen over hekken of hangen in een ongebruikt doel.

Maar er zijn andere tijden geweest. Dat hij in de auto al vroeg 'wat gaan we doen?' en ik het bijna niet durfde te zeggen.

"Even naar een wedstrijdje van je broer kijken," murmelde ik snel, "en dán gaan we gezellig naar de geitenboerderij. Leuk hè?"
"Ik wil niet naar het voetbal."
"Maar we gaan lekker eerst in de kantine zitten. Krijg je een appelsapje en misschien hebben ze ook wel een... gevulde koek!"

Hij blijft stil. Hoe vaak heb ik hem al niet afgekocht met een gevulde koek.

Je zou denken: Neem hem dan niet mee. Als dat kind niet wil, blijft een van de ouders toch thuis. Dat doen we ook weleens. Als het héél slecht weer is. Of héél ver rijden. Maar het trekt. Het is sterker dan wij. Die behoefte om te kijken wint het van gezond verstand.

Ik sprak laatst een opa langs de lijn. Zijn zoon heeft de hele jeugdopleiding van Ajax doorlopen. En die opa vertelde dat zijn andere zoon nog altijd boos op hem is. Omdat hij nooit bij een wedstrijd van hem kwam kijken. "Maar ja," zei de opa verontschuldigend, "als je moet kiezen tussen een wedstrijd tegen Feyenoord in De Kuip of langs het veld staan in Oostknollendam, dan is de keuze snel gemaakt."

Nu zullen wij van het Kleine Broertje niet gauw een wedstrijd missen, want hij heeft niets met voetbal. Hij is een theaterman. En hij heeft onlangs een groot voordeel ontdekt aan die wedstrijdjes van zijn broer. Er is namelijk een tribune. En op die tribune zit heel veel publiek. Als de jongens warmlopen, pakt hij zijn moment. "Dames en heren, koeken en peren. Hierrrr is de theaterman. Over vijf minuutjes gaat de show beginnen."

Reageren? e.dikker@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden