Plus

De Amsterdamse connectie van VV Katwijk

Zes Amsterdammers liggen met VV Katwijk op koers voor de titel in de tweede divisie. Bij thuiswedstrijden drinken ze meestal eerst koffie in de stad, waarna ze carpoolend naar sportpark De Krom in Katwijk gaan.

Frank Hettinga
Marciano Mengerink, Guus van Weerdenburg, Mike van den Ban, Raoul Esseboom en Frank ter Voert (vlnr) op het terras van The Breakfast Club in de Wibautstraat. Beeld Dingena Mol
Marciano Mengerink, Guus van Weerdenburg, Mike van den Ban, Raoul Esseboom en Frank ter Voert (vlnr) op het terras van The Breakfast Club in de Wibautstraat.Beeld Dingena Mol

Met nog kleine, waterige oogjes van Koningsdag schuift Marciano Mengerink zijn fiets in de stalling. De spits is iets later deze zaterdagmiddag, hij heeft rustig gewacht tot de hoosbui boven de Wibautstraat was weggetrokken. Zijn Amsterdamse ploeggenoten van VV Katwijk zitten al aan de koffie en thee onder de luifel van The Breakfast Club.

Mengerink (27) mocht het als enige bont maken op Koningsdag, maar dat was geen privilege van de competitietopscorer, met 26 doelpunten. Hij is tegen VVSB geschorst, na zijn vijfde gele kaart. "Heb je je gedragen gisteren?'" vraagt Frank Tervoert (28) grijnzend. Mengerink sluit zijn ogen. "Pfff. Zo... Ik wilde mijn zonnebril nog opzetten, maar dat gaat hem vandaag niet worden."

Bulderlach
De Amsterdamse voetballers van VV Katwijk carpoolen vier dagen in de week naar trainingen en wedstrijden. Voor duels op sportpark De Krom drinken ze koffie in een café in de buurt van wie er die dag rijdt. Maar, grijnst Guus van Weerdenburg (22), ze kijken vooral naar 'waar het gezellig is'. Ofwel: waar leuk personeel rondloopt. Er valt een stilte. Een vrouwelijke ober vult een dienblad met lege kopjes en glazen. "Hier zitten we wel goed." Een machtige bulderlach rolt over de picknickbank.

Trainer Jack van den Berg hamerde drie weken van tevoren al op de bollenstreekderby van vandaag tegen VVSB. "Jullie kunnen elk jaar Koningsdag vieren, maar niet elk jaar kampioen worden."

Ze hebben zich koest gehouden, maar zich ook weer niet als monniken gedragen. Van Weerdenburg bracht zijn studie bedrijfskunde in de praktijk. Samen met een vriend struinde hij door de Jordaan. Aan de hand een bakfiets, tot de nok gevuld met blikjes bier voor de verkoop, verstopt onder een Nederlandse vlag.

"Ben je alles kwijt?" vraagt Tervoert. "Nee, nog vier treetjes, zestien sixpacks. Maar we hebben 400 euro de man winst gemaakt." Bijkomend voordeel: hij geeft binnenkort een housewarming. "Denk maar niet dat ik dan uit blikjes ga drinken," bitst Mengerink. "Jij krijgt speciaalbier, jongen," lacht Van Weerdenburg.

Logistieke puzzel
Los van de schuine en flauwe grappen is hun whatsappgroep Katwijk <> Ams ook een serieuze aangelegenheid. Waar, wanneer en met wie ze vertrekken; het is een flinke logistieke puzzel. Mengerink en Tervoert rijden vrijwel altijd. En die laatste houdt bij wie wat betaald heeft. Mengerink: "Frankie en Guus zijn de economen van het stel. Als Frankie een fles drank bestelt in de Chin Chin Club, heb je voor je wakker wordt al een betalingsverzoek."

"En Guus en Raoul (Esseboom) profiteren tot de max," gaat Tervoert verder. "Ze hebben geen auto. Guus doet alsof ie mijn vriend is, gaat met me op stap, maar ondertussen gebruikt hij me voor mijn auto."

Van Weerdenburg: "Een profiteur? Dat hoor ik voor het eerst! Ik betaal netjes de helft van jouw autoverzekeringen. Kijk maar eens op je bankrekening, het staat er weer op, hoor!"

Wat doen zo veel Amsterdammers eigenlijk bij VV Katwijk? "Wil je het ordinaire antwoord?" vraagt Tervoert. Mengerink vult het voor hem in: "Heel veel geld verdienen."

Weer die klaterende lach in koor.

Chef muziek
"Het nette antwoord is dat in Amsterdam relatief weinig clubs op het hoogste niveau spelen," vervolgt Tervoert serieus. "Ja, AFC. En De Dijk, nu nog, maar dat is wel einde oefening. Verder moet je zeker een halfuur rijden voor je een tweededivisieclub treft. Dan is de bollenstreek gewoon goed. En Katwijk is een mooie club, met leuke supporters. We komen niks tekort."

Hij had al even geleden een muntthee besteld en als de serveerster eindelijk aankomt met de muntthee, is Tervoert al naar binnen om te betalen. "Ja, top! Gingen we net weg," zegt Mengerink. Een grapje, want Mike van den Ban (26) en hij blijven nog even zitten en rijden na de lunch samen op. Van den Ban is zwaar geblesseerd, heeft zijn kruisband afgescheurd en moet nog vijf maanden revalideren. "Ik kan misschien in de voorbereiding weer aansluiten.'

"Vamos!" roept Tervoert vanaf de stoep. "We zien jullie op de club, boys." De aanvaller heeft de mooiste auto van het stel. "Maar bescheiden, hoor, een Seat Ibiza."

Esseboom gaat voorin zitten. Hij is de baas over de muziek. Onder andere Psycho van Post Malone en Faded van Zhu rammen door de speakers. Er is ook nog een chef snoep, maar die heeft - zoals zo vaak - verzaakt.

Als de auto rond 13.30 uur bij de carpoolplek van Sloten Sabir Achefay (22) heeft opgepikt, komt het gesprek op hoe zuinig en netjes Tervoert is op zijn auto. "Het is alsof hij net van de dealer komt," zegt Achefay.

Esseboom vist een tissue onder de bijrijdersstoel vandaan. "Zeg, Frankie, wat doe jij hier mee?" vraagt de verdediger grinnikend. "Die zal nog wel van de KFC zijn geweest," reageert de bestuurder kalmpjes.

De voetballers eten graag samen, maar zien Kentucky Fried Chicken minder vaak van binnen nu Achefay ze kennis heeft laten maken met de kipkoteletjes van het Turkse eethuis Mehtap. "Ik wist niet eens dat die dingen bestonden," zegt Tervoert lachend.

Tijdens de rit van bijna drie kwartier ging het de laatste maanden steevast over bitcoins. Alleen Achefay hield zich afzijdig. Gek werd hij van de verhandelingen over winsten, koersen en alternatieve cryptovaluta. "Ja, dan gingen de oordopjes in, lekker muziek luisteren."

Sinds de forse koersdip zijn de sterke bitcoinverhalen wat geluwd. "Er wordt ook niet altijd geluld, hoor," zegt Van Weerdenburg terwijl het gezelschap langs de tulpenvelden raast. "We zitten vier dagen in de week bij elkaar in de auto. Soms zijn jongens moe van werk en vallen ze in slaap. Maar het is leuk, we zijn echt vrienden geworden."

Moeizaam puntje
"Welkom op De Krom!" roept Tervoert plechtig als hij de Seat achter het clubgebouw parkeert. Katwijk mag dan bovenaan staan, wedstrijden trekken ze moeizaam over de streep. "Elke keer is weer zwaar, een gokje," zegt Esseboom. "Tegenstanders graven zich in tegen ons," zegt Tervoert. "Dan kun je Barcelona zijn, maar dan heb je het gewoon lastig."

Zo ook tegen VVSB. Katwijk heeft de overhand, maar de club uit Noordwijkerhout komt al vroeg op voorsprong. Diep in blessuretijd biedt een handsbal van een VVSB-verdediger soelaas. Strafschop. Aanvoerder Robbert Susan maakt ternauwernood gelijk.

In de businesslounge drinken de mannen opgelucht een biertje. In elk geval nog een punt gepakt. Ondertussen zweven aanhoudend schalen boven het drukke gezelschap met daarop broodjes hamburger, kipsatés, haring, gerookte makreel of sashimi van tonijn.

Van Weerdenburg begint hem toch een beetje te knijpen. Concurrent Kozakken Boys is tot 3 punten genaderd, weliswaar met een duel meer gespeeld. "Ik zei op de heenweg: het zou stom zijn als we het kampioenschap nog weggeven, maar het wordt nu wel spannend."

Voor Sander

Begin april overleed de 38-jarige teammanager van VV Katwijk Sander Molenaar aan een agressieve vorm van kanker. Liefst duizend mensen bewezen tijdens een herdenkingsbijeenkomst op de club de laatste eer aan de oud-speler en voormalig aanvoerder. Een kampioenschap heeft voor het eerste van Katwijk daarom een andere betekenis gekregen. Guus van Weerdenburg: "Als het ons lukt, dan is deze voor Sander."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden